Chalet – планинската къща в европейски стил

Европейският дизайн винаги е изглеждал по-сух, скован и безличен сравнен с изключително добре развитите дизайнерски традиции на презокеанския си брат.  Има една европейска традиция обаче, която държи достойно фронта и какво се крие зад нея можем да открием зад малката дума „chalet“. По дефиниция тази дума означава – планинска постройка в алпийски стил. В тази статия бих искал да ви запозная с този стил и уюта, който се крие зад него.

Chalet - планинска къща

Характерните черти на архитектурата на chalet са широките стрехи и използването на естествени материали. Смисъла на широките стрехи е да защитава фасадата на къщата от суровото планинско време.

Chalet - планинска къща екстериор

Широките стрехи са винаги полезни за защитата на къщата, но това е особено необходимо, когато имаме фасада от дърво. Широката стреха също защитава и основите на къщата, като отвежда водата по-далеч от тях.

Chalet - планински екстериор

Използването на обшивка от стари (употребявани и естествено състарени) дъски придава уникалност на всяка постройка.

Chalet - планински екстериор

Дървени елементи от състарена дървесина участват и в оформлението на двора.

Chalet - планински интериор

Интериора е изключително уютен благодарение на комбинацията от дърво, камък и камини изградени от тухли и измазани с глина.

Chalet - планински интериор

Отворените пространства на интериора правят цялата обстановка изключително наситена и интересна.

Chalet - планински интериор

Конструкцията на постройката е от масивни, ръчно дялани греди.

Chalet - планински интериор

Елегантни бели мебели се съчетават много добре с грубата дървена стена.

Chalet - планински интериор

Големите остъклени стени са проблем за изолацията и отоплението, но дават невероятен изглед към красивата планинска панорама.

Chalet - планински интериор

Ето защо аз колкото и голям привърженик да съм на добре изолираната къща съм готов да пожертвам част от енергийната ефективност в името на една такава прекрасна гледка.

Chalet - планински интериор

Една неголяма стая може не само да осигури удобно спане за 6 човека, но това може да стане и със стил.

Chalet - планински интериор

Дървения интериор може да бъде изключително разнообразен и интересен. Прави ли ви впечатление разликата с характерната дървена ламперия направена по български?

Chalet - планински интериор

Балансирана с подходящ текстил и аксесоари, дървената обшивка не изглежда еднообразно и потискащо, но уютно и привлекателно.

Chalet - планински интериор

Chalet - планински интериор

Chalet - планински интериор

Интересното е че дори тъмната дървена обшивка комбинирана с тъмен текстил изглежда чудесно, ако се балансира с богато осветление.

Chalet - планински интериор

Разбира се светъл контрастиращ текстил също е добър избор.

Chalet - планински интериор

Още един добър пример за илюстрирането на този принцип.

Chalet - планински интериор

Използването на силен, акцентен цвят също дава много добри резултати.

Chalet - планински интериор

Забележете уникалната пещ от тухли и глина, как допринася за цялата обстановка.

Chalet - планински интериор

Тук имаме комбинация между бял текстил и акценти в наситен цвят.

Chalet - планински екстериор

Ако човек бъде оставен в планината в диви условия, тя е сурова и страшна. Но една добре направена планинска къща преобразява нашето съприкосновение с планината.

Chalet - планински екстериор

Мисля, че има какво да научим и взаимстваме от европейския стил „шале“ когато ремонтираме или строим нашата къща в планинско село.

Chalet - планински екстериор

А ако нямате възможност да построите за себе си такава планинска къща, то можете да посетите Австрийския комплекс от хижи тип chalet  Bergdorf Priesteregg, където ако можете да прежалите цената от 190-250 евро на вечер ще преживеете тази уникална обстановка на живо.

А ако не можете да си позволите нито едното нито другото, то се надявам, че поне статиите и снимките в този блог разширяват и обогатяват мирогледа ви.

Реклама

22 коментара

 1. Ще ни кажете ли къде минава комина на тази печка под стълбата.

  Отговор

  • Да ви кажа, това остава загадка и за мене. Бая се чудих и оглеждах откъде може да минава този комин и така не успях да разбера. По принцип има печки с хоризонтално горене, където комина се изнася настрани, но и това не успявам да видя да е изнесен настрани някъде.

   Отговор

   • Posted by милен ковачки. on март 3, 2014 at 10:27

    или просто играе фото шопа.

    Отговор

    • Едва ли става въпрос за фотошоп, защото на сайта им се вижда видео на което нещата изглеждат по същия начин. Най-вероятно са под земята тръбите.

     Отговор

 2. Къща мечта! Жалко, че е толкова скъпо в днешно време да се строи къща от дърво.

  Отговор

  • За съжаление в днешно време е скъпо да се строи къща от каквото и да било. Причината е че се ползват материали и технологии, които уж са по-добри а се оказва, че създават определени проблеми, които трябва да се решават с още материали и технологии и така в един порочен кръг цената набъбва много.

   Ако обаче се върнем към оригиналния начин на строене на нашите предци ще видим, че той далеч не е толкова скъп. Нещо повече всички семейства са имали своя къща и никой не е затъвал до уши в дългове за да има жилище.

   Отговор

   • Posted by Нина Миланова on февруари 14, 2012 at 11:14

    Да, говорихме затова и в поста за малката къща … Лошото е, че българинът започна да мисли, че хубавото е скъпо и затова сътвори толкова кич срещу много пари! Още не може да разбере, че красотата не означва пари, а стил, вкус, усет, … хармония, изчистени линии, култура. Уютът не е в скъпия гранитогрес или в скъпите мебели. Домът не е бетон, стъкла, дърво или тухли… Човекът до теб прави дома, с радостта, която ти дава, домът е душата ни. Може би затова старите майстори вгражали сянката на любима жена в къщата… Кой знае.

    Все грешно разбираме чуждия опит и все плащаме скъпо за него…
    Ние издигаме в култ Dolce&Gabbana, а италианците – Dolce Vita.
    … Е, не е едно и също… Нали? 🙂

    Отговор

    • Точно така един дом може да се направи спретнат, уютен и красив – дори с много обикновени и не скъпи материали. Когато човек разбира красотата и знае как да я постигне, това не е въпрос на пари, а на принципи.

     Ние се надяваме скоро време да можем да демонстрираме това съвсем нагледно – а именно да направим един мострен малък, уютен и красив дом направен качествено със съвсем достъпни материали, като дърво втора употреба, глина, слама. Веднъж като го направим, ще помогнем на другите хора да се научат как да направят това и за себе си.

     Отговор

     • Posted by Нина Миланова on февруари 15, 2012 at 20:04

      Очаквам я с нетърпение! Предстои ми да реализирам подобна идея в Балкана и вашият опит ще бъде безценен за мен.
      А дали сте обмисляли разширение на темите и в посока екстериор – видовете треви и поддръжката им, вертикалната планировка на двора, оригинални идеи за перголи, тенти и пейки, които евентуално и сами да направим? Аз съм прегледала хиляди чужди издания, но имаме нужда и от идеи, които да стъпят повече на традициите ни и да осъвременим с ваша помощ. Лозницата има вековно присъствие в нашия двор и ми се иска да не изглежда… по френски. А когато говорим за къща, каква по-голяма мечта за един градски човек от лозница на двора и пейка под ореха?! 🙂
      Мисля, че точно тази идилия ще ни мами тепърва от бетонния град към истинския живот.

      С благодарност към вас,
      Нина

 3. Posted by Milena on февруари 8, 2012 at 10:13

  ЕЕееех, каква красота и топлота. Такава къща не мога да имам, но дали би било удачно да се пренесе дървената ламперия /или обшивка…не съм сигурна/ в един тристаен апартамент. Толкова е студено в къщи, че реших на лято да правя камина, но ако добавя и дърво в интериора би било чудесно.

  Отговор

  • Подобен интериорен дизайн може да се направи и в апартамент и ще се създаде същата обстановка. Единственото, което не може да се направи в апартамента е гледката.

   Слагането на „дървена ламперия“ обаче не гарантира, че ще се получи същата визия. В нея има много елементи, които не се забелязват с обикновено око, но без тях вместо планинска визия, с дървена ламперия ще се получи типичната чамова визия стил „селска кръчма“.

   Отговор

   • Posted by Milena on февруари 9, 2012 at 09:12

    Точно тази визия тип „селска кръчма“ искам да избегна. Явно няма да стане.

    Отговор

    • За да стане първо трябва да се направи проект, където да се заложат необходимите детайли за да се получи тази визия. Ако нещата изглеждат добре на проекта и пасват с желаната визия сравнена със тези снимки, тогава се подбира материал, който да пасне на визията. Обикновено това не е „чамова ламперия от магазина“ – а е добре да е използва друг вид дървесина и да се обработи с масла. Ако се използва елша се постига по ръстикален вид. Може да се ползва явор или ясен. С дъб ще е по-тежко. Въпрос на избор. Иглолистната дървесина (т.нар чам) за да се използва трябва много внимателно да се обработи и да се изработят допълнително обкрайчващи елементи.

     Отговор

 4. Но човек може да си направи малко дървено бунгало с една стая нейде в планината и да ползва тези снимки за вдъхновение. Не е задължително всичко да е огромно. Но пък е добре бунгалото да има подобни големи прозорци. 🙂

  Отговор

 5. Posted by Силвия on февруари 9, 2012 at 17:31

  Снимките са чудесни, но са от къщи и хижи на богати хора, дори хотели, за които се ползва дизайнер и то не като родните пишман-дизайнери, можещи да скалъпят само интериор (или екстериор) от метал, стъкло и чужди дизайнерски мебели в причудливи или постни форми, в резултат на което скъпарските домове приличат на офиси или чакални в зъболекарски кабинет. Обикновените хора на запад далеч нямат толкова вкус, за да направят сами тези красоти.

  Отговор

  • За да се направи добър дизайн не е задължително някой да наема професионален дизайнер. Нужно е самия човек да има визуална култура. В България обаче такава култура липсва защото почти няма хубави неща, които да са постоянно пред очите ни и които да формират тази култура. Това е и една от целите на блога, да показва неща, които да формират качествена визуална култура в читателите. Има няколко прости фундаментални принципа, които ако човек ги схване, той ще получи достатъчна основа за да е в състояние да измисли хубав и хармоничен дизайн. То е нещо като усещането за чистота. Ние нямаме нужда да наемем специалист по чистотата за да ни каже какво означава добре почистена къща.

   Ролята на професионалния дизайнер е да предложи извънредни решения отвъд стандартните принципи, които всеки може да усвои и да използва.

   Отговор

 6. Posted by Веско Желев on февруари 15, 2012 at 21:06

  Камината не е деистващта виждал съм подобна русия,иначе илюзията е пълна.Много хитро е направена, по въздрасните може би са виждали на времето имаше едни Руски ел крушки във формата на свещ които светеха с пламък.Камината е направена по подобан начин и създава реална илюзия че гори. Обакалях я в продалжение на час и през цялото време мислих че гори истински, не вероятни са.

  Отговор

 7. Posted by Doncho Momcharov on февруари 26, 2012 at 17:49

  Комина минава предполагам под земята.Така са направени комините на нашия завод за стъкло в Сливен.

  Отговор

 8. Posted by jordani on февруари 9, 2014 at 16:25

  точно така комина минава под земята и излиза извън къщата през стена а не през покрив, само и долепен комина до външната стена. Така и самият димоотвод топли пода. На всички пилчарници с отопление на твърдо гориво комините са по земята и накрая излизат от сградата. така топлят пода а не горе въздуха.

  Отговор

 9. Posted by Andrej Iwanow on декември 17, 2014 at 15:00

  Човек е голям, колкото са големи мечтите му !!!!

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: