Лесен начин да си направим навиващи се щори

Предлагаме ви един лесен за изпълнение начин да си направите красиви перденца тип навиваща се щора, за което не са нужни някакви сложни шивашки умения. Това са щори от плат, които се спускат надолу и се вдигат нагоре с помощта на панделки, и могат да се поставят от вътрешната страна на прозорците или вратите.

За да изпълните този проект, определете необходимата дължина и широчина на щорите, и изберете платове за двете страни на щората. Двете страни може да са от един и същ плат, но много по-ефектно е ако използвате различни платове, или добавите също и дантелен панел. От тук нататък ви остава да зашиете двете страни на щората една към друга (имайте предвид, че за шева ще ви трябват около 1-1.5 см). Това можете да направите като съберете лицевите им страни една към друга и след това направете шев върху едната от късите и двете дълги страни. След това обърнете откъм лицевата страна и направете шев на незашитата къса страна.

За да закрепите щорите към прозореца, има различни варианти – един лесен начин е да направите в горната им част „джоб“, през който да се промуши малка летва, която да се закрепи за дограмата на прозореца с винтове. Така щорите ще покриват стъклото и малка част от дограмата.

Друг малко по-труден вариант е, ако искате щората да покрива само стъклото на прозореца. Тогава пак използвайте монтажна летва. Със щората покрийте летвата отпред, отгоре и отзад и закрепете щората откъм задната страна на летвата с телбодове (идеята е телбодовете да останат откъм прозореца и да не се виждат). След това с помощта на винтове монтирайте щората към вътрешната част на прозоречната рамка като поставите винтовете откъм долната страна на монтажната летва по посока на прозоречната рамката (посоката е от долу на горе.)

По отношение на панделките можете да подберете подходящи готови панделки, или сами си да ги ушиете.

Реклама

One response to this post.

  1. Чудесна идея!

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: