Дървени къщи средиземноморски стил

Приемания за традиционен стил за къщи в България е смесица от средиземноморски елементи и недодяланото соц. влияние. Тук искам да уточня, че нямам предвид класическите български балкански или възрожденски къщи, а онова, което предимно виждаме като архитектура в родния пейзаж. Аз лично намирам средиземноморския стил за много близък до българското усещане за къща.

Средиземноморска къща

Топлите натурални цветове, каменните облицовки и старинните керемиди позволяват на къщата да се слее по естествен начин с околната среда и да хармонира с нея. Леко скосеният покрив спестява материали и позволява спестяване на средства, които могат да се вложат в други елементи на къщата.

Дървена къща - средиземноморски стил

Акцентиращите елементи и стени могат да се изпълнят с облицовка от камък или тухла. Това, което мен ме затруднява, е да намеря подобни керемиди в България. Нещо, което преди е било класика и се е ползвало навсякъде, сега е трудно да се намери. Знам, че италианците произвеждат такива керемиди, но трябва ли да се внасят, когато сме имали наше производство. Тук на този тип керемиди им се вика „цигански“ или „турски“. Ще се радвам, ако някой може да даде източник за такива керемиди, защото стилът си струва да се използва.

Малка дървена къща в средиземноморски стил.

Средиземноморският стил позволява изпълнението както на по-големи, така и по-малки къщи. Тази малка дървена къща например е много добър икономичен вариант, който съчетава стила и уюта с ограничения бюджет.

Средиземноморска къща.

Един от основните необходими материали за средиземноморския стил са естествените глинени мазилки. До този момент аз не съм успял да намеря такива на българския пазар, но такива могат да се внесат от Англия например. Глинените мазилки играят основа роля в естественото излъчване на този стил и правят възможно неговото сливане с околната природа. Те са подходящи за интериора и екстериора на къщата и създават уникално усещане на топлина и уют.

Реклама

One response to this post.

  1. Posted by Ива on юни 28, 2011 at 15:40

    Страхотни, браво и информацията е интересна. „Брамак „имат подобна керемида модела е Атика – тя не е единична като „турските“ керемиди, но като се нареди се създава подобен ефект. Има и „Атика Антик“.

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: