Декоративни арки в градината

Красивата и добре поддържана градина е изключително важна за цялостната визия на една къща. Има много примери за големи скъпи къщи с големи скучни дворове с по някое цвете или саксия тук там. Или такива, в които по-голямата част е в бетон и камък, и има съвсем малко зеленина. От друга страна, една красива спретната малка градинка може да направи чудеса с цялостното излъчване на една къща, която иначе би изглеждала съвсем невзрачна. Хубавото е, че вече и в България все повече хора се интересуват от градинско оформление и ландшафна архитектура. И в много дворове се забелязват решения, които радват окото.

Когато става дума за градинско оформление,  трябва да планираме много добре всички елементи от своята градина. Много преди да стигнем до засаждането на цветята, трябва да решим къде ще са пътеките и алеите, и какви градински декоративни структури ще има. Бих искала като начало да се спра на градинските арки, като пример за градинска декоративна структура, която може да обогати много облика на един двор. Градинските арки могат да бъдат направени от различни материали като дърво, PVC или ковано желязо, и по своята форма и дизайн могат да бъдат изключително красиви и елегантни.  Ето един прекрасен пример за това:

Цялостното съчетание на всички елементи –  арката, фенера от ковано желязо, живия плет,  саксията с цветя, тухлената ограда и зад тях красивата входна врата на къщата създават силно усещане за стил и красота.  Въпреки че по причина на цената арките от PVC стават все по-популярни, нищо не може да замени излъчването на естествения дървен материал. Дори боядисано, дървото има своето уникално излъчване и присъствие в градината.

Арката служи като портал, но тя може да бъде поставена и като декоративен елемент вътре в самата градина. Една дървена арка може да придаде характер на един иначе обикновен двор.

Функционалността на арката може да бъде увеличена значително, ако към нея се добави пейка, цветарник или ограда.

Чрез арка в съчетание с пейка може да бъде създаден чудесен кът за отмора и почивка сред цветя и зеленина в градината. Едно от големите предимства на живота в къща с двор, е именно времето, което прекарваме в градината. Дворът трябва да е място, където да можем да отпочинем пълноценно и очите ни да се радват на това, което виждат. И декоративните арки напълно допринасят за това. Поставени на някоя от пътеките или алеите в градината, арките помагат за обособяването на различни зони в двора.

В съчетание с ограда арката може да служи за вход към двора на къщата.

Белият цвят на арката и на оградата са в хармония с белия цвят на красивата къща, която се вижда отзад. Една от важните функции на арката е да бъде подпорна структура за храсти, както и за увивни цветя и растения. Подобна красота може да накара всеки да пожелае такива декоративни елементи в градината си.

В един двор могат да се включат и други видове градински декоративни структури като например перголи, дървени решетки за закачане на цветя, огради, фонтани или дори малки мостове и езерца, които могат да допринесат за уникалния вид на градината. На всички тези елементи ще обърнем внимание в бъдещи публикации в този блог.

Ангелина

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: