Вдъхновяваща зеленчукова градина

Много от хората в България, които живеят в къща с двор, обикновено отделят една част от него за отглеждане на зеленчуци. Но за да бъде цялостното оформление на двора ни красиво и приятно за окото, зеленчуковата част освен ефективна, трябва да бъде също така добре организирана и спретната. В начина, по който е оформена тази красива зеленчукова градина, има много идеи, които могат да вдъхновят тези от нас, които се занимават и с отглеждане на зеленчуци в двора си.

Това, което придава този уникален, спретнат вид на градината, е използването на дървени високи лехи, пътеки от дребен чакъл, и не на последно място, комбинирането на зеленчуци, билки и красиви цветя и храсти.

Високите лехи са направени от кедрово дърво и освен че придават по-организиран вид на градината, те имат и много други предимства, като например това, че ви дават възможност сами да изградите състава на почвата, която е в тях. Освен това при проливни дъждове имат по-добър дренаж, в сравнение с обикновените лехи. Градината се напоява посредством система за напояване с маркучи.

Пътеките от дребен чакъл са също много добро решение, което улеснява градинаря, тъй като така се елиминира проблема с калните пътеки по време на дъждовните периоди и се спира развитието на бурени по тях. Също така високите лехи са достатъчно повдигнати, за да не попада чакъл в тях повреме на работа. Комбинирането на цветя и зеленчуци внася много красота в градината, но това не е единствената му цел. По-опитните градинари имат много ценни познания за различни видове храсти, цветя и билки, които влияят много добре на растежа и развитието на определени зеленчуци.

И разбира се, във всяка зеленчукова градина има нужда от приятно място за почивка. Този дървен стол, боядисан в син цвят, изпъква сред зеленината, красивите слънчогледи и жълтите цветя, и се е превърнал в акцентно място в градината.

Advertisements

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: