Последователност в стила до край

Това, което създава усещане за хармония и завършеност на дома, е не просто наличието на стил, но последователност в стила, дори в по-малките детайли. Това ще създаде цялостност на преживяната обстановка. Комбинирането на стилове е възможно, ако се прави с много разбиране и стиловете се комбинират на базата на общи черти. Това обаче, което не искаме да се случи е да получим визия тип – събери чарк. Това важи не само за интериора, но с пълна сила и за екстериора и всичко, което поставяме в двора и в градината. Цветовете и характеристиките на детайлите трябва да кореспондират един с друг. Поради тази причина, когато се строи градинска къща, детска къщичка за игра или барачка за складиране – техният стил трябва да се върже със стила на къщата. Може би именно това е накарало това семейство да поръча къщичка за кучето си в стила Тудор:

Стилна къща за куче

Радвайки се на семплите, но стилни детайли на тази къщичка, мислите ми ме пренасят на гледката на множеството къщички за кучета, които се продават по Околовръстното в София.  Всички са еднообразни и направени с едната мисъл – да станат колкото се може по-бързо, по-евтино, за да може да се спечели повече. Колкото и пренебрежимо малък детайл да е такова нещо, като кучешката къщичка, пак тя може да развали или да обогати цялостната визия на нашия двор и къща. Усещането за хармоничност на детайлите носи удовлетворение и увеличава удоволствието от гледката и почивката всред двора ни.

Все пак не можем да кажем, че родното творчество не дава плод. Наскоро попаднах на един сайт, където освен кучещи къщи се предлагаха и апартаменти за кучета (според техните собствени дефиниции):

Апартамент за Куче

Трябва да призная обаче, че въпросния „апартамент“ има един плюс,  по-малкият отвор и наличието на интериорна стена от вътрешната страна (която се виждаше от другите снимки) определено ще осигури на кучето по-добра защита от вятър, студ и навяване на сняг и дъжд отколкото горния иначе красив вариант.  Ето защо аз винаги съм бил поддръжник на идеята за техническо превъзходство облечено в красота, а не само едното или другото поотделно.  Връщайки се към темата обаче, бих искал да посоча още един прекрасен пример на последователност в детайла, дори в най-дребните неща:

Стилна пощенска кутия

Ако и самата къща да не се вижда в този кадър, ние можем да бъдем сигурни в какъв стил ще е тя само като видим стилната пощенска кутия, която напълно кореспондира с портала, направен в същия стил. Иска ми се да виждаме повече подобна стилова последователност в родния пейзаж.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: