Изящност в детайлите

Това, което правят подправките за ястията, го прави детайлът за архитектурната визия. Ето защо детайлът трябва да бъде майсторски подбран и изработен. Зле измисленият или направен детайл въздейства на общата визия по същия начин като зле подправеното ястие. От друга страна, добре измисленият и балансиран детайл радва окото.

Дървена къща

Добре измисленият дизайн обаче трябва и да се изпълни добре, за да има своя истински ефект. Аз съм виждал много сравнително хубави проекти, които показват на сайтовете си строителните фирми, но след като видя снимки на реализация, просто всичко изглежда ужасно. Никой не е обърнал внимание на качеството в детайла. А често пъти детайли биват пропускани или променяни несъобразно с първоначалния проект. Ето защо, ако имате добре направен архитектурен дизайн, придържайте се към него до най-малката подробност.

Качествената изработна на детайла е много важна.

Причините, поради които в България детайлите се претупват, са няколко. Една от причините е, че мисленето на хората е обременено от соц. пропагандата през годините, която тръбеше, че детайлите и красиво направените неща са упадъчен капитализъм. Поради което всичко се правеше постно и безвкусно в най-добрия случай. Грозотата беше на почит. Друга основна причина е, че да се изработи качествен детайл за една къща взима толкова време, колкото да се построи самата къща. Това означава оскъпяване, а българинът не е свикнал да плаща за красота, въпреки че не иска да си го признае. Поради тази причина разни майстори обещават красота, но претупват всичко, за да се влезе в бюджета, и така клиентът си мисли, че си е платил за красивото и го е получил, а „майсторът“ си мисли, че е свършил работата. И така повече от 90% от българите попадат в този порочен кръг, който трябва да бъде прекъснат. За това обаче се искат хора, които са готови да платят цената. Не просто финансовата цена, но цената от търпение, постоянство и обучение, което първоначално води до загуба на пари, а не до печеленето им. Може да минат месеци, дори години преди да почнем да виждаме резултати от инвестицията си в обучение, но ако постоянстваме те ще дойдат и ще започнат да се превръщат в бизнес успех.

Детайл в двора

Добрият архитектурен детайл няма да може да изпъкне, ако е поставен сред грозен и разхвърлян двор. Нужна е цялостна хармония на визията, за да има къщата ни удовлетворяващ изглед. Ето защо подходът трябва да бъде цялостен и да включва къщата, двора и всички елементи и постройки в градината.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: