Удивителният свят на… бараките

В българския език имаме една дума, която е пълна с презрение и негативизъм. Това е думата „барака“. Само с извикването на тази дума в ума ни изплуват представи за малка, прогнила полу-разпаднала се дървена постройка.

Често пъти използваме думата барака като синоним на стара и раздрънкана кола, или да се отнесем презрително към някоя къща, която не ни харесва. От друга страна в английския език и в съзнанието на английско-говорящите народи думата shed извиква съвсем други асоциации и емоции. Причината за това е съвършено различните подходи към малките дървени къщички, наречени бараки (sheds), които имат тези народи и нашия. За родения в САЩ или Англия бараката извиква огромна доза положителни спомени и желания. Не случайно на запад имат огромни фен сайтове на… бараките, които се радват на голям успех и посещаемост. Как е възможно едни народи да имат такава голяма любов, а нашия такова голямо презрение към нещо толкова просто и в същото време удивително интригуващо, като бараката?

През последните няколко години, изучавайки усърдно дървените конструкции и дизайн на дървени постройки, аз неусетно се влюбих в тези малки, уютни, красиви и удивително привлекателни малки къщички, които изгряваха от страниците на цветните книги и учебници, които изучавах. Има нещо на пръв поглед необяснимо привлекателно в тези малки пространства, когато са направени и организирани по красив и уютен начин. Но тази тайнствена привлекателност има своите причини, главната от които се изразява с две думи – лично пространство.

Аз силно вярвам в значимостта на общностния начин на живот в противовес на индивидуалистичния. Но за да бъде човек пълноценен член на обществото, той има нужда от своето лично пространство, където да събере мислите си, да успокои емоциите си, да изрече молитвите си, да се отдаде на занаята си или просто да отпочине след изморителен ден или седмица, далеч от всичко и всички, дори от най-възлюбените. Нещо повече малкото лично пространство е идеално за време на фокусирано изучаване, прекарване на време с приятели, разработка на нови идеи и продукти и въобще всичко, което уюта на малкото усвоено и персонализирано пространство ще ни мотивира и подпомогне да направим. Някои от най-успешните писатели, поети, драматурзи на миналото и настоящето са се оттегляли в своите малки барачки, за да пишат произведенията си.

Малката лична барачка е място за отделяне. Ако позволим забързаното ни ежедневие да ни завлече в непрестанния си водовъртеж, ние ще започнем да изгубваме посоката си, ще се разпилеем, задръстим и станем крайно неефективни. И както човешкото тяло има нужда от няколко дни в месеца да бъде отделено от храната, за да обърне внимание на собственото си очистване от токсини и натрупвания, така и вътрешния човек има нужда от такова отделяне за очистване на натрупания душевен шлак, префокусиране, преосмисляне и зареждане с нови сили.

Осъзнавайки всичко това, и още повече виждайки добрия плод от практиката на другите народи и техните прекрасни малки къщурки аз обикнах барачките толкова много, че повече от всичко поисках да се занимавам именно с това. Да строя и правя такива, не толкова заради стремежа да експлоатирам неразорана БГ ниша, но заради творческия копнеж да създадеш красиви и полезни неща, които носят радост на всички. Затова, ако някои от вас споделят горните идеи и разсъждения, присъединете се към мен @ twitter и @facebook и нека заедно да се впуснем в тайните на малките къщички и бараки.

В този блог предстои да разгледаме различните видове малки къщички, техните функции и приложение, както и разновидности в дизайна и идеи за оформление и оборудване на къщичките. За момента само бих споменал някои от видовете: градински офис, къща за гости, градински фитнес,  градинарска къщичка, градинско ателие или работилница, детска къщичка за игра, склад за вещи, за инструменти или за материали… следва продължение.

Реклама

3 коментара

 1. Posted by Teodora on април 28, 2010 at 12:32

  Zdravejte

  Imate li malki komplektovani kashtichki, max 20 kv m, i na kakva cena…bih iskala da si napravi baraka za gradinskite sechiva
  Blagodaria

  Отговор

  • Здравей Тедора,

   Готови модели нямаме поне на този етап. Имай предвид че 20 кв.м е доста голяма площ за градински сечива. Един стандартен гараж 3м х 4м е 12 кв. а 20 кв.м си е гараж и половина. Сигурна ли си че толкова голяма къщичка искаш да си направиш в градината?

   Отговор

 2. Ето тук един юнак в поредица от 4 филмчета изработва и показва детайлно как става това, малка градинска къщичка: https://www.youtube.com/watch?v=Xh_QMJALct4
  Единственото неудобство, е че всичко е в инчове. Дори като си търсиш планове в мрежата е невъзможно направо да си намериш в сантиметри.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: