Лог къщата, такава каквато няма да я видите в България.

Преди стотици години емигранти от Скандинавия се пренесли в Новия Свят за да занесат своя занаят за строене на къщи от дървени трупи в страната на неограничените възможности. Скандинавия е сравнително рядко населена и се радва на огромни площи от вековни гори. Това предполага изобилие от дървен материал и по специално осигурява наличие на прави иглолистни дървета с дебел ствол.

България никога не е разполагала с такива огромни запаси от стари иглолистни дървета, затова и нашите традиционни дървени къщи са разработени на основата на дъбовия и буков материал, който изобилства в планинските ни гори. Дъбът обаче расте и едрее много по-бавно от иглолистната дървесина, затова и нямаме на разположение толкова дебели трупи, които да позволят развитието на такъв тип строителство. Също така дъбът и букът, които растат в България не стават много дълги и не са подходящи за изработката на дълги трупи от порядъка на 5 и повече метра.

Екстериор на лог къща
В Америка обаче местното население е използвало дървесните си ресурси изключително икономично в продължение на хиляди години и това е позволило развитието на много мощни дървета с огромни дънери и размери. Това е дало възможност на скандинавските строители в Америка да развият своя занаят много повече и да надминат своите европейски колеги.

Това разбира се не е единствения фактор за това развитие. Европа винаги е била земя разкъсвана от войни, потискана от тирани и смазвана от бюрокрация. Когато един народ се бори за оцеляването си, той е много по-ограничен в своето творчество и развитие. Ето защо вместо красивите американски лог къщи в Европа ще намерим скучни и постно направени лог къщи, подобни на тази:

Финландска лог къща

Такива са лог къщите, които се предлагат и в България. Сухи и постни. Както по отношение на  екстериора, така и по отношение на  интериора. Затова в тази статия искам да ви запозная с лог къщите, които свободния предприемачески дух е успял да създаде в една страна, която е имала уникалната историческа възможност да вкуси свобода такава, каквато малко народи някога са познали. Затова нека сравним скандинавския лог занаят останал в своята незряла европейска фаза с неговото много по-съзряло развитие зад океана.

Американска лог къща

Това, което мнозина не знаят е че преди около 100 години благодарение на техническия прогрес и новите дърводелски машини, които позволяват лесно и бързо разбичване на дървените трупи на тънки греди, гредовата конструкция на къщите, която се ползва масово в Америка и до ден днешен е успяла почти да унищожи и ликвидира лог занаята в САЩ. Поради огромната разлика в цената никой повече не е искал да си прави лог къща.

В ранните пионерски години, лог къщата от кръгли трупи е била къща за бедните, защото всеки е можел да си отсече от близката гора колкото му трябват трупи и да си построи за няколко седмици своя лог къща и да има покрив над главата си. Ако ви се струва невероятно искам да отделите няколко минути и да погледнете как човек сам самичък успява да си построи лог къща  (около 35 кв.) само с традиционни ръчни инструменти.

Аз лично бях шокиран когато видях това видео за първи път. Трябва да се вземе предвид също, че тази къща, която този човек си построи трябваше да го защитава от много екстремни зимни условия далече в дълбините на Аляска. При това той е прекарал близо 30 години от живота си в къщата, която ще видите този човек да строи сам самичък в това видео. Който се интересува може да се запознае по подробно с живота на Dick Proenneke, в мрежата има още филми информация за неговия живот сред дивата природа в Аляска.

Моята идея обаче беше да покажа, че строенето на лог къща е било много прост и достъпен начин за дори за най бедните. С течение на времето обаче скелетно гредовата конструкция превзема строителството на къщи в САЩ поради по-ниската си цена и застрашава занаята за правене на лог къщи с изчезване. За тези които се интересуват бих споменал, че когато това се случва материалите за една къща от порядъка на 120-150 кв.м са стрували $300-$700. И това при месечен доход на работещ член от семейството от порядъка на $50-$400 в зависимост от професията и уменията.

Всичко това дава основание да се разбере, защо правенето на лог къщи е било толкова замряло в Америка, че чак е било застрашено от изчезване. Точно тогава един скандинавски майстор се захваща заедно с поддръжници да възроди този тип строителство. Но ситуацията е налагала лог къщата да се развие от обикновено жилище в нещо по-специално, нещо което да оправдае по-високата й себестойност. Точно така лог къщата в Америка се преражда, от дом за бедните в  дом за заможните и богатите и това е още една от причините американските лог къщи да се различават толкова много от европейските.

Американска лог къща

Огромни масивни трупи все още се намират изобилно в необятната шир на Северна Америка, където заедно със сеченето се развива и старателно залесяване. Нещо повече поради определени болести и вредители по иглолистната дървесина има огромно количество мъртви гори, които са в това състояние повече от 40-50 години, и мъртвите, но все още стоящи дървета снабдяват строителите на лог къщи с готов изсъхнал дървен материал.

детайл на лог къща

Ако трупите са прясно отсечени те се нуждаят да престоят минимум една година за да стават за строителство. Във видеото, което споделих по-горе Dick Proenneke отсича дърветата за своята лог къща предходната година, и идва чак на следващата за да почне да строи с тях. Обикновено влажността в дървесината на трупи спада до около 21% след една година. Вещите в занаята обаче препоръчват трупите да престоят две години, а не една. В днешния забързан свят обаче никой не е готов да чака толкова дълго. Влажност от порядъка на 21% обаче е твърде висока, дори за трупи, защото дървото естествено ще изсъхва през годините за да спадне влажността до 12-18% в зависимост от климата и влажността на въздуха в региона. Това означава, че трупите ще се свият не малко и това изисква специален конструктивен подход, който да компенсира свиването на дървесината и произхождащото от това слягане на конструкцията. Теоретично дори изсъхналата дървесината се движи с около 1 см на всеки метър перпендикулярно на жилите. Свиването по протежение на жилите се счита за пренебрежимо малко.

лог къща

Едно от основните предимства на лог къщите е красотата на структурата от дървени трупи, която се вижда както екстериорно, така и интериорно. Но ако тя бъде оставена без да бъде обогатена и балансирана с подходящ детайл и съпътстващи елементи и материали, като камък, глина и подходящ текстил, тя ще изглежда по-скоро монотонна и скучна, на моменти дори потискаща. Един от начините да се разнообрази визията на лог трупите е фугирането им със специални фугиращи смеси, които балансират тежкото излъчване на масивната дървесина. От друга страна това фугиране подпомага изолацията на къщата.

лог къща

В същото време обаче точно за да се запази визията от трупите както в интериора, така и на фасадата е невъзможно да се постави допълнителна изолация, защото тя ще скрие трупите. Точно поради тази причина не еднократно в този блог аз съм застъпвал позицията, че лог къщите не са добре изолирани, защото дървото е изолатор, но не е много добър изолатор. И една лог къща ще изисква много повече разходи за отопление. В същото време обаче тъй като в САЩ лог къщата се е превърнала в къща за милионерите, то завишените сметки за отопление едва ли са проблем за някой който може да задели няколко милиона за такава къща.

лог изолацияИма производители , които предлагат изолирани лог къщи при които трупите се разцепват на две и между тях се слага изолация, като по този начин се запазва интериорната и екстериорна визия.  Това обаче оскъпява още повече и без това скъпата конструкция.  При все това не са малко купувачите, които избират именно този вариант въпреки оскъпяването.

Лог Къща

Знаете ли, че за една лог къща като тази на снимката може да отидат дървени трупи на стойност от $50 000 до $200 000, но с изработката и обзавеждането цената скача от един до няколко милиона долара. Имайте предвид също, че в САЩ цената на лог трупите е около два пъти по ниска от европейските цени.

При всички случаи лог къщата оставя неповторимо впечатление и усещане, когато имате възможност да я преживеете на живо.

Нещо повече моят интерес и влечение към дървените къщи започна именно с лог къщите. Когато за първи път посетих една такава през 2005-а година в САЩ и в последствие си закупих книга с идеи за лог къщи. Ето това е тази книга:

Книга за лог къщи

Мога дори спокойно да кажа, че този блог нямаше да съществува ако не беше това посещение и предизвиканата от него покупка на The Log Home Book, която запали интереса ми към дървените къщи и в последствие към занаятите, които се изискват за тяхното изграждане и обзавеждане.

В следващата статия ще обърна внимание на интериора на лог къщите, което ще бъде и своеобразно продължение на темата за планинските интериори.

Реклама

11 коментара

 1. Posted by Галя Кръстева on декември 17, 2011 at 00:45

  Прекрасна статия!

  Отговор

 2. Наистина прекрасна !! Браво !!

  Отговор

 3. Posted by Svetoslav on декември 19, 2011 at 18:36

  http://www.pioneerloghomesofbc.com/photo_log.htm
  може би това е мечтата която преследвате

  Отговор

 4. До Светослав- линка е чудесен !!

  Отговор

 5. Posted by Славов on декември 26, 2011 at 06:56

  Браво!Страхотно!Това е нещото ,което ме пленява в дървените къщи,топлотата ,която излъчват лог къщите!

  Отговор

 6. http://arkhangel.ru/
  Живях известно време с Русия, там имам много фирми за такива къщи, но посочената най много ме впечатли! Тя предлага и транспорт в контейнер/и до всяка точка на Европа и Азия! Когато гледате цените не забравяите че при внос митото за дървени трупи в България е 0% но има ДДС 20%!

  Отговор

 7. http://arkhangel.ru/index.php?b=view&c=3-20
  Аз си хресвам това, защото е само 8000 EUR!
  Само не си правете илюзията че щото на север ги правели та били топли! Нищо подобно! Топли са били защото са спали върху печката. Ползват ги за летни дачи и най вече за руски бани. А къщите в който живеят и строят сега са от 40см. пенобетон (Итонг) 8-10 см. външна изолация и външна обшивка от тухлички 6-8см., а вътре 5-6 вата и гипскартон общо 60см.стена. Така се строй сега в Петербург, Всеволжск, Кингисепп и този район, за там имам наблюдения! А дървената къща става добре ако вътре се обшие с 10см вата и отгоре ламперия (не гипскартон), за да остане дървения интериор! С хоризонтална широка 20см. ламперия става красиво, а и топло.

  Отговор

  • Да тази къщичка има добри пропорции въпреки че по детайла има какво да се направи. Цената обаче е над 9000 евро по новите курсове. Като се сложи транспорт и ДДС ще отиде поне 12 000 евро. Руснаците нямат ли тяхно ДДС в цената, което да се приспадне при износ? Аз не успях да разбера какво НЕ Е включено в тази цена от необходимата окомплектация.

   Отговор

 8. Ауууу! Прав си за валутата, не го бях пресмятал! А за митницата: Всички стоки въведени на територита на страната подлежат на облагане с мито, ДДС и акциз, но за някои стоки митото е 0% (като дървения материал на трупи), а повечето нямат и акциз, остава само ДДС! Митни сборове се начисляват върху „митническата стойност“ на стоката, Внимание! това не е само цената и, това е стойноста на стоката+транспорта+застраховката и+други разходи ако има такива! Сиреч митото го начисляват върху всичко платено до нашата граница! Така е по закон, разбира се има и акробатики да се спести това онова, но не е мястото да уча хората на занаят! А какво е включено и аз не разбрах, също и кой я сглобява, или поне имали писмено ръководство за това в комплекта въпреки че пратих запитване, което си е там на сайта (по на долу и е от 05.05.2011г -Валери-София), но отговор не получих, искаха ми инсталирене на някаква програма и аз се отказах!

  Отговор

 9. Posted by Детелина Петрова on март 13, 2013 at 08:33

  Живея в Атина. Искам да си построя една подобна къшичка, но, първо не знам кои фирми се занимават с това и второ- дали е подходяща за горещия климат на Гърция. Ще ви бъда благодарна, ако ме насочите към правилното решение.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: