Мобилна каравана за кокошки.

Може би мнозина за чували за така наречените „кокошки трактори“ при които мобилна клетка за кокошки се ползва за придвижване на кокошките от едно каре в друго с цел усвояване на тревата и наторяване на почвата. Така кокошките едновременно се хранят със свежа трева, усвояват и окосяват тревните площи и същевременно обогатяват почвата. Типичния кокошки трактор изглежда ето така:

Кокоши тракторТова лято аз работих по различни градински проекти, които се надявам един по един да намерят място в своя собствена тема в блога. Единия от проектите беше двоен кокоши трактор, който аз нарекох „кокоша каравана“, защото представлява не само мобилна клетка за кокошки, но също така към нея има и къщичка за кокошките в която те се прибират вечер. Ето това беше резултата, който постигнахме:

Кокоши трактор

Конструкцията на „караваната“ е направена в стил „готическа арка“, която конструкция аз обикнах в момента в който я видях. С нея направих няколко проекта, от които това в третия. Преди това направих 32 кв.м оранжерия и около 12 кв.м сушилня за естествено просъхване дървен материал. Готическата арка е изключително здрава и устойчива като конструкция и много икономична откъм вложения материал.

Кокоша каравана

Преместването на“караваната става като се захване дръжката, която е част от билото и се намира на двете му страни. Двама мъже спокойно преместват караваната, а ако се добавят и колела тя лесно ще може да се премества дори от един човек. Ако забелязвате на горната снимка се вижда едно въженце с негова помощ вратичката към жилищната част за кокошката се отваря дистанционно без да се налага да се влиза вътре в кокошарника.

Кокоши тракторС цел да бъде максимално олекотена конструкцията за покрив над жилищната част съм използвал 6 мм сини поликарбонатни плоскости. Те са леки, трайни и добре предпазват от дъжда. На билото има огъната на абкант ламарина, под която има малък процеп за вентилация на билото. Над вратата също има вентилационен отвор. Конструкцията тип готическа арка също допринася за постигането на по-малка тежест.

Кокоша караванаРампата за качване на кокошките служи също и за залостване на вратичката на кокошките вечер. По този начин вратичката е сигурно залостена и не може да бъде отворена от нощен хищник.

Кокоша караванаКараваната е двойна и симетрична като има две независими отделения за отглеждане на различни породи кокошки. В случая в караваната са настанени кокошки от породите орпингтън и кохин.

Кокоша караванаНа всички повърхности от вътрешната страна има хваната с такер мрежа, която да предпази кокошките от хищници, дори ако те успеят да подкопаят външната клетка и да прегризат дървената част. На тази снимка се вижда и по детайлно простия механизъм за отваряне на вратичката отвън с въженце. Външната клетка е оградена с кокошкарска мрежа с PVC покритие, която освен всичко друго спомага и за намаляване на общото тегло.

Аз винаги съм мислил, че стопанството трябва да бъде направено с прилежност и стил, защото всички сме се нагледали на грозноватите и потънали в кал и мръсотия стопанства. Затова и хората свързват селския живот с нещо грозно, мръсно и противно. Природата обаче е нещо красиво и няма никаква причина да не можем да създадем нашето стопанство в хармония с тази красота.

Надявам се с тази статия да съм дал и моя дял в утвърждаването на тази истина.

Ваш Craftsman

16 коментара

  1. Чудесно изглежда. С какво е финиширана?

    Отговор

  2. Как огъваме дъските? Вътре има май още две ребра? И вероятно преграда от мрежа за да раздели породите? Къде снасят? Ако е до долу поликарбоната не е ли по-добре? Или да продължи право като стряха с риск за дизайна? Какви са размерите. Ганьо краде идеи, по-образованите плагиатстват…

    Отговор

    • Дъските се огъват с шаблон. После лепило, стяги и винтове и формата се запазва. Двата отдела са разделени за да не се смесват породите кокошки. Размерите не са решаващи, всеки може да направи според нуждата и материала. В случая габарита е от рода на 3.65 х 142 х 100 мм, последното е височината. Тъй като този кокошарник съм го предвиждал за малки пилета не е предвидено място за снасяне. В момента правя два подобни, но ще бъдат единични и ще има място за снасяне. Концепцията е същата, но ще има някои разлики.

      Отговор

  3. Posted by Baufen on март 15, 2016 at 16:02

    Поздравления за идеята! Много ми хареса. Патентовай я

    Отговор

    • Идеята не е изцяло моя, аз само съм добавил някои неща от мене. Който иска – да ползва идеята със здраве.

      Отговор

  4. Posted by Future Health on март 17, 2016 at 07:17

    Браво! Впечатлен съм, успех Ви пожелавам!

    Отговор

  5. Posted by FireBg on април 15, 2016 at 14:29

    Поздравления и от мен! Не стига, че е супер хитро и полезно, ами и изглежда добре

    Отговор

  6. Posted by Мебели 1 Онлайн on май 30, 2016 at 07:41

    Поздравления и от мен! Много ми хареса.

    Отговор

  7. Posted by Травел on май 31, 2016 at 13:11

    А как можем и ние да се сдобием с такова нещо?

    Отговор

  8. Posted by jenijoan@gmail.com on август 25, 2016 at 10:25

    Поздравления!

    Отговор

  9. Posted by Деница Анастасова on февруари 23, 2017 at 14:08

    Здравейте, а за по-несръчните предлагате ли изработка срещу заплащане?

    Отговор

    • Здравейте, тази година сме доста натоварени, особено покрай организацията на дърводелския събор и едва ли ще можем да поемем такива поръчки.

      Отговор

  10. Posted by Ели on февруари 2, 2021 at 11:12

    Здравейте, имате ли вариант за кокоши трактор, който да не изисква прибиране на кокошките вечер, примерно основите да се вкопават и да се избегнат набезите на хищници?

    Отговор

    • Здравейте,

      Самия смисъл на кокошия трактор е да се мести с цел да се носят кокошките да пасат свежа трева. Така те едновременно опасват тревата и наторяват почвата.

      Отговор

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.