Красиви дървени градински структури

Перголите са едни от най-красивите, ефектни и функционални градински структури, които могат да се изработят от дървен материал. Понятието „пергола“ вече отдавна е навлязло в архитектурния език в България, но ако трябва да намерим подходяща българска дума за пергола, то това донякъде е асмалък. Това са паркови или градински структури, които са изградени от колони, носещи скара от дървени греди.

Перголата може да се превърне в място за почивка и отдих в градината и дори във „градинска стая“ като поставите под нея градински мебели, фенери, изградите камина, а дори можете да си направите и лятна кухня под перголата. Дървената й структура ви позволява да я декорарирате с висящи саксии с цветя.

Перголите изглеждат наистина разкошни вечерно време, когато се осветят с множество малки лампички. Едва ли има по-прекрасно място за прекарването на една лятна вечер от уюта на вашата собствена градина, заедно с любимите ви хора.

Очарованието и красотата на перголата се подчертават много силно, когато тя се допълни с пълзящи и увивни растения, храсти и цветя, на които тя служи като подпора. Увивните розови храсти са едни от най-подходящите за подобен вид градински структури.

Освен като самостоятелна структура в градината, перголата може да бъде поставена като навес над верандата на къщата. Увивните растения, на които тя служи като подпора, дават своята естествена сянка на това уютно място за почивка.

Дори и боядисано в бяло, дървото носи своята естествена красота, и е несравнимо по-подходящ и по-добър материал за перголите и за другите видове градински структури, в сравнение с по-евтините варианти, като например PVC-то.

Реклама

4 коментара

 1. Posted by Станимир on януари 29, 2013 at 09:45

  Как стои въпроса с покритието на дървото отвън удачни ли са и там естествени масла и восък или за предпочитане от гледна точка на дълготрайност и лесна поддръжка са други средства? Каква дървесина не е подходяща за използване навън?

  Отговор

  • Восъка се ползва предимно за вътрешно приложение, но маслата могат да се ползват и за външно. В момента се продават комбинация на естествени масла смесени с някои химикали за UV устойчивост на маслата и цвета, които са подходящи за външни условия. Не че 100% чисто ленено масло няма да издържи на външни условия, но ще трябва да се нанася освежаващ слой по често, защото слънчевите лъчи с течение на времето изкарват маслото от порите на дървото и има нужда от ново подхранване. Стабилизираните масла също имат нужда от нанасяне на подхранващи слоеве, но при тях това се прави по-рядко. За разлика от лаковете маслата никога не се напукват. Това позволява много лесно да се нанесе освежаващ слой, само се почиства дървесината от мръсотия и прах и се нанася освежаващ слой с парцал. Работи се лесно и икономично и едно дете може да нанесе маслото. Лаковете не само се нанасят много по-трудно, капризни са, но и като им дойде времето се напукват и изглеждат ужасно. За да се направи освежаващ слой трябва да се изшлайфа прилежно стария слой и чак тогава да се нанесе нов. А това шлайфане на стария слой си е много неприятен къртовски труд.

   Отговор

 2. Posted by Станимир on януари 29, 2013 at 12:48

  Има ли ограничения на вида дървесина при външни условия?

  Отговор

  • Ограничения няма, просто някои видове дървесина ще издържат по-дълго от други. От иглолистните – сибирската лиственица е на първо място, после е дугласката ела и след това белия бор. От там нататък другите видове имат по-малка естествена устойчивост на външни условия, но и те могат да свършат работа, ако няма друг избор. Белия бор обикновено се намира най-лесно и не струва повече от другите видове. Той обаче не е с качествата на лиственицата или дугласката, но като компромисен вариант е най-добре. Също така има значение дървото как е расло, кога е било отсечено и колко беловина е оставена при разбичването. Тия неща обаче човек може да ги подбира само ако контролира целия процес от отсичането до разбичването.

   От твърдата дървесина налична в България – на първо място е бялата акация (салкъма) после е белия дъб (който се ползва от бъчварите), странджанския дъб също, ако човек може да се снабди с такъв. Разбира се вариантите с твърда дървесина са си по-скъпи.

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: