Идеи за кухнята и трапезарията

Дизайнът на кухнята и трапезарията в този дом може да ни даде някои полезни идеи за това как да създадем истински уют и усещане за красота и качество, когато правим нова или обновяваме старата кухня. Един от основните моменти, който трябва да имаме предвид е, че кухненските шкафове с дървени, фрезовани вратички, направени от качествени материали, не могат да се сравняват с модерните плоски врати за шкафовете в кухнята.

Освен че са много красиви, фрезованите вратички дават и много добри възможности за прилагане на техники за състаряване на материала, което допълнително подсилва усещането за класика и стил в дизайна на кухнята. В случая това е постигнато чрез допълнително прилагане на кафяв гланц на определени места върху вратичките.

Кухненският остров (стига да имате място за такъв) може да бъде едно от най-удобните и функционални решения за една кухня, тъй като едновременно може да съчетае работна площ за домакинята, шкафове за съхранение, както и да изпълнява ролята на малък бар или маса. По отношение на дизайна много пъти се предпочита за кухненския остров да бъде избран цвят, който да контрастира на останалата част от кухнята. В случая можем да видим приятното съчетание на естествения дървесен цвят на кухненския остров с кремавия цвят на шкафовете. За кухнеските стени също е избран контрастен цвят, който допълнително подчертава формите на светлите шкафове.

Към трапезарията се стига през широк, арковиден портал, който от една страна разделя двете помещения, но от друга страна създава впечатлението, че всяко от тях е част от една по-голяма стая. Отворените пространства в дома допринасят за усещането за повече широта.

Дизайнът на трапезарията също радва окото. В слънчевото помещение отново е използвана същата цветова гама като в кухнята, но с превес на по-светлите цветове. Множеството прозорци осигуряват изобилна дневна светлина, а белите тримове на прозорците и бялата дървена ламперия на стените правят трапезарията още по-светла и уютна.

Реклама

4 коментара

 1. Posted by Marie on юни 2, 2010 at 12:02

  Тримовете (или на български фризове мисля, че се казват) на прозорците и тавана от какъв материал са в този дом?

  Отговор

 2. Материалите зависят от бюджета. Американците използват най-вече първокачествена масивна дървесина за трим. Такава без чепове и дефекти. В България такава много трудно може да се намери, защото тука дървесината не се продава на класове, а всичко е в един кюп и каквото ти се „падне.“ Освен това цените тука на дървесина от „кюпа“ са на цените на първокласната дървесина в САЩ. Т.е плащаш повече, получаваш по-малко. Да благодарим на родния и европейския социализъм за което.

  Затова най-добре при нашите условия е да се ползва MDF, с него визуалното качество ще е максимално при боядисаните варианти. Ако се търси трим с ефект на дърво ще трябва да се мине през страданието и разходите да се търси и селектира дървен материал.

  Отговор

 3. Posted by Marie on юни 2, 2010 at 14:49

  А тримовете по тавана, стените и различните орнаменти и украси? Питам, защото най-често тук се ползват полиоретанови изделия като наследник на гипса.

  Отговор

  • Всичко може да се изработи от дърво или МДФ. Полиуретановите (особено тези твърдите) излизат по-скъпо.

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: