Виолетов цвят в къщата?!

Въпреки че други може много да харесват този „женски“ цвят, на мен лично той определено не ми е от най-любимите, особено ако се прекали с него. Рискът да се получи нещо фрапиращо и твърде крещящо, независимо дали става въпрос за интериор или за дрехи и аксесоари, е огромен.

Но ако този цвят бива използван разумно и със стил, както е в интериорния дизайн на тази стая, той би могъл да придаде страхотен колорит и акцент. Като една фина „подправка“, която в никой случай да не се натрапва и да не превзема целия „вкус“. Също както и при готвенето, знаем какво се получава, ако прекалим с дадена подправка – можем напълно да съсипем едно иначе добро ястие. От друга страна, трябва да признаем, че този допълващ цвят има едно съществено предимство, и то е, че нюансите на пурпурното, виолетовото и лилавото са в основната цветова гама на повечето от цветята. Така че, ако се осмелим да рискуваме, включвайки този цвят в декорацията на интериора си, добавянето на някое красиво ярко цвете в стаята, може много добре да го допълни.

За съжаление, понеже е толкова трудно да се намери баланс при употребата на този цвят, примерите за дизайнерските „злоупотреби“ с него могат да бъдат страшно много. Крещаща е употребата на виолетовото, ярко розовото и подобни цветове, особено в дизайните на дрехи, аксесоари, играчки и цялостен интериор за стаи на малки момичета. Влезте в някой от големите детски магазини и ще видите колко много изобилства този цвят в дизайните, много пъти без дори да бъде съчетан с някакви други цветове.

Трудно ми е да си представя какво ли е детето да живее непрекъснато в такава стая, в такава неестествена за сетивата му обстановка. Използвано в умерена степен и с баланс, и в съчетание с други цветове, виолетовото можеше да придаде свежест и колорит на стаята на тези две момиченца …

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: