Гравирани табели за бизнес и частни имоти

В тази публикация бихме искали  да обърнем внимание на един архитектурен елемент, който е много малко познат в България, но пък придава особена персонализация на един офис,  сграда или частен имот. Това са обемните табели, които се изработват чрез машинно гравиране или ръчна резба, или най-често чрез комбинация от двете. В страни като Англия и  САЩ такива табели имат широка популярност понеже се използват от много поколения.  С тази серия от публикации ние искаме да популяризираме в България този нов (за българите) вид красиви елементи към екстериора. Обикновено хората не могат да пожелаят и оценят нещо без да знаят че то съществува.

На английски има специален термин за този вид табели, когато се отнасят до частни имоти и той е residential signs. Смисъла на тези частни табели може да се изрази в една дума – персонализация. В България ние сме свикнали да мислим за табелите, като обозначаващи офиса на дадена фирма или бизнес, но персонализацията на частните имоти е област, която тепърва ще се развива у нас.

Когато говорим за персонализация аз си спомням когато през времето на развития социализъм бяхме много далеч от персонализираните тениски, персонализираните чанти, надписи от фолио върху частните коли и всякакъв друг персонализация, за мен беше особена радост да мога да си купя някое лого на известна марка, като тези се внасяха от амбулантни търговци под формата на стикери от Турция и се продаваха на сергии по панаири и стрелбища заедно с турските дъвки Bee-Beep. Особено усещане имаше да залепиш на колата или на чантата си някакъв надпис с красив шрифт отпечатан изящно. Има нещо вътре в човека, което желае да персонализира онова, което му принадлежи. И една от най-изящните форми на персонализация се прави с помощта на обемните табели.

В зависимост от това какви материали и детайли са вложени в една такава табела ( с размер около 50 на 70 см) в САЩ тя може да струва от $200 до $2000.  Подобни суми за частни имоти не са никак малки, но в САЩ си ги поръчват хора, които знаят какво и защо го искат. Но дори да оставим парите на страна  си струва да се обърне внимание на майсторството, което стои зад тази табела? Що за човек я е измислил и изработил? Подобно визуално украшение изисква големи познания по визуален дизайн и изкусни умения за изработка.

В следващи публикации ние ще представим нашите собствени резултати от впускането в този занаят, които на този етап няма да включват прекрасните 3D елементи, които са не само най-красивата, но и най-скъпата част от табелата. Представлява затруднение и намирането на необходимите материали на местния пазар. Например прекрасните златни букви се правят по технологията Gold Leaf, която включва покритие от истинско 20-24 каратово злато. Основата която се гравира се прави от HDU (high density uretane), който до момента не сме открили в България. Предполагам, че някои от тези материали ще трябва да си внесем сами от САЩ, а други от Западна европа.

Всъщност приложението на обемните гравирани табели е изключително застъпено във фирмените рекламни пана, но в този блог ние обръщаме внимание повече на ония неща, които правят дома красив и затова по-долу ще ви представим за разглеждане няколко допълнителни табели за частно ползване.

В заключение бих могъл да кажа, че ако една добре направена къща и градина е тортата, то красивата персонализация с гравирана табела е черешата върху тортата. Мнозина в България се затрудняват да намерят някой който да им направи истински добра торта, затова едва ли ще са толкова загрижени за черешката, но нашата цел е да информираме и представим една цялостна картина на добрия и завършен дом.

Реклама

4 коментара

 1. Posted by valentin simeonov on май 24, 2011 at 21:54

  Винаги съм се впечатлявал от тези табели, но никога не съм намирал толкова интересна информация.Благодаря! Надявам се на удоволствието да прочета още.

  Отговор

 2. Posted by elena nedeva on май 25, 2011 at 23:31

  Ще дойде ли време и у нас,навсякъде да е окосено и поддържано,дори горите,хълмовете,полянките…А по така наречените лозя да има подобни табелки с надпис:’При Бай Иван’ например и ужасно изглеждащите бунгалца да добият вида на тези,за които не веднъж сте разказвали в този страхотен блог,а и аз лично сам виждала в едни страни малко по назапад от БГ.
  Ееех мечти!Добре че има и мечтатели като вас!Вдъхновяващи сте!

  Отговор

 3. Posted by Tatiana Ivanova on март 1, 2012 at 16:31

  Прекрасни са но в България къде мога да си поръчам за къщата!
  или всичко е още мечти

  Отговор

  • Ние работим по въпроса, скоро може да имаме решение, но все още сме на ниво вземане на оборудване и тестове.

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: