Дизайнерски идеи за малки къщи

Статистиките сочат, че въпреки имотната криза, българите продължават да търсят жилища, само че с малка квадратура. Това едва ли се дължи на любовта на българина към малките пространства, по-скоро се дължи на свитите доходи и бюджет. Поради тази причина в тази статия бих искал да дам няколко идеи за малки къщи. Както ще забележите малко не означава грозно и схлупено. Малката къща може да бъде много красива и привлекателна.

Малка дървена къща

Семпла но изящна. Тази малка къща оптимизира пространствата, като превръща подпокривното пространство в жилищна площ с помощта на капандури. Капандурите не само вкарват светлина, но и увеличават пространството под покрива. Недостатък на този вид оползотворяване на пространството е, че се увеличава сложността на проекта и от там изпълнението се оскъпява. В крайна сметка обаче излиза по-евтино от добавянето на изцяло нова жилищна площ.

Малка дървена къща

И при тази и при предната къща дизайна позволява да се правят лесни разширения на площта на ляво и на дясно. Това е изключително удобно ако в момента бюджета не ви позволява да построите по-голяма къща, можете да построите по-малка и после лесно да добавите площ.

Малка дървена къща

Още един дизайн позволяващ гореописаните оптимизации.

Малка сглобяема къща

Този силно пестелив дизайн доказва, че малката и икономично направена къща също може да бъде уютна и красива.

Малка сглобяема къща

Това, което прави къщата красива не е огромната площ и луксозни мрамори и гранити, а красивите архитектурни и градински елементи от дърво и камък, които така липсват на родния ни пейзаж.

Малка сглобяема къща

Ако добавите уникални архитектурни решения, това ще превърне стандартните дизайни в нещо необичайно и различно. Къщата ще придобие характер и излъчване, което ще я направи да изпъква на фона на околната сивота.

Малка сглобяема къща

Добавянето на бяла ограда и бели градински структури от дърво ще допълни и обогати дизайна на малката къща. Нека не забравяме, че дома трябва да бъде уютно място за почивка, а не грандоманско състезание по квадратни метри със съседите и познатите.

Малка сглобяема къща

Симетричния дизайн има своята красота и излъчване. Това което според мен липсва на тази къща е по-контрастиращо оцветяване на фасадата, както се вижда на симетричния дизайн по-долу:

Малка дървена сглобяема къща

Контраста между белия трим и тъмния сайдинг от кедрови шингли – дефинира пространствата и подчертава архитектурата на дома.

Малка дървена сглобяема къща

Много семпъл, но красив и приветлив дизайн на малка къща. Много подходящ за бюджетно решение.

Малка дървена къща

Един от начините да се акцентира дизайна и излъчването на къщата е като се положат повече усилия в оформлението на входа. Две от най-подходящите решения са облицовката с камък, щампован бетон, или с дървени архитектурни елементи, както се вижда по-долу:

Малка дървена къща

При всички случаи, малката къща може да бъде не само икономично решение за дом, но също така и да бъде направена по уникално красив и уютен начин. За съжаление в България липсва архитектурна култура сред населението и няма съзнание, което да насочи хората към инвестиране в красотата, а не само в квадратните метри.

Реклама

6 коментара

 1. Posted by craftsmanmk on март 4, 2010 at 00:47

  Хубави къщички, но някак си тази – https://craftsmanbg.files.wordpress.com/2010/03/p_sip866806.jpg?w=360&h=313 не ми се вписва в картинката заедно с другите които са семпли, малки и красиви, като че ли тази има много ненужни и люксузни неща според мен (говоря за тези структурите в двора), вероятно и доста скъпо и трудно изпълними.

  Отговор

  • Аз също съм се чудил защо пчелите (например) са създадени с толкова много детайли и защо изобщо имат цвят.

   А примерно рисът, защо има такива козини, които му стърчат от краищата на ушите?

   Защо зебрата е така оцветена?

   Защо водопадите са толкова красиви и на кого му трябва тази красота?

   Защо хората се радват, когато са сред гората, сред планината, до водопади, до езера? Защо се чувстват по-добре, когато са на такива места? Дали не е, защото всичко е доста по-красиво от това, което виждат очите им сред бетона?

   Мисля, че това е причината нещата да се правят по-красиво, защото това влияе върху цялото същество на човека.

   Отговор

  • Доколкото виждам на снимката, носещите греди на двете бели градински структури са цилиндрични. Ако е така – това наистина прави проекта доста по-скъп. Но мисля, че същата визия може да се постигне и с квадратни носещи греди и това ще поевтини много проекта. Лично аз бих направил кръглата беседка по по-практичен начин, който би увеличил начините на употребата и би улеснил начина на изработка.

   Отговор

 2. Posted by Megan on март 4, 2010 at 05:32

  Страхотни къщи, коя от коя по красива. На мен ми хареса тази, която акцентира върху оформлението на входа. Облицовката с камък и извитите стълби. Уникално решение. Имам подобна, така да кажа веранда на къщата във планината и бих направила подобно обновление, стига да ми позволи конструкцията на къщата, което е от 70-те години. Иначе струва ми се височината на нашата веранда е подобна на тази на фотоса. Уффф направо е фантазия това с камъните. За изпълнение става с добър майстор и добре подбрани материали. Чакаме само пролетното топло слънчице и започваме да действаме :).

  Отговор

  • Posted by sojournerbg on март 4, 2010 at 11:52

   В планината бихте могли да се сдобиете с евтини камъни, ако си ги съберете сами от някоя река примерно. Иначе освен традиционната каменна облицовка (която, ако е направена добре, по красота няма равна на себе си), хората използват и щампован бетон или изкуствен камък, които се слагат по-лесно и предлагат разнообразие на дизайн, което може да няма как да постигнете с наличните камъни. Зависи какво гоните.

   Нямам опит в полагането на камъни по стена, но знам за не един и два случая, когато недобре сложените камъни в последствие окапват от фасадата (просто залепващата смес не може да издържи на тежестта им). Тъй че трябва да проучите технологията и ако не вие да ги слагате, то да намерите, човек който да разбира и на когото да можете да разчитате.

   За начало можете да поровите из интернет, където е пълно с примери на облицовани с камък фасади и да почерпите вдъхновение.

   Отговор

   • Това със събирането на камъни от планината не е сериозно. За да стават за облицовка, камъните трябва да се шлифоват от задната страна и хората като си ги съберат, кой ще им ги реже и шлифова?

    Да не говорим, че това на снимката не са речни камъни. За едно такова предверие ще са нужни не повече от 10-15 кв.м камък, а цените на облицовъчните камъни започват от 10 лв/кв. Разбира се, повечето от камъните, които съм виждал по складовете, са разни слюдести и въобще не може да се докара такава визия с тях. Решение остава само изкуствен камък, който, ако е направен добре, изглежда по-добре от всичко, което може да се намери в складовете в България, като реален облицовъчен камък. Там цените са около 30-70 лв/кв за материала, което означава, че един такъв проект може да се направи в рамките на 1000 лв.

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: