Планински интериори 2 – Лог къщите.

Тази тема е своеобразно продължение едновременно на две предишни теми от блога. Тази за планинските интериори и тази за лог къщите.  Къщите от дървени трупи със своята визия са изключително подходящи за планински къщи и много често (ако и не винаги) се ползват именно като такива. Ето защо планинския интериор е много често асоцииран именно със лог визията. В тази статия ще ви запозная с лог интериорите, такива каквито няма да ги видите в България.

Интериор лог къща

Ще забележите, че цветовата палитра много внимателно следва концепцията за натурални, земни ( earthtones) цветове, както и се придържа към използването на естествени материали. Нищо не създава уютна домашна обстановка, така както естествените материали като дърво, камък, глина и текстил. Мазилките в този тип къщи са обикновено глинени мазилки, каквито е почти невъзможно да се намерят в България.

интериор на лог къща

Високите тавани дават усещане за пространство и обем, но помещенията с високи тавани са по-трудни за отопление.  Един смешен, но реален проблем с високите тавани е че е почти невъзможно да хванете и убиете мухите, които са влезли в помещението, защото те имат възможност лесно да избягат далече от вашия достиг.

интериор на лог къща

В лог интериорите меката мебел обикновено е от естествена кожа или в комбинация с дамаска характерна за планинския стил.

планински мебели

Дебели масивни трупи служат както за основа на конструкцията, така и за декоративни елементи.

интериор на лог къща

Мебелите са от състарена, грубо обработена дървесина. Включително кухненските шкафове.

кухнята в лог къща

Обърнете внимание на уникалните осветителни тела, без които тази обстановка няма да бъде същата. Всеки един елемент има значение и трябва да бъде хармониран с цялостната концепция. Забележете също грубата глинена мазилка на тавана.

кухнята в лог къщата

Мебелите са тежки и масивни.

кухня в лог къща

Кожуха на аспирацията е типично от кована мед или желязо.

интериор на лог къща

Детайли от уникални масивни елементи и камък допринасят за цялостната обстановка.

интериор на лог къща

Забележете също осветителното тяло в средновековен стил, както и текстилния елемент в дъното, който много често се използва при планинските интериори, а в същото време удивително напомня на традиционните български геометрични форми използвани в народните ни носии и текстили.

интериор на лог къща

Отворените пространства са друг характерен елемент на лог интериорите. С изключение на спалните и баните, всички останали пространства са отворени и свързани без да се ограничават в рамките на стаи тип кутийки.

Елементите от ковано желязо са друг характерен елемент от интериорите на планинските и лог къщи.

кухня в планинска къща

Уникалната топла светлина в осветителните тела се постига с помощта на специални листи от слюда, които заменят стъклото. Слюдата се е използвала още от средновековието. Осветителните тела със слюда са едни от най-често използваните за планински и лог интериори.

лампа със слюда

Такива лампи в България не съм виждал никога, нито съм могъл да намеря такава слюда, колкото и усърдно да търсих. Единствения начин е да се внесе от Индия и ние ако успеем да го направим ще пробваме да създадем няколко модела подобни лампи. Но какви точно ще остане за изненада.

кухня в лог къща

Комбинацията на оцветена с тъмно масло дървесина заедно със светла дървесина е много характерна за планинския интериор.

интериор на лог къща

Камината от камък е друг задължителен елемент. Забележете текстилните елементи колко наподобяват фолклорния български декор.

интериор на лог къща

Големите прозорци и витрини са неизбежна част от този тип къщи. Обърнете внимание че никъде няма пердета, които да блокират или ограничават гледката.  Тъй като тези къщи се правят по средата на огромни парцели от десетки, а понякога и стотици декари частна земя, няма как външен човек да наднича през прозорците. Този факт елиминира напълно нуждата от пердета и позволява да се насладите изцяло на гледката през огромните прозорци.

Спалня в лог къща

Спалните в лог къщите са изключително уютни и често имат екстри като глинена камина, малък кухненски кът, собствена баня и вградени гардероби с размера на стая.

Спалня в лог къща

Текстилите са викани в меки, топли цветове с контрастиращи елементи за получаване на дълбочина и многопластовост на визията.

Спалня в лог къща

Топлата и естествена глинена мазилка също присъства в повечето интериори. тя е естествено паропропусклива и това допринася, както за трайността на конструкцията така и за атмосферата в помещенията.

Спалня в лог къща

Баните са огромни и често се използват умивалници от кована мед.

баня в лог къща

Често пъти на пода в банята се използва под от масивна дървесина вместо теракота, а плочките са само под душ кабината. Забележете колко по-студена стои банята от горната снимка.

Вана от дърво

Друг уникален елемент характерен за за лог къщите е ваната от дърво, а също така и мивките от дълбан гранит:

баня в лог къща

Надявам се, че с този кратък обзор на интериора за лог къщи успях да обогатя вашите представи и да вдигна летвата на вашите очаквания. Сега е време да видим какво можем да постигнем ние българите.

Реклама

15 коментара

 1. Posted by Katerina on декември 17, 2011 at 23:05

  Просто страхотно, мечтя някой ден да мога да се докосна до такъв тип къща!

  Отговор

 2. Ех, Katerina ! Аз пък мечтая да имам планинска хижа, която да изглежда така . Хем ще си живея в планината, хем ще си посрещам приятели и туристи.

  Отговор

 3. Отново БРАВО на автора – толкова рядко съм срещала подобни материали на български език и ако е имало, е било 1-2 снимки и до там. Влизате ми в кръвната група.

  Отговор

 4. Posted by лили on декември 20, 2011 at 19:07

  Наистина това няма да го видим в нашата мизерна държавица.

  Отговор

  • Posted by Поли on февруари 20, 2012 at 15:03

   ооо, има такова нещо подобно – горе на Перелик, къдет о се провежда July Jazz, къщичката е точно такава! 🙂

   Отговор

 5. Един ден ще си направя нещо подобно.

  Отговор

 6. Posted by Стелиян Лазаров on февруари 4, 2012 at 08:25

  страхотно.А от каква смес е фугата м/у трупите?

  Отговор

  • Сместа е подобна на варова мазилка. Вар, цимент и пясък в пропорции 0,5:1:3. Има и други по исторически вариации и добавки на сместа, но съвременно се прави по този начин.

   Отговор

   • Posted by Нина Миланова on февруари 17, 2012 at 23:55

    За фугите: в горните примери малко ми идват в повече видими и набиващи се в очи. В тази връзка искам да споделя, че скоро гостувах в една от лог-къщите на фирма „Erato.bg“ и бях възхитена от изпълнението. Показвам я в линка по-долу (има и втора страница на галерията от същата къща – 18 снимки, които дават представа в детайли) и сравнявайки качеството, няма причина да се срамуваме от произведеното в България. Фугата между трупите е по-елегантна, много дискретна – почти невидима, а и дървото е пипнато доста добре. Разбира се, тук не е търсен стилът на планинската хижа, тъй като къщата е почти градска (до София) и се използва за постоянно живеене. Някой ще каже, вкусове разни и луксът различен, но всеки може да я обзаведе по свой начин, да й даде свой характер и стил. И аз щях да й дам друга подредба (с повече и по-меки тъкани, с друга визия на някои мебели и пр.), но в конкретния случай говоря за качеството и то заслужава признание. Най-вече като се има предвид, че самото понятие лог къща у нас е почти непознато, а традициите ни в строителството на домове са много различни… и да си кажем направо – вече напълно осакатени в посока уют и комфорт.
    Да я имаш наистина струва пари, но нима новото ни строителство в категорията „лукс“ е по-евтино?! В този пример е видно, че удоволствието да живееш в такъв дом е повече от парите.
    Е, дай боже, всекиму и парите, и кефа!
    А ето и линка с въпросната къща, както ви обещах:

    http://www.erato.bg/log_home/bg/gallery.php?page=1&article_id=130

    Няма шега: Made in Haskovo, Bulgaria!

    Отговор

 7. онемях……

  Отговор

 8. Posted by Ива on април 24, 2012 at 14:58

  Наистина оригинално! Поначало дървото създава уют, но тук е прекалено и е на ръба на грозното с тези огромни греди (дънери), надвиснали застрашително. Според фън-шуй не трябва да има греди по тавана в спалнята (дори и да не вярвате и да не го разбирате, няма нищо случайно).

  Отговор

  • В действителност пропорциите на къщите показани на снимките са доста големи и масивните греди са добре балансирани спрямо тези пропорции. Ако пространствата бяха по-малки, тогава биха били потискащи.

   Трябва да се има предвид също, че тези греди имат и конструктивна роля. Което ще рече, че не само не са застрашителни, но точно обратното – те осигуряват стабилността и здравината на конструкцията. Застрашително било ако ги няма при такъв голям покривен свод.

   Фън-шуй какво предлага конструктивно за тавана в спалнята, да се опъне брезент някакъв за да няма греди?

   Отговор

   • Posted by Ива on юли 6, 2012 at 15:21

    В случая може и да има конструктивна роля, но е грозно и, освен това не ми обяснявайте, че не може без тях – като че ли не сте виждали големи зали без греди по тавана 🙂

    Отговор

 9. moje li da mi kajete koi e dekoratora

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: