Детски библиотеки

Това е един много семпъл, но стилен и функционален дизайн за детски библиотеки. Те са подходящи както за детската стая, но също така и за детските центрове и стаи за игра и обучение, особено ако се поставят няколко една до друга:

Изработените от дърво библиотеки са направени с подвижни рафтове, които могат да се нагласят на желаната височина. Освен за книги, подобни мебели с открити рафтове са много подходящи и за детските играчки, които могат да се поставят в различни видове кутии и контейнери за по-добра организация и за да не се разпиляват.

Реклама

3 коментара

 1. Posted by verde on август 30, 2010 at 14:14

  Принципно идеята за открити рафтове не е лоша, но рядко изпълнението в реални условия изглежда добре, защото винаги ще е разхвърляно – детето трудно се приучва да подрежда, а какво остава пък да подреди естетично! Възрастните едва ли ще имат време постоянно да подреждат купищата играчки, книжки и други детски неща. Накрая всичко ще е из стаята или ще е нахвърляно по рафтовете. Или пък мама трябва да е все у дома и да няма други задължения, освен да разкрасява дома.
  Кофите на първата снимка не са добра идея, защото ако се приложи в действителен интериор, има опасност детето да се нарани, ако иска да вземе играчка от някоя кофа. Ще се опита да я извади от мястото й на рафта и тя може да падне върху него. Това важи особено за кофите на горните рафтове. Ако се заменят с леки кутии или кошници, ще е чудесно.
  А относно втората снимка – прекрасна е! Но също толкова непрактична. Говоря най-вече за страхотното бяло-розово килимче, което ще е сиво-бежово след 2 дни ползване :)))
  Въпреки всичко се радвам на красивите снимки от американски сайтове. Сякаш хората живеят в приказка 🙂

  Отговор

  • Posted by countrylifebg on август 30, 2010 at 17:28

   Разбира се, в една детска стая има място както за открити рафтове, така и за шкафове с вратички, така и за чекмеджета. Всеки един от тези елементи е необходим и си има своята роля при съхранението на детските вещи. И най-добре би било, когато се прави дизайн за детска секция например в нея да се съчетаят и открити, и закрити рафтове, и чекмеджета. Така и дизайнът ще е по-раздвижен.

   Иначе за подреждането на библиотеката, ако детето е малко, използването на подходящи контейнери би помогнало доста, тъй като децата обичат да пълнят неща в кутии. Също така се предполага и че височината на библиотеката ще е съобразена с височината на детето и всичко ще му е лесно достъпно. За кофите сте права, леките кутии и кошници са доста по-добър вариант. Бих добавила, че е добре да се потърсят такива, които минимално биха надраскали рафтовете при вадене и прибиране.

   Отговор

  • Ако се съди по възрастта и височината на децата и шкафовете от първата снимка, няма никаква опасност да падне някоя кофа върху детето. Американците не просто правят нещата красиви, но са царе на удобствата в това съм се убедил напълно.

   Също така едно дете, което от малко израства в един такъв подреден дом само се учи да подрежда и прибира всичко. Няма общо с това, което ние сме свикнали да виждаме в България.

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: