Здравословния дом – принципи на строителство и обзавеждане – част I

През последните години успях да изградя разбиране за множество важни принципи от които зависи доколко един дом ще бъде здравословна среда за живеене. В тази статия бих искал да систематизирам, изложа и обоснова тия принципи за да може по-голяма аудитория от хора да размислят върху тях и ако преценят да се възползват от тях когато строят своя къща, ремонтират или обзавеждат дома си.

Преди всичко ние трябва да осъзнаем, че дома в който живеем има много по-голяма значимост и въздействие върху живота ни, настоящето и бъдещето ни отколкото повечето хора си дават сметка. Дома не е просто място в което да има къде да преспим, да се нахраним и да прекарваме свободното време, но дома има пряко въздействие върху качеството ни на живот, успеха ни в работата, бизнеса и отношенията с другите хора. Най-вече дома има пряко влияние върху това в какво състояние ще бъде нашето физическо и психическо здраве.

Нашето здраве като функция на дома в който живеем

Без значение дали го осъзнаваме или не, нашето здраве е неразривно свързано с вида и качеството на мястото в което всеки ден се завръщаме за да намерим покой и почивка. Пълноценната почивка е от фундаментално значение за ефективността и функционирането на нашия интелект, както и за пълноценното функциониране на физическото ни тяло. Без значение дали работата или бизнеса ни са от преобладаващо физическо или интелектуално естество, качеството на почивката, което нашия дом ни осигурява се отразява директно на качеството на работата, която ще сме в състояние да свършим.

Добрата и пълноценна почивка зависи изключително много от чистотата  на кръвния поток в тялото ни. Чистата и незамърсена кръв е основния фактор за добро физическо и психическо здраве и за пълноценното функциониране на интелекта ни. А за да имаме чиста кръв в тялото си са необходими три основни неща: чист въздух, чиста вода и чиста храна. Нашия дом има пряко отношение към качеството на въздуха, който дишаме докато сме в него, а също така може да има и пряко отношение към водата, която пием и към храната, която ядем.

Необходимо е да осъзнаем колко важен за нашето физическо и психическо здраве е въздуха, който дишаме. Мнозина, които се интересуват от здравословен начин на живот се фокусират главно на здравословното хранене, но е редно да се замислим, че ако един човек може да издържи 30-40 дни без храна преди да умре, 3-4 дни без вода, то само след 3-4 минути без въздух човек ще умре. Разбира се тези цифри са приблизителни и са различни за различните хора, то по-важното в случая е че ако времето, което можем да издържим без храна се измерва в седмици, времето в което можем да издържим без вода се измерва в дни, но времето в което можем да издържим без въздух се измерва в минути. Това би трябвало да ни каже нещо за значимостта на въздуха и неговото влияние върху състоянието на нашето тяло и интелект.

Влиянието на дома ни и средата в него върху качеството на въздуха, който дишаме докато сме в него е много по-огромно отколкото повечето хора предполагат. Известно е че интериорния въздух на средностатистическия съвременен дом е много по-замърсен от този под комините на Кремиковци. С други думи ако вие се разхождате по ливадата намираща се непосредствено под комините на Кремиковци вие ще дишате много по-чист въздух от този, който ще се намира в една съвременна къща, дори тя да се намира сред най-чистата природа в планината.  Причината за това е колкото банална, толкова и шокираща, а именно:

Съвременните материали за строителство и обзавеждане замърсяват интериорния въздух

Днешното строителство е изцяло подчинено на интересите на строителната и химическата индустрия. Тези интереси налагат един продукт да се произвежда максимално лесно, бързо и с ниска себестойност, за да може да се продава при максимално високи печалби. Политиците и контролираните от тях държавни институции са се превърнали във функция на корпоративните интереси. Регулаторните органи, които се предполага да защитават правата и здравето на потребителите функционират като PR агенции на големите корпорации, вместо да бъдат безкомпромисна юзда за ненаситната жажда на корпорациите за повече и повече печалби. Тази непрестанна лакомия за повече и повече пари днес ни се внушава, че е от съществена важност за нашето икономическо благополучие и ни се пробутва пакетирана с типичната PR арогантност под името „икономически растеж“.  Споменавам тия неща не защото желая да отклонявам темата в политическа посока, а да посоча изключително нездравата политическо-икономическа обстановка в която съвременните строителни решения се създават, одобряват и пласират. Това важи със същата сила и за съвременните материали използвани в мебелната индустрия, както и за почти всяка друга сфера, която не е предмет на тази статия.

Основния проблем на съвременните строителни и мебелни материали е че те използват огромен процент изкуствени химически съединения, които ако и икономически и политически заинтересовани страни да ни убеждават, че са безопасни – остават активни и взаимодействат както с нашето тяло, така и с въздуха, който дишаме в дома си. Химическите съединения под формата на лепила и суровини в по-малка или по-голяма степен отделят отровни летливи вещества, които замърсяват въздуха, който дишаме в домовете си.  Този натровен и замърсен въздух се отразява на цялостната кондиция на организма и ума ни. Отразява се на качеството на съня, на физическата умора, на състоянието на целия организъм и на способността на ума да мисли трезво, логично и творчески. Излишно е да казвам, че се отразява и на емоционалното състояние, на нервната система, които рефлектират освен на всичко останало и на взаимоотношенията в дома и семейството.

С други думи няма да бъде пресилено ако кажем, че

средата в един дом има пряко влияние върху качеството на живота, който живеем

Дома е мястото в което се завръщаме за да възстановим своите физически, емоционални, интелектуални и творчески сили. Това е мястото в което няма място за врагове и предатели. В противен случай вместо в място на почивка – дома ни ще бъде място да война и конфронтация. След всички трудности с които сме се сблъскали през деня, след всички конфронтации с проблеми от всякакво естество, ние имаме нужда да се завърнем на едно място, където сме обградени единствено от приятели. От всичко онова, което ни прави спокойни, сигурни и удовлетворени. Дома не е място в което нашето тяло да води войни за своето оцеляване, бидейки атакувано от въздух натровен с формалдехид, стареещ полистирен, спори на плесен, чийто източници са неизвестни на повечето хора. В нашия дом тялото трябва да се чувства защитено не само от студа, вятъра или жегата, крадците и разбойниците, но също така и от невидимите отрови, които го изнемощяват, разболяват и дори убиват.

Ето защо на първо място ние трябва да осъзнаем фундаменталната роля, която нашия дом заема в нашия живот. Известната сентенция – моят дом, моя крепост има по-всеобхватен смисъл отколкото повечето от нас са предполагали. Нашият дом може да бъде или един от най-добрите ни приятели и помощници, или да бъде наш враг и неприятел от който непрестанно да страдаме, а може дори да се превърне в причина за преждевременната смърт, на нас или на тези с които споделяме дома си и които обичаме.

Поради тези изключително важни причини в тази серия от статии аз ще споделя, кои материали за строителство и обзавеждане допринасят за замърсяването на интериорния въздух и превръщането на дома ни в наш враг и кои са благоприятни за създаване на естествена и здравословна среда в дома, така щото дома ни да бъде място за пълноценна почивка и творческо вдъхновение.

Ваш Craftsman

P.S. Част втора вече е публикувана и може да бъде прочетена ето тук.

Реклама

13 коментара

 1. Posted by Станимир on април 6, 2013 at 20:21

  Предстои ми пренареждане на паркета. Има ли лепила с които може да се свърши работа без да замърсяват въздуха в интериора?

  Отговор

  • Аз в никакъв случай не бих ползвал паркет, който изисква лепило. Бих използвал естествен масивен паркет, който може да се нареди както се нарежда ламината, на сухо и върху подложка.

   Отговор

 2. Posted by Маргарита Богданова on април 7, 2013 at 00:28

  Отново актуална за времето ни и полезна статия!Благодаря, за което на Kraftsman! С нетърпение очаквам продължението от поредицата.
  Станимир, не мисля, че е задължително да ползваш лепило, особено ако е масивен паркета.

  Отговор

 3. Posted by Станимир on април 7, 2013 at 10:24

  Да масивен,но още не е демонтиран за да се види каква е основата. Относно подложките кои са подходящи и кои неподходящи от здравословна гледна точка?

  Отговор

 4. Posted by Angua on април 7, 2013 at 11:35

  Здравейте, относно здравословното обзавеждане и освежаване на домовете ни, какво мислите за изолациите, предлагани на този сайт? http://www.ecomodul.info/index.php?page=gvkava-izolatsiya-ot-trstika-i-konop
  Спомням си, че в къщата на баба ми стените се боядисваха с вар(не съм сигурна как точно са постигали различните цветове). До колко съвременните латекси са вредни и има ли по-щадяща алтернатива? Видях на едно място стена, която изглеждаше все едно в материала за боядисване е сложена слама(мястото е ресторант Слънце и Луна). По-късно намерих в интернет един изоставен блог на двама архитекти, които правят/“боядисват“ стени със смес от глина и слама, и на снимките изглеждаше точно като това, което бях видяла. Ето блога: http://ecohouse-nibelunga.blogspot.com/ . По принцип хубавото на латексите е, че човек може сам да си боядиса стените, докато това покритие с глина и слама, не съм сигурна дали няма някакви особености на приготовление, които да са пречка за „направи си сам“ идеята.

  Отговор

  • Това, което мисля е че има интересни неща. Няма обаче цени, нито е ясно дали въобще има подобни материали на склад в България. Другия потенциален проблем остава а именно – за да се направят естествените изолационни материали в подходящ за пазара продукт се ползват лепила с формалдехид за да станат на плочи и също химически импрегнанти и забавители на огъня, някои от които доста отровни.

   Глинени мазилки и бои се продават от фирма RÖFIX, за съжаление на безумно високи цени, защото немеца кал от улицата да ти продаде, щом може да го етикира като „еко“ ще му сложи баснословна цена. Разбира се човек само може да си забърка мазилка от глина. За целта трябва или да си изкопае от собствения двор глината или да си купи по-хубава глина (там откъдето си купуват грънчарите) – да я забърка с някакъв вид естествени фибри (слама, коноп и други) и да я нанесе с маламашка, както се нанася гипсова шпакловка. Глинената боя представлява фина глина, която е била изсушена, после смляна фино и после се разбърква с вода и пигмент и се нанася с валяк какво всички останали бои.

   На въпросния сайт с глинените мазилки съм попадал и преди, там просто е измазано с глина с фибри и това е. Става и натурално и красиво. Почти всеки, който има двор може да си извади глина и фибри от двора си напълно безплатно. Ако няма подходящи растения за фибри може да накълца калчища, които са безкрайно евтини, много здрави и влагоустойчиви.

   Отговор

 5. Posted by Маргарита Богданова on април 7, 2013 at 15:53

  Станимир, не ти трябва лепило за масивен паркет!!! Аз съм фен на кокосовите и коркови подложки, вместо фибранните. Дори и да не са 100% екологични, от 2-те злини избирам по- малката. Не само основата е важна за пренареждането на паркет, а и самите дъсчици, защото те в момента са улегнали една с друга и за да не скърца след пренареждането трябва едва ли не да номерираш всяка дъсчица и да се подредят след това пак последователно. И това, и подложката, и нивелацията на пода са важни, а не само подложката.

  Отговор

  • Мда, кога ще дойде деня в който да избираме между по-голямата добрина и по-малката, а все трябва да избираме между злините. Аз последно ползвах Kronotherm TS, което по описание се състои от дървесни фибри, но според някои е от кокосови влакна. Знам, че подобен тип продукти освен че се използват лепила на формалдехидна основа който да ги държат във вид на плочи, също се обработват със жестока химия против запалимост. Да се чуди човек, кое е по-голямото и кое по-малкото зло. Същото е и с дори с матраците, които не са с пяна. Те ползват кокосови подложки обработени с жестоки химии против запалимост.

   Отговор

 6. Posted by Станимир on април 7, 2013 at 20:38

  Каква е най- ниската цена на кълчищата за която сте информиран?
  Известно ли ви е да се предлага конопена слама и на каква цена?

  Отговор

  • Не знам каква е най-ниската цена на кълчищата. В железариите е по 1 лв снопчето. Едно-две снопчета би трябвало да стигнат за фибри при измазването на цяла стая. Google знае повече от мен за тия неща.

   Отговор

 7. Posted by Станимир on април 7, 2013 at 20:54

  Реших, че трябва много по-голямо количество кълчища.
  Относно сламата от коноп така и не открих, но се намира оризова и от житни култури.

  Отговор

 8. Posted by Тони on март 29, 2014 at 15:49

  И мен ме интересува от къде да си доставя конопена слама за изолация главно, и за други проложения де, последно чух за фермери в Англия… Но цената на транспорта, и самия продукт, не е изяснена още, а и предполагам че няма да ми хареса. Освен това, в моя проект конопа се смесва с вар, и цимент, вар повече, цимент само за дя може да се оформят тухлички, които да се редят като изолация в стените.

  Отговор

 9. Posted by Павел Димов on януари 4, 2016 at 14:24

  Здравейте ! Имам въпрос , стена от слама която ще бъде измазана с кирпич . Как може да се избегне бъдещото напукване на мазилката ?

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: