Уют в планината

Планината предразполага към един по-различен стил в архитектурата и интериора.  Да живееш сред девствени гори, поляни и хълмове извиква стремеж към създаване на дом, който рефлектира дивата природа наоколо. Ето защо архитекти, строители и дизайнери са обособили един специфичен стил когато става въпрос за планинска къща.Планинска къща

Естествените материали като камък и дърво,  цветове близки до земните (earth tones) са само част от характерните елементи на този стил. Типичната гредова (log) конструкция е основна характеристика на тези къщи.

Планинска къща

Това, което в България наричат „финландски къщи“ всъщност не е типично строителство само за Финландия, но е характерно и за Русия и други страни, а по настоящем е особено силно развито в САЩ.  Още преди 300 години пионерите на новооткрития континент са строили такива къщи. Една от характерните особености на стила от онзи период е измазването на фугите между дървото със специален за тази цел хоросан.

Класическа лог конструкция

По този начин не само се уплътняват фугите между гредите, но и се постига една характерна визия, която има своята специална красота и излъчване.

Планинска къща

Каменната облицовка и осветление в старинен стил е друг характерен белег на планинския дом.

Каменна облицовка

Кухнята от своя страна е изцяло погълната от елементи с грубо обработено дърво и земни цветове.

Кухня в планински стил

Уюта, който предлага планинската къща е неповторим и далеч не толкова труден за постигане, ако се следват характерните особености на визията и се приложат стриктно визуалните концепции.

Модификации и варианти на този стил са много подходящи и за селски къщи.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: