Стилна къщичка на колела, която всеки може да си направи

В България обикновено къщите на колела се свързват със представата за строителните фургони или за караваните.  Къщата обаче, ако и на колела може да запази облика си на къща не само отвън, но и по отношение на уюта отвътре.

Малка къщичка на колела

Ето защо в този материал искам да ви запозная с това как една малка къща може и трябва да изглежда. При това построена и разкрасена от една жена. Това е Британи, жената на която дължим този превъзходен пример за интериорен и екстериорен дизайн на малка къща.

Смятам, че това, което една жена без професионално обучение е успяла да постигне ще бъде много добро окуражаване за много български семейства, че и те могат да постигнат нещо, което и функционира и изглежда добре.

Спалнята макар и побрана в тясното под покривно пространство се радва на изобилна светлина през покривния прозорец.

Спалня

Интериор

Интериора е впечатляващо изчистен и стилен.

Контрастната комбинация между белия и дървесния цвят е класическа за така наречения cottage style.

Kухня

Кухнята е семпла, но много приятна и напълно функционална.

Кухня

Отворените лавици позволяват лесен достъп до кухненската посуда,  докато в същото време оставят пространствата отворени и дишащи. В малка къща като тази това допринася за разширяване на усещането за пространство.

Трапезария

Трапезарията се намира до миниатюрната, но изключително ефективна камина на газ.

Тоалетна

Тоалетната е изключително уютна.

Интериор

Целия интериор е изключително спретнат, и макар и скромен той има всичко необходимо човек да се чувства уютно и нуждите на практичното му ежедневие да бъдат задоволени.

Интериор

Мястото за чете и почивка до прозореца лесно ще стане фаворит на всеки, който има щастието да обитава подобна къща.

Място под прозореца

И какво по-хубаво нещо за една такава малка и прекрасна къщичка от това тя да бъде поставена на едно уникално и красиво място сред природата:

Малка къща сред природата

Аз лично съм изключително впечатлен от постигнатото в тази миниатюрна къща. Принципите на дизайн вложени в нея могат безпроблемно да се приложат във всяка по-голяма или по-малка къща. Моето предвиждане е че подобни малки къщи било то на колела или не ще стават все по популярни в България, както в момента все повече хора по целия свят прегръщат идеята за tiny houses. Нещо повече започват да се появяват цели селища от мини къщи като тази. Ето тук можете да видите едно такова селище:

Селище от мини къщи

Подобни селища са не само подходящи за различни видове туризъм, но те имат огромен потенциал за повторно заселване на запустели селски райони, защото дават бърз и евтин достъп до подслон с всички необходими нужди за живеене. Разбира се за да се изпълни последното са нужни не толкова къщи, колкото хора с правилно мислене и разбиране. А такива хора не се създават бързо, нито лесно. При все това ако някой иска да се завърне на село – една такава къщичка би била от голяма помощ. При всички случаи аз искам да направя една такава за моето семейство, а защо не и да се отдава под наем за селски туризъм? Също така очаквам момента в който ще можем да разширим курсовете за правене на дървени къщи със специализиран курс за правене на точно такава мини къща. От начало до край, включително мебелите и обзавеждането. А имам усещането, че създаването на такава малка къща ще бъде едно от най-удовлетворяващите преживявания за всеки един със склонност към майсторенето. И ако една жена като Британи се е справила с тази задача по един толкова чудесен начин, то смятам, че всеки читател на блога може да се окуражи, че също ще може да постигне нещо подобно и за себе си.

Реклама

8 коментара

 1. Posted by Екатерина on март 26, 2013 at 08:24

  Прекрасно е……

  Отговор

 2. И аз се заглеждам доста отдавна в тези къщички, даже мислех да почвам една на морето, че има място където да я поставя. Тази зима ми се наложи да поживея малко в нещо подобно – един строителен фургон преустроен доста луксозно. Впечатленията ми са, че ако я няма височината на къщичката усещането е слабо казано подтискащо. Ако ще правите нещо подобно височината има определяща роля. И второто е укрепването на къщичката – ако е на колелата си – морската болест не ви мърда. Иначе нашите братя американци са много запалени по идеята имат си и движение и идеолог – Jay Shafer. Тук ще намерите повече – http://www.tumbleweedhouses.com/pages/houses
  Лошото е че този юнак е превърнап идеята в доста печеливш бизнес и иска за плановете на къщичките по 700 – 900 долара. Някак си не ми се връзват нещата. Иначе за самия строеж има много филмчета в You tube, ама само с гледане не става.

  Отговор

  • Къщичката от статията е точно по модел на Jay Shafer. Този тип къщички са достатъчно прости за да няма нужда човек да купува подобни планове. Аз си бях купил неговата книга преди време, която вървеше с един подобен план безплатно. Мога да кажа, че бих се оправил без него колкото и с него. Такива планове са за хора, които ги е страх да мислят сами и искат някой да им даде всичко оразмерено до последния милиметър. Иначе Shafer е продал първата си фирма Tumbleweed и е стартирал нова, снимката със селището от мини къщи е от сайта на новата му фирма Fourlights, която обаче продава същите планове за мини къщички.

   Отговор

 3. Ха това не го знаех. Лично аз успях да намеря от едно място подробните планове на наговия модел “ Popomo“ ако има интерес ще ги пусна, но незнам как понеже са на PDF . Жалкото е че това е модела който според мен не е най-доброто. То и затова го намерих свободен.От него може да се извадят някой основни правила.
  Иначе ето още една не лоша къщичка http://www.youtube.com/watch?v=ZqxB8Mx9kjo и един хубав блог пак на тази тема http://tinyhousetalk.com/

  Отговор

 4. Много благодаря!
  Къщичката е невероятна! Кара ме да се усмихвам в тъмното!!!

  Отговор

 5. Posted by Петър on февруари 11, 2016 at 15:09

  Къде се снимките от тази статия? Не виждам нито една. Изключих си адблокъра и пак е същото.

  Отговор

  • Преди години бях пробвал да пускам статии с външни линкове към снимките, вместо да ги качвам в блога. Очевидно този тип снимки вече не могат да се видят и няма как това да се поправи.

   Отговор

 6. Posted by Kolini on юни 21, 2016 at 11:50

  Целия ти блок е превъзходен, а тази статия е поредната, която просто ме вдъхновява.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: