Логическо разделение на отворени пространства

Ако имате малка къща или апартамент, едно от нещата, които ще помогнат да усещате по-голяма широта и обем, това са отворените пространства. Затварянето на малката жилищна площ със стаички и коридори ще ви даде усещането на манастирски килии, докато отворените пространства ще ви дадат усещането, че жилището ви е по-голямо, отколкото действително е. Това непременно ще увеличи удовлетвореността от живеенето ви на това място.

Един от най-полулярните начини за постигане на отворени простанства е да се отворят един към друг входното антре, хола и кухнята. Ако обаче пространствата се слеят изцяло, то тогава всичко ще изглежда като една голяма зала, натъпкана с много неща. И точно тук на помощ идва детайлът, с който можем да направим логическо разделение, което само загатва и логически подчертава пространствата, но не ги прегражда и затваря.

Интериорен детайл

Детайл като този разделя кухнята от всекидневната (хола). Това обаче, което трябва да се отбележи е, че този детайл освен логическо разделение обогатява интериора, внася красота и стил в цялостното усещане на пространствата. Въпреки че подобни решения са стари като света те много рядко (ако въобще) се срещат в българските интериори.

Отворени пространства

Друг популярен начин да се разделят логически пространствата, без да се затварят е чрез отворени портали. Контрастното боядисване на стените в логически разделените помещения, плюс обличане на порталите с красив и контрастен бял трим е класически начин за оформяне на отворените пространства.

По мои наблюдения българските архитекти нямат традиции в това да премахват изяждащите място коридори и да отварят пространствата. Ето защо имаме огромни къщи, чиято функционалност и усещане за пространство е два пъти по-малка от реалната им площ. Това е хабене на ресурси, каквото кризата, която ще е с нас още не малко време, няма да позволи. Нужни са нови, свежи икономични решения, които да направят малките пространства просторни и уютни, за да може хора с малък бюджет да се сдобият с дом, който да ги удовлетворява.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: