Стаи за сериозни млади мъже

Винаги нещо ме е смущавало когато съм гледал предложенията за детски стаи наситени с ярки и безумно шарени цветове все едно са взети от костюма на някой клоун или цигански панаир. Или може би са съставени от всевъзможните гами на светлоотразителните жилетки. Цялата тази гама от крещящи цветове действа превъзбуждащо на децата и води до емоционална пренапрегнатост , после до емоционално изтощение и накрая започва да клони към безчувственост.  Никъде в природата нямаме пример за такава небалансирана какафония  на крещящи цветове. Просто вижте сами какво излиза, когато се търси в google за детски стаи.

Ето защо бих искал да предложа в блога някои идеи за детски стаи за момчета, които са балансирани, пълни с натурални тонове и които стимулират не емоционалната превъзбуденост, но сериозността, задълбочеността, интелекта, реда, стила и хармонията.

Натуралните цветове доминират и успокояват окото, а малкото на брой ярки цветове служат за акцент. Този принцип е спазен във всички стилни стаи за момчета, които искам да споделя с вас по-долу:

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Не знам за вас в каква обстановка искате да растат вашите деца, но моята интуиция ми казва, че точно такава композиция от цветове и детайл са най-близки до здравата естествена среда, която извиква съвсем други реалности в съзнанието на децата отколкото крясъка на ярките цветове. Ето още няколко примера в тази посока:

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Това са точно типа мебели, които бих правил с удоволствие и обстановката, която искам да създам за моите деца. Проблема в България остава с намирането на добри текстили и завивки, които да подкрепят тази линия на мислене и дизайн. При детските завивки отново преобладават кресливите цветове, светлоотразителните жилетки стил КАТ и бруталната комерсиализирана безвкусица  на Дисни декорите.

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Това, което е много важно да разберем в случая е че ако просто поставим такива мебели в детската стая те няма да имат нито това излъчване нито този ефект. Той се получава от комбинацията на всички елементи, не само мебелите, но стените, пода, текстила и всички дребни, но важни детайли.

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Тематичната разработка на стаите също прави впечатление, но при това е направена по начин, който да дава привкус, но без натрапващо да преобладава.

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

Детска стая за момчета

И сега моля, не ме питайте откъде да си ги купим тези неща, защото ако искате да купите такива мебели то не е заради самите мебели (които не са нищо особено), а заради обстановката, която виждате на снимките. Мебелите можете да купите, но обстановката не можете. Трябва вие да я създадете в хармония с мебелите и най-вече с природата, която е най-големия и истински пример за това какво е добра и пълноценна среда за живеене.

Реклама

22 коментара

 1. Posted by Яна Колева on септември 11, 2012 at 08:29

  Наистина обстановката е това, което всеки сам трябва да създаде, защото тя не може да се купи заедно с мебелите. А основният акцент в обстановката са завивките и текстила за декорация. Вярно е, че трудно може да се намери нещо красиво и подходящо, подобно на показаното на снимките, но не е чак толкова трудно да си ушием сами такива завивки (или да се намери някой да ги ушие), защото е важна идеята, а хубави платове и вата вече могат да се намерят и в България или (в най-лошия случай) да се купят по интернет. Всичко опира до желание и развито чувство за естетика и хармония.

  Отговор

  • И аз отдавна съм стигнал до извода, че трябва сами да си шием текстила или да го поръчаме някъде да го ушият по наш дизайн и избрани платове. Дали имате някакви линкове за добри източници на текстил в България и да речем в Европа откъдето се внася по-лесно? В Америка изобилието е много голямо и цените им са добри и има страхотен избор, но от там транспорта и после митническите усложнения много утежняват и оскъпяват процедурата.

   Отговор

 2. Поредната прекрасна статия. Браво!

  Отговор

 3. Скандинавците имат дълги и стабилни традиции в текстилния дизайн, освен това не си падат по кресливи цветове, така че препоръчвам тях. Но не знам защо само за момчета да са подходящи тези стаи? Много повече ме дразни масовото натикване и промотиране на дрехи, мебели и текстил в розово за момичета.

  Отговор

 4. Posted by krasimira on октомври 27, 2012 at 02:10

  dovolna sam che ima i drugi hora koito spodeliat moeto mnenie otnosno balgarskata vezvkusica i kich koito dnes sa se nastanili v domovete ni.prodaljavaite v sashtia duh da vazpitavate estetika i krasota .Bloga vi e chudesen.Pozdravlenia !!!!

  Отговор

 5. Posted by Попов on декември 28, 2012 at 18:54

  Подкрепям, и мен ме дразнят кресливите цветове, които се пробутват на децата. Сякаш са малоумни. А те не са.

  Отговор

 6. Posted by Станимир on февруари 13, 2013 at 18:05

  В сайт на фирма предлагаща мебели от масив чета следното :
  Мебелите от масивно дърво са чувствителни към колебанията на влажността, температурата и механични въздействия. За това дървото щателно се суши и обработва за защита от околната среда.Масивът преминава през сериозна обработка със специални химикали, в това число и антисептици, и многослойно се намазва с конкретен лак.Обработено по такъв начин, дървото съхранява своята красота и издържливост в продължение на много години.

  Възможно ли е да се избегне използването на химикали и това ще се отрази ли на качеството ?

  Отговор

  • Индустрията използва химикалите не защото са по-качествени, а защото е по-евтино и по-лесно се произвеждат, и така се реализират по-големи печалби. Ако даден материал се обработи с химикали след това той предава отровни елементи през кожата, когато този материал бъде докоснат от човешка ръка. Освен това химикалите отделят летливи вещества и замърсяват въздуха в помещенията. Да се хвали някой, че използва жестока химия в продуктите си издава голямо невежество. Няма нищо по-добро от естествените материали. Мебелите може да се обработват с естествени масла и пчелен восък и ще бъдат защитени за дълго време. Периодично може да се нанасят освежаващи слоеве и мебелите ще бъдат като нови в продължение на десетилетия.

   Отговор

 7. Posted by Станимир on февруари 14, 2013 at 22:47

  Може ли да споделите повече подробности по технологията на обработка първоначално и като поддръжка?

  Отговор

  • Самото обмазване с масло и вакса е много елементарно. Маслото се нанася с парцал, оставя се да попие за 10-20 минути и след това се забърсва непопилия излишък. Това може да се повтори от 2 до 7 пъти, като се изчакват 24 часа между намазванията. При желание за ползване на восък, той може да се разстопи в маслото преди намазването на дървесината. Това е метод, който се използва за интериорни мебели и не е подходящ за външно приложение. За външно приложение може да се ползва чисто ленено масло, или варено ленено масло.

   Отговор

 8. Posted by Станимир on февруари 15, 2013 at 10:15

  Кои са маслата които можем да изпозлваме за мебелите в дома?

  Отговор

  • Най-лесно достъпни в България са лененото и ореховото масло. Могат да се ползват тези, които се продават в супермаркетите за храна.

   Отговор

 9. Posted by Станимир on февруари 26, 2013 at 17:35

  Лененият безир подходящ ли е за употреба в интериора?

  Отговор

  • Ленения безир, ако и да има в състава си ленено масло, също съдържа и редица отровни химикали, включително нефтени деривати, които са карцерогенни. Аз не бих искал да пипам в дома си мебели и дървени части обработени с нефтени продукти.

   Ето повече информация за съдържанието и вредността от самия производител: http://www.lackprom.com/media/Bezir%20Lenen.pdf

   Отговор

 10. Posted by Станимир on февруари 26, 2013 at 19:38

  В този линк прочетох че е естествен природен продукт.

  Click to access Bezir_lenen-157.pdf

  Вероятно това е различен безир от този на лакпром.
  Иначе съм ползвал ленен бези преди години и лепкаше дълго след намазването му, предполагам поради добавени в лененото масло продукти.

  Отговор

  • Странно защо Оргахим са пропуснали да включат съдържанието на продукта в този иначе подробен документ. Има много производители, които рекламират стоката си като „натурален продукт“ но когато се прочете съдържанието – картината е доста различна. За съжаление маслата на ОСМО не правят изключение.

   Отговор

 11. Posted by Станимир on февруари 28, 2013 at 00:07

  Може ли да се се изработят качествени здрави мебели от иглолистна дървесина и по конкретно от чам?
  Какви ефектни безвредни средства за оцветяване бихте препоръчали преди нанасяне на маслата

  Отговор

  • Чам и иглолистна дървесина е едно и също нещо. А иглолистните дървета са много видове: бор, смърч, ела, лиственица, дугласка и прочие. Качеството на дървесината зависи от страшно много неща, включително къде е расла, в какъв вид гора, на каква височина, при какъв климат, на каква почва, при каква фаза на луната е била отсечена и прочие и прочие. След това зависи как е разбичвана, как е сушена, колко беловина е оставена в дъските при разбичване. Всички тия фактори са толкова много и допринасят за свойствата, здравината и трайността на дървесината. И всичко това се сервира на българския пазар под общото име „чам“ – без никаква дискриминация на тези толкова важни характеристики. Ако в някои от складовете продаващи „чам“ ги попитате за тези характеристики те ще ви гледат все едно сте ги попитали да ви рецитират методологията за правене на мозъчна хирургия. Иначе мебели могат да се изработят от всякаква дървесина и ако се подбере добър материал и се обработи и сглоби качествено ще се получи много траен резултат.

   Що се отнася до натурално оцветяване на дърво в момента не мога да предложа никакви решения, защото на пазара в България до момента не знам да се продава нещо което да е 100% натурално. Имам книги за извличане на оцветители от различни растения, но не съм имал време да разуча материята. Набелязал съм си като узрее момента и мога да отделя време да се захвана и с намиране на такива решения. Но да речем като начало някой който иска може да пробва да извлече нещо от орехова шума.

   Отговор

 12. Posted by Станимир on март 22, 2013 at 07:44

  Нужна ли е друг вид обработка, освен маслата за избягване на вредителите в новите и старите мебели?

  Отговор

  • При вътрешни условия дървото няма нужда от много защита, защото не е изложено на агресивна среда. Разбира се ползването на масла и вакса и освежаването им всяка година ще поддържа дървото в свеж вид и ще изглежда като ново дори след десетилетия ползване.

   Отговор

 13. Posted by Станимир on март 24, 2013 at 16:48

  Какво ви притеснява в маслата на Осмо?

  Отговор

  • Две неща. Първото е че твърдят че са изцяло с естествени суровини – а в съдържанието се вижда че има не малко добавени химикали. Миризмата им също го доказва. Второто е цената.

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: