Красиви каменни градински пътеки

Едни от най-красивите и естествени градински пътеки са тези, които са направени от каменни плочи. А когато тези плочи са поставени на определено разстояние една от друга, и се засади трева или мъх между тях, бихме могли да се радваме на невероятно красив двор като този:

Така преходът между тревните площи и пътеката става много плавен и естествен. Пространството между плочите може да се засади и със съвсем дребни цветни туфи. А от страни пътеката може да се очерате с красиви ниски цветя, следвани от по-високи цветя и храсти.

Има особена красота и в по-плътно направените каменни пътеки, като тази пътека, водеща към малък градински кът, обграден с буйна растителност и зеленина.

Каменните плочи са особено подходящи за всякакви малки, тесни пътечки. Поставени в редица те позволяват лесното преминаване. При каменните пътеки водата съвсем лесно се просмуква в почвата, без да се образуват локви. А естественият материал е невероятно красив!

Реклама

7 коментара

 1. Posted by Петя on декември 22, 2010 at 10:39

  Много,много са красиви тези пътечки.Имам голям двор и събирам информация и идеи.Искам да направя нещо красиво и в моята градина.

  Отговор

 2. Някой знае ли как може да се засади мъх между плочите.

  Отговор

  • Доколкото знам между плочите се поставя торф (продава се в градинските центрове) и мъха сам си пониква. Той затова се нарича торфен мъх. Но може и да ми се губи някоя брънка от схемата.

   Отговор

 3. Много красиви неща има в сайта и страхотни идеи.

  Отговор

 4. Някой може ли да ми каже дали е нужно да се постави нещо под плочите или направо се поставят в леко издълбано пространство? Искам да си направя такива пътечки, но си мисля, дали след време няма да се размърдват като се стъпва на тях. Нужно ли е да има малко цимент отдолу под плочата например?

  Отговор

  • Под пътеката първо се слага дренажен слой от 10 см чакъл, после се слага около 5 см пясък и отгоре камъните. Пясъка осигурява нивелация и стабилно стъпване на плочите, а чакъла осигурява дренаж. За да не се появяват плевели между плочите най отдолу може да се сложи геотекстил.

   Отговор

 5. Много благодаря за отговора! 🙂

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: