Детски къщички за двора и градината

Едно от най-прекрасните неща в занаята на дървеното строителство е способността да се правят детски дървени къщички. И тук нямам предвид познатите на БГ аудиторията дървени бараки, сковани нескопосано от дъски, а изглеждащи като истински малки миниатюри на реални къщи. В този блог смятаме да представим серия от подобни решения, които предполагам ще вдъхновят и разпалят въображението не само на децата, но и на родителите им. И като за стартиране на тематиката в блога ние избрахме да публикуваме не просто снимки, но видео материали на които сме попаднали в мрежата. По долу ще направя кратки коментари за всяко от показаните на видеота, които се надявам да разяснят онова, което се вижда и да задълбочат преживяното от кадрите.

1. Стилна градинска детска къщичка.

Тази къщичка е доста приятно изпълнение, въпреки, че аз намирам някои визуални недостатъци в дизайна. Основата на къщичката е дървен framing* (гредова конструкция), като отвън е облечена с екстериорни плоскости тип ODO, каквито до момента не ми е известно да са налични в България. Малки трим ленти са използвани за покриване на свръзките на ODO плоскостите. Това е интересна конструктивна концепция, въпреки че не би паснала на всеки размер. При малогабаритни детски къщички обаче може да работи успешно почти винаги.

След 1:08 се фокусира на покрива, който е от дървени шингли. Дървените шингли са много популярни в Америка и напълно непопулярни в България. Те придават особено автентичен вид на къщата, като в случая посивелия им цвят означава че вероятно са използвани шингли втора употреба от стара къща или барачка. Дървото, което се използва за такива покривни или фасадни шингли обикновено е канадски червен или бял кедър. Има вносители на такива в България обаче цените им са нещо чудовищно – около 150 лв/кв.м. В България има местни дървесни видове подходящи за производство на подобни покривни шингли, но няма кой да седне и да разработи тази ниша.

Елементите от изкуствен камък по-ъглите са интересни, но някак си не достатъчно добре решени. Това едва ли ще помрачи радостта на детето, което ще си играе в тази къщичка, но може да се окаже елемент, който наврежда на цялостното усещане на двора на къщата.

2. Детска къщичка на два етажа.

Пълно функционално двуетажно изпълнение на детска къщичка определено се среща доста по-рядко. Безспорно обаче възможностите за игра на децата са много по-големи при двуетажния вариант. При тази къщичка характерното е че екстериора е изпълнен с естествен дървен сайдинг, а покрива с битумни шингли. Втория етаж е обиколен с класически дек.

3. Интересна къщичка с добри детайли.

Въпреки, че са обърнали внимание на някои детайли при тази къщичка – като сайдинг от кедрови шингли в подпокривната част, красива вентилационна решетка и кръстосан покрив мисля, че начина по който е направена покритата веранда нарушава пропорциите и цялостната визия на къщичката. На места техническото изпълнение куца, което вероятно говори че хората са си я правили сами. В следващи публикации планираме да пуснем серии с наистина професионално изпълнени детски къщички направени от фирми които строят големи къщи. Аз когато ги видях за първи път онемях.

4. Детска къщичка във викториански стил.

Викторианския стил е богат да детайл и дизайн елементи навсякъде в архитектурата. В този случай някой от детайлите ми идват в повече и не на място. Обаче особено ме зарадва малкия подпокривен полуетаж с голям прозорец, където детето да прекарва време. Просто детска мечта.

Не пропускайте да видите и нашата интериорна детска къщичка made in Bulgaria.

Реклама

2 коментара

 1. Posted by Veselin Boyadzhiev on януари 21, 2010 at 15:47

  Zdraveite,

  Molq daite mi orientirovuchni ceni za nqkoi ot detskite kushti4ki
  Blagodarq

  V.

  Отговор

 2. Здравей Веселин,

  Цената на детските къщички зависи от няколко фактора, които ще изредя по-долу:

  1. Интериорен или екстериорен модел ще бъде къщичката.
  2. Размери на къщичката.
  3. Стил на архитектурата на къщичката.
  4. Степен на завършеност на интериора.
  5. Какви екстри ще бъдат включени. Например, ключалки, резета, фенери, вентилационни решетки и прочие.

  На базата на горните уточнения може да се калкулира конкретна цена. Засега нямаме типови модели и затова не мога да ви дам готова цена. В момента разработваме интериорен модел за малки деца от 1 до 7 годишна възраст, който ще струва около 700 лв за най-базовата версия. Проект на този модел можете да видите тук.
  Скоро ще представим снимков материал на този интериорен модел детска къщичка.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: