Плевнята – склад за сено или мечтан дом?

Преди по-малко от сто години е било немислимо един селски имот да бъде без плевня.  Ето защо почти във всеки селски двор има или е имало стара плевня. Индустриалния начин на живот обаче е лишил плевнята от нейното класическо предназначение и в много от случаите плевните са изоставени и занемарени. В същото време обаче повечето плевни (особено на Запад) са се правили по изключително здрав и траен начин, и много от тях са оцелели стотици години. Да се построи понастоящем подобна здрава дървена структура от дялани греди скрепени с разглобяеми класически сухи дърводелски сглобки би струвало доста пари. В същото време старите ръчно дялани греди са не само много здрава и трайна конструкция, но също имат свое уникално излъчване, което само по себе си е предпоставка за създаване на уникален и уютен интериор. Именно поради тази причина мнозина са избрали да обърнат своите стари плевни от склад за сено и слама в неповторим дом. И в тази статия искам да ви запозная точно с един такъв дом.

Плевня за живеене

Класически плевнята е изградена от структура от дялани дървени греди и е облечена с дъски, които имат малко разстояние между тях с цел вентилация и по-лесното изсъхване на сеното. Ако обаче процепите бъдат затворени с летви, то получаваме една затворена фасада, което позволява сградата да бъде пригодена за къща. По този начин също се получава красивата фасадна визия „дъска и летва“ (board & batten). Дървесината се обработва с натурални масла, а не с байцове за да не се напуква покритието и за да  бъде защитена в дълбочина а не повърхностно.

Плевня за живеене

Класическата западна архитектура на плевните позволява лесно добавяне на пристройки отляво и отдясно, ако вече не са направени. Това дава възможност за увеличаване на жилищната площ, въпреки, че стандартно плевните не са никак малки по размер.

Плевня за живеене

Плъзгащите се врати така характерни за западния стил плевни позволява да се създаде уникална връзка между интериорното и екстериорно пространство.

Плевня за живеене

Пристройките могат да служат и за покрита веранда или ако се остъклят да се превърнат в така наречените „слънчеви стаи“ (sun rooms).

Конструкция плевня

Класическата post & beam конструкция осигурява не само изключителна здравина на дървената структура, но също позволява цялата конструкция да се разглоби и пренесе на друго място. Забележете видимо издадените дюбели, които заклинват класическата дърводелска сглобка  „жлеб и шпилка“ (mortise & tenon). Причината да бъдат издадени е именно да се осигури възможността да бъдат извадени при желание за преместване или разглобяване на конструкцията.

Сглобки и конструкция

На тази схема се вижда по-ясно какво точно представляват тези сглобки и как работят. Ще забележите, че освен свръзката „жлеб и шпилка“ на мястото на свързване гредите са изрязани навътре за получаване на допълнително заклинване. По този начин усилията на натоварване се разпределят по-добре върху гредите и не се натоварват единствено жлебовете и шпилките. Това определено отнема повече време и е по-трудоемко, но резултата е изключително здрава и дълготрайна конструкция.

Интериор на къща тип плевня

Интериорните пространства са винаги отворени в този тип къщи. В зависимост от предназначението на къщата – лятно, може да не се добавя изолация в стените, или ако ще се ползва целогодишно стените могат да се топло изолират. В нашия пример стените не изглеждат да са изолирани, но ако се вгледате в горния прозорец ще видите колко дебела реално е стената след гредовата конструкция, което показва, че стените са двойни и пълни с изолация.

Интериор на къща тип плевня

Каменната камина и детайлите от ковано желязо са с постоянно присъствие в подобен тип къщи.

Интериор на къща тип плевня - кухнята

Подовото покритие обикновено се прави от масивна грубо обработена дървесина, за да се върже с цялостната визуална и архитектурна концепция на сградата. Кухненските шкафове следват същата линия. Големи порцеланови мивки селски стил са предпочитан избор при този вид интериор. До скоро беше почти невъзможно да се намерят такива в България, но вече има поне два модела на разположение в IKEA. Ние вече си купихме такава мивка и при първа възможност ще я използваме за нашия планински проект с който ще ви запозная, когато напреднат нещата и имаме снимков материал.

Интериор на къща тип плевня

Голямата площ на плевнята позволява заделянето на място за кът за отпочиване. Обърнете внимание също на осветителните тела и декоративните елементи.

Интериор на къща тип плевня - банята

Ръстикална баня с осветителни тела от метал и слюда и постлана със … черга, която удивително наподобява нашите традиционни български черги.

Зимник

И какво е селската къща без зимник? Традиционните зимници вкопани в земята и доизградени с камък осигуряват постоянна температура независимо от външната температура и сезона. Тази температура винаги се задържа в диапазона 10-15 градуса по Целзий и е идеална за съхраняване на земеделска продукция. Ако аз трябваше да направя дървената врата за този зимник бих я направил с вградена изолация с цел да се увеличи ефективността на зимника и поддържането на желаните температури.

Ако имате стара плевня на село надявам се след тази статия ще я погледнете с други очи.

Реклама

2 коментара

  1. Posted by ivo kolev on януари 9, 2012 at 20:03

    Моля,да получа инфо за курсовете.Поздрави

    Отговор

    • Надяваме се до лятото да сме готови с подготовката за първия курс. Когато има малко повече яснота за датите и програмата ще публикуваме информация.

      Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: