Спиращи дъха кухни II

Белия цвят кухни и мебели като че ли не са много популярни в България.  Една от причините може би е че традиционно в България боядисваме стените в по-светли тонове. А белите кухни и мебели изпъкват добре на наситени цветове на стените.

Ключа е в контрастирането между белия цвят и тъмните стени.

Щe забележите макар и минималното отстояние между окачените шкафове и белия таван. Тъмната сянка, която се получава при това отстояние успешно служи за контрастиращо разделяне между белия цвят на тавана и мебелите. В средата на кухнята е сложен контрастиращ по цвят кухненски остров, чиито нюанси кореспондират с цвета на стените. Лекият, но изящен детайл прави кухнята да радва окото и избягва скучните и дори депресиращи плоски форми на така наречените „модерни“ кухни.

Можем да видим всички гореспоменати принципи приложени и в тази прекрасна кухня. Допълнителна дълбочина на излъчването придават жълто-оранжевите нюанси предавани от вграденото осветление на острова.

Реклама

2 коментара

 1. Posted by Вяра on август 12, 2010 at 16:41

  Впечатлена съм от тези класически кухни в бяло или кремаво. Задължително ли е те да се изработят от масив? Защото ако мога да си позволя кухня от масив, то бих оставила естествения цвят на дървото да се вижда.

  Отговор

 2. Този вид кухни не е задължително да се изработват от масив. Може да се комбинира ПДЧ + масив или ПДЧ+ МДФ или шперплат + Масив или + МДФ.

  По принцип хубавите и скъпи кухни се правят от масив, най вече от клен, явор или ясен и след това се боядисват. Този вид дървесина е много твърда и здрава, но не се отличава с особена красота на структурата, затова е най-добре боядисан, въпреки че може да се остави и във естествен вид, ако някой би предпочел така. Дъба например е най-добре да се остави с естествената си шарка, като се финишира само с масло, което да подчертае и задълбочи жилите.

  Ако обаче цялата кухня е само от масив в естетствен вид, това ще направи излъчването монотонно и подтискащо. Най-добре е да се комбинират боядисанни шкафове с такива с естествена шарка. Ще забележите, че този подход го има и в двете показани по-горе снимки. В първия случай имаме кухненски остров който е с масив в естествен вид. Във втория имаме кухненски остров от масив обработен с цветно полупрозрачно масло, което оцветява, но същото време не скрива естествените жили на дървото.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: