Board & Batten Сайдинг

По-малко позната форма на сайдинг в България е така наречения board & batten (дъска и летва) сайдинг. Това е вертикален сайдинг, който често се използва за  диверсифициране в комплект с хоризонталния сайдинг, но също може да се използва и за цялостно оформление на фасадата както се вижда от този прекрасен пример по-долу.

Този вид сайдинг ( в PVC изпълнението му) не е наличен в България, но може да се достави по поръчка. Друг начин да бъде изпълнен е да се направи от дърво, което всъщност е класическия начин. Аз лично намирам вертикалния сайдинг за особено елегантен, понеже придава издълженост и стройност на сградата.

Дебелината на дъската и летвата може да варира за постигане на различни визуални ефекти. Мястото на което се понажда следващата дъска по вертикалата може да се отсече с хоризонтална дъска за да се крие фугата, като върху нея задължително се поставя специален капкоотделителен профил, който предпазва фасадата от проникване на влага зад сайдинга.

Реклама

2 коментара

  1. Posted by Ивайло Найденов on октомври 30, 2010 at 18:32

    Кой в България може да изработи такъв сайдинг и какви би била цената му?

    Отговор

  2. Този сайдинг може да го направи всяка дърводелска работиница, която може да заглади и форматира дъски и летви (Board & Batten означава дъска и летва). Има някои ключови моменти при монтажа, които трябва да се спазат, за да няма проблеми. Това е по-сложното, не изработката му.

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: