Дървената къща – сеизмичен тест

Попаднах на интересен тест, който искам да споделя в блога. Това е къща от дърво, подложена на земетръсен тест, равносилен на около 7.3 по скалата на Рихтер (Не че разбирам японски, но от надписите преди видеото правя това предположение). Мисля, че всеки който се интересува от дървените къщи, ще бъде заинтересуван от това видео:

Това ми напомня на един коментар, на който попаднах в един български форум, където един от потребителите се подиграваше с дървените къщи, показвайки снимки на това какви разрушения е нанесъл някакъв джип, който буквално е излетял от пътя и се е стоварил върху една дървена къща в САЩ. И хората се подиграваха колко глупав начин на строене било това, като се има предвид какви поражения бил нанесъл джипа на тази къща. И същевременно величаеха колко велик бил бетона.

Аз бих препоръчал на тези хора да разгледат снимки на къщи с бетонна конструкция след земетресение и да ги сравнят с тези на дървени къщи. И след това да се замислят каква е вероятността някой джип да прелети и да ти кацне върху къщата, сравнена с вероятността от силно земетресение. Още повече като се има предвид, че България се намира измежду най-рисковите земетръсни зони на Европа.

За още информация по темата можете да прочетете ето тази предишна статия от блога.

Реклама

3 коментара

 1. Posted by mmmmmmm on май 31, 2012 at 12:00

  Ако строителството е качествено и бетонът би издържал!
  Много е лесно да се правят лаишки изказвания. По-добре се консултирайте със строителен инженер, той ще ви обясни как стоят нещата.

  Отговор

  • Разбира се, че може да се направи така, че и бетона да издържи на земетръс. Японците нали така строят. Въпроса е в това, че е много по евтино да се направи дървена къща устойчива на земетръс отколкото такава с бетонна конструкция.

   Отговор

 2. Posted by сглобяема къща on юли 11, 2012 at 02:05

  Въпреки скептицизмът на българите сглобяемите домове са една много добра и изгодна инвестиция.
  Единствено представата, че Сглобяема Къща е дървена барака от типа на бунгалата по морето е голяма пречка за масовото им навлизане на пазара у нас.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: