Преобразяване – началото

Много отдавна исках да стартирам тази поредица в която да покажа как могат да се преобрази интериора и екстериора на една къща.  С тази тема поставям началото на тази поредица в, която ще споделям успешни преобразявания на облика на различни къщи. Ако имам да коментирам някой детайл по преобразяването ще го коментирам, но най-главното е да се вгледате и да съзерцавата дълго постигнатото и да се опитате да вникнете сами в това, което е направило преобразяването успешно. Така ще изградите в себе си визуалната култура, която ще ви бъде страшно полезна когато решите да преобразите своя собствен дом.

Къща екстериор - преди

Тази иначе приятно изглеждаща къща предстои да бъде преобразена. По бългаските стандарти тя даже изглежда доста добре. Но нека да видим какво означава да бъде преобразена…Къща екстериор - следКаква разлика само, при това със съвсем малко промени и добавени елементи. Най-колоритната прмяна обаче е тази на гаражната врата, която е направена от естествено дърво, което продава топъл облик на цялата фасада и кореспондира с останалите топли елементи.  Предния двор също оказва голямо въздействие на това как възприемаме къщата. Затова никога не го подценявайте. Той е като гарнитурата към вкусното ястие, без която ястието ако и вкусно ще изглежда голо и еднообразно. Този принцип напълно важи в архитектурния дизайн.

Екстериор - преди

Тази къща макар и с хармонични пророции изглежда скучна и еднообразна. Обаче истинския й потенциал се вижда след едно чудесно преобразяване:

Екстериор - след

Уау каква промяна! Консрастиращия сайдинг и трим с добавени члни дъски и архитектурни елементи са първото нещо, което прави впечатление. Изцяло преправения вход, който подчертава и обогатява фасадата и покрива е следващия важен елемент в това преобразяване.  Определено има какво да се научи от тези примери.

Реклама

8 коментара

 1. Свежите акценти определено дават живот на фасадата.Визията е съвсем осъвременена и детайлите са постигнали добра релефност.

  Отговор

 2. Ако трябва да сам честна и девете къщи ми харесват и в двата си варианта.Друг е въприса, че мойте идеи в случая са по-различни. Не бих закрила прекрасната зелена морава на първата къща с дървена оградка. Нуждае се само от някой и друг акцент.

  Отговор

 3. Дървената оградка в никакъв случай не закрива поляната. Тя е висока не повече от 60 см и когато се минава по улицата тя по никой начин не скрива зеленината отзад.

  Снимката обаче е правена от нисък ракурс за да се обхване целия двор и цялата къща и затова така изглежда все едно скрива. В действителност тя само подчертава очертанията на двора, което е доста типичен подход в градинското оформление на запад.

  Отговор

 4. Радвам се, че попаднах в точния момент и на точното място.Синът ми си купи имот в едно село до В.Търново.В имота има две къщи, едната от които е на по-вече от 100 години.Вътре стаите са много ниски.Искаме да я преобразим без да и нарушаваме външния изглед и в същото време да стане функционална за живеене.Ще се радвам, ако някой има идеи, с които да ни помогне.По-късно ще ви представя снимков материал, ако е възможно да се публикува в сайта.

  Отговор

  • Ако снимките се начат някъде – тук могат да се пуснат линкове и това е начина да се публикуват и да бъдат видяни от четящите блога. Иначе ако са ниски стаите в сутерена може да се изкопае надолу (но пак зависи колко са дълбоки оновите и какво е нивото на подпочвените води. Това е начина да се направят стаите по-високи в посока надолу. Ако ще се прави в посока нагоре трябва да се събаря втория етаж или покрива и да се вдига нагоре. С моята селска къща аз трябваше да направя същото, т.е да съборя до първия етаж, който всъщност е и сутерен и нагоре наново. Къщата също беше на 80-100 години.

   Отговор

 5. Благодаря.А как мога да кача тук снимка, защото съм малко лаик в това отношение.Моята идея е да съборим покрива и да качим нивото нагоре.

  Отговор

 6. Читател на блога не може да качва директно снимки, но може да ги качи накъде другаде, например някой сайт за качване на снимки, или на свой сървър и хоситнг ако има такъв и после да пусне линк към снимките. От wordpress не са предвидили друг начин доколкото знам.

  Отговор

 7. Първата къща ми харесва повече непреобразена. Носи много повече автентичен дух и заряд. Контрастът между тъмния покрив, бялата външна мазилка и тухлите на входното антре е много по-силен и изпъкват белите камъни около входната врата. А на втората снимка се е обезличила.

  Аз бих сменила само гаражната врата без да променям цвета й. И още някои козметични неща – например дървени капаци на прозорците и изпъкващи външни осветителни тела на входната и гаражната врати.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: