За Нас

CraftsmanFullLogo212Зад блога на Craftsman стои млад екип за занаятчийско и строително майсторство. За нас занаята не е средство за трупане на нечестна печалба, но за личностно и общностно усъвършенстване. Ние сме поели по пътя на правене на всяко нещо по изкусен и изпипан начин не заради финансовия успех, но заради една различна ценностна система, която ни тласка да правим нещата истински.

Това за нас не е дестинация, в която мислим, че сме стигнали, но път, по който вървим вече 3 години и по който ще имаме да вървим до края на живота си. Едва след 3 години на инвестиции, обучение, болезнени усилия и нескончаемо постоянство, ние дръзваме да излезем наяве със свой блог, а скоро и с фирмения ни уеб сайт. Някой някога беше казал, че преждевременната дейност води до повърхностност. И това е последното, което ние бихме искали да бъдем – повърхностни. Ето защо сме отделили цялото време,  което сме били в състояние да отделим за обучение, изследване и усъвършенстване. От гледна точка на нивото на практикуващите майсторски занаяти в България, ние може да се счетем за доста напреднали в много области, но от наша собствена гледна точка ние сме доста в началото на пътя. И това е защото се оценяваме не по днешните български стандарти, които нямат нищо общо с реалността на нещата, но със стандартите, към които са се придържали истинските майстори от миналите поколения, връзката с които е била безвъзвратно пречупена в България.

Целта на този блог е да представи една цяла група от занаяти, които са необходими, за да се направи един дом красив и уютен. Но не само това, древните гърци са казали максимата „здрав дух в здраво тяло“ и подобно на тях нашия стремеж е не просто да  правим нещата красиви, но красивите неща да бъдат подплатени с изключително задълбочено ниво на вложените технологии и ноу-хау.

Списъка със занаятите, които искаме да представим, е както следва:

– Строителство и дизайн на дървени къщи и градински постройки и елементи.

– Trim & Finishing Carpentry – това е занаят, толкова неизвестен в България, че дори нямаме терминология в българския език за него. Но това е занаята, който се грижи интериора на стаите да бъде по-красив, уютен и приветлив от всякога.

– Фино мебелно дърводелство.

– Изкуството на арт бетона.

– Арт стъкло, включващо изключително техниките на фюзирано и стопено стъкло.

– Изкуството на обемните и гравираните надписи и табели и тяхната роля не само в комерсиалния свят, но и в частните домове и имоти.

– Майсторството на камините от глина – много малко познат занаят в България,  който дава възможност да се сдобиете с високо ефективна камина на по-ниска цена.

Всички тези занаяти, усвоени не само технически, но много повече визуално правят възможно създаването на един красив и уютен дом, такъв какъвто дори в мечтите си не сте мечтали, че можете да притежавате.

Ако желаете на научите повече за целите на този блог можете да прочетете нашите въвеждащи статии.

Не пропускайте да видите и нашия дърводелски блог, който се списва от същите хора.

Ако искате да се свържете с нас можете да използвате формата за контакт по-долу:

Save

Save

Реклама

49 коментара

 1. Posted by калин георгиев on март 7, 2010 at 11:53

  kakva e cenata na kuchtichkite

  Отговор

 2. Здравей Калине,

  В момента предлагаме готов модел интериорна детска къщичка, която можеш да видиш на този линк. На линка ще намериш информация, снимки и цени. Други модели за интериор и екстериор могат да се правят по спецификации на клиента.

  Отговор

 3. Posted by Aglaya on март 24, 2010 at 23:30

  Здравейте, разгледах блога ви и съм изключително впечатлена :))
  Продължавайте в същия дух… а аз ще се отбивам да чета и да се усмихвам на красотите 🙂
  Успех!

  Отговор

 4. Здравейте,
  Не съм предполагала, че мога да попадна на такъв невероятен български блог! Вниманието към детайла и красотата около нас не е много изявено по нашите ширини, за съжаление. И понеже апетитът идва с яденето, хубаво е, че вашите идеи, статии и снимки могат да вдъхновят много хора да опитат да направят жизненото си пространство по-красиво. Успех!

  Отговор

 5. Posted by Sima Radkova on май 26, 2010 at 23:37

  Здравейте, много харесвам работата ви.
  Бих искала да попитам мога ли да поръчам при вас детско легло и как точно можем да уточним детайлите.

  Отговор

  • Здравейте,

   Първо искам да уточня, че нещата показани в блога не са наша изработка, а представяме идеи най вече реализирани в САЩ. Единственото нещо в блога, което е наше като дизайн и изработка, може да се види в тази тема.

   За детското легло ще ви пиша на мейла.

   Отговор

 6. Posted by Любомир Гаджев on юни 17, 2010 at 13:09

  Здравейте, за село Зайчино ореше (близо до Шумен) ми е необходима градинска къща с РЗП до 9 кв.м. за инструменти, инвентар, машини и др. Моля дайте оферта.

  Отговор

 7. Posted by Цветелина Кирилова on август 4, 2010 at 17:29

  Здравейте!

  Исках само да кажа, че съм наистина сериозен фен на Вашия сайт. Браво на Вас – идеите са наистина страхотни и с голямо удоволствие чета всяка една (за мен темата е доста актуална, тъй като жилището ми беше построено в края на миналата година и активно се занимавах сама с вътрешния дизайн, а в него винаги има някой детайл за довършване, знаете 🙂

  Последното, което много ми хареса, бяха идеите Ви за щори, които сами бихме могли да си направим. Това, което ме притеснява, е, че не мисля, че по българските магазини ще успея да открия подобни жизнеутвърждаващи десени за платове, каквито Вие сте показали на двете снимки. Да не говорим за панделките … някакви идеи (живея в София – ако на прима-виста Ви идва на ум някой „рай на платовете и кинкалерията“, помогнете!)?
  Друг е въпросът, че аз и иглата/конеца не се разбираме добре, но все пак за какво са шивачките от квартала? 🙂
  Ще съм благодарна за подкрепата! 🙂
  Поздрави
  Цветелина

  Отговор

  • Здравейте Цветелина,

   Тъй като шивачестворо не е залеглано в занаятите в които в момента се развиваме не можем да ви насочим към подходящи магазини за платове. Но живеем в ерата ан Интернет търговията и ако не можете да си намерите нещо в България можете да си поръчате от някой онлайн магазин в Англия например. Там цените са добри, разнообразието е голямо и пощенските разходи до България не са високи. Също така от Англия не плащате допълниелни мита и ДДС и не висите по митници.

   А ако се справяте с немския можете да опиртате и с немски сайтове, само че немците хранят много сериозно бюрократична машина и затова цените им обикновено са по-високи.

   Отговор

 8. Posted by Vasilena on декември 20, 2010 at 11:23

  Страхотен блог, просто се изумих, че е български. Дерзайте в същия дух, показвате невероятни и доста идейни неща, за всеки по нещо. С нетърпение чакам всяка ваша статия -действат ми като наркотик и ми се иска да са с по-голяма честота. Тепърва ми предстои обзавеждане на къща и черпя идеи от вас, затова с нетърпение чакам всяка ваша публикация. Нещата , които показвате са страшно различни от всичко в нета, но ми се иска да има повече снимков материал. Късмет през новата година и дано успеете да се съхраните в конкуренцията на необятното интернет пространство!

  Отговор

  • Здравей Василена,

   Причината да избягваме да пускаме много снимки на веднъж е защото искаме да фокусираме на определен детайл или принцип. Да се даде възможност да се фокусира на едно нещо, за да може да се подсили ефекта на оценяване на това едно нещо. Пускането на множество снимки наведнъж води до по-повърхностно преживяване на конкретните идеи.

   Отговор

 9. Posted by Мария Георгиева on януари 12, 2011 at 16:21

  Здравейте,

  Вашият сайт силно ме впечатли със своя добър вкус и интересни публикации като „Морски акценти в бебешката стая“ и „Декориране на бебешката стая – безопасно и ефектно“. В момента поддържам блогa на Chipolino за всичко полезно и пряитно, свързано с отглеждането на бебето и детето. В тази връзка Ви пиша с молба за разрешение да използвам материали от Вашия блог, като разбира се Ви представя и публикувам линк (връзка) към Вашия блог.

  Ето и линк към блога на Chipolino, който набира популярност. Поддържа се и на български и на английски език http://blog.chipolino.com/bg/ Блог постовете, които публикуваме в него, качваме и на стената на Facebook страницата на Chipolino, която към момента има 22,854 фена http://www.facebook.com/ChipolinoBulgaria, за да достигне информацията до възможно най-много настоящи и бъдещи родители!

  Очаквам с нетърпение отговора Ви!

  Отговор

  • Здравейте,

   Радваме се, че нашият блог ви е харесал и че сте намерили полезни неща в него. Теми за детски и бебешки стаи пускаме често, така че чувствайте се свободни да използвате във вашия блог материали от нашия.

   Отговор

 10. Posted by Milen on януари 17, 2011 at 17:04

  Здравейте!
  Незнам дали точно тук е мястото да задам един въпрос, но понеже не намерих друго подходящо място ще го задам тук. Бихте ли разяснили малко повече по отношение на глинените камини, какво представляват те и да ни покажете малко снимки на такива ако е възможно.

  Отговор

 11. Posted by Радостина on януари 24, 2011 at 14:44

  Впечатлена съм от срахотните идеи.Загубих ума и дума пред видеото за сгъваемите мебели.Уникални!

  Отговор

 12. Posted by Ненчо Кънев on февруари 13, 2011 at 15:03

  Здравейте, имате ли екип, който да проектира и строй къщи, като гарантира качество?

  Отговор

  • Здравейте,

   Ние не предлагаме къщи, а консултации и ноу-хау за качествено строене на дървени къщи. Нашата концепция е, че в българските условия качеството може да бъде гарантирано само от заинтересованата страна, а именно – бъдещия собственик. Ето защо стратегията ни е да екипираме бъдещите собственици на къщи със знание, информация и ноу-хау за да бъдат в състояние да защитят своя интерес в условията на некоректни бизнес практики.

   А ако попитате, „Защо като имате знание и ноу-хау вие самите не строите къщи?“ – то отговора е: „Защото така ще бъдем поредната фирма, която се бори за този пазар, а ние считаме, че нишата ‘защита на клиента на дървени къщи‘ е не само по-незаета, но и крайно необходима на българските потребители. Ние смятаме, че клиентите, които желаят дървена къща имат нужда от съюзник в борбата с невежеството, некоректността и повърхностността, които се ширят в българския бизнес климат. Проблема е че интереса на клиента и строителя са диаметрално противоположни. Ето защо има нужда от страна, която не само да познава превъзходно строителния процес на дървените къщи, но и нейния интерес да съвпада изцяло с интереса на клиента, за да може да го защитава пълноценно. Нашата ниша е да бъдем точно тази страна.

   Отговор

 13. Posted by Дани on февруари 20, 2011 at 00:28

  Блогът ви е чудесен-полезен, приятен, необходим. Дано много хора го открият. Пожелавам ви да постигнете целите, които сте си поставили и представете си след години децата ни и внуците да живеят тук подредено и красиво.

  Отговор

  • Здравейте Дани и благодаря за добрите думи. Ние не само постваме в блога красиви неща, но и създаваме такива. Скоро време се надяваме да отворим секция в блога където да показваме само наши неща.

   Отговор

 14. Здравейте притежавам имот в село Лесново което се намира на около 30км.от София и на 4км.от гр.Елин пелин.Мястото е около 380кв.м и е със скица за строеж. Имах оферта от фирма(на която загубих координатите) занимаваща се сас строеж на финладски къщички.Предложението им бе да построят на същото място толкова къщи колкото квадратурата позволява,без да се заплаща имота като в замяна на собственикът се полага една къщичка. Ако вашата фирма има интерес оставам координати за обратна вразка.

  Отговор

  • Ние имаме не малко наша земя, както в София, така и на 15 км от София и смятаме да развиваме собствените имоти. Но се надяваме някой да се заинтересува от вашето предложение. Като цяло парцела ви е малък за идеята която имате. Ако беше 2-3 декара може би щеше да е по-лесно да реализирате желанието си.

   Отговор

 15. Posted by krassimir on април 25, 2011 at 06:13

  zdraveite, mojete li da mi razrabotite konkreten proekt za preobraziavane na eksteriora

  Отговор

 16. Здравейте,
  Много съм впечатлена от това което правите. Бих искала да Ви попитам
  мога ли да се възползвам от Ваша услуга за направата на табела, която да седи над входна порта. Моля да ми дадете Ваши координати
  за контакт. Моят телефон е 0888 500 604.
  Поздрави

  Отговор

  • Здравейте,

   За момента не приемаме поръчки, защото правим ремонт на новото си помещение и машините ни още не са поставени и настроени. Едва след като сме готови ще можем да направим нещо по въпроса.

   Отговор

 17. Здравейте, първо искам да ви поздравя за прекрасния блог, който се създали, има толкова много и полезна информация. Бих искала да ви помоля да ми препоръчате фирма, която се занимава със строителството на дървени сглобяеми къщи, а ако не можете поне да ми дадете информация за добра консултанска фирма в тази област. След информацията, която прочетох в блога Ви съм на 100% сигурна че искам да живея в такава къща. За мен е важно да опазвам околната среда и мисля с новият си дом това да е поредната крачка към , която правя за да живея екологично чист живот, доколкото това е възможно в наши дни 🙂

  Отговор

 18. Прочетох, че Вие също се занимавате със строителство на такъв тип къща каквато искам аз и ще се радвам да работим заедно, след като започнете отново да приемате поръчки. 🙂

  Отговор

 19. Posted by daniel maznev on януари 5, 2014 at 13:08

  Здравейте, скоро попаднах на блога Ви и съм много впечатлен от материалите, които сте събрали и публикуваните теми. Пишете, че ще имате и сайт… Има ли вече и как се казва?
  Благодаря

  Отговор

  • Здравейте,
   На този етап не поддържаме други сайтове освен този и дърводелския блог, чийто линк го има в дясно. Отделен сайт мислим да пуснем в момента, когато имаме линия от продукти, които да предлагаме.

   Отговор

 20. Posted by Irena Dobreva on октомври 1, 2014 at 12:37

  Здравейте, бих искала да се свържа с вас по телефона, изпращам ви мейл с тел.
  за връзка с мен,
  Ирена Добрева

  Отговор

 21. Posted by Мария А on октомври 17, 2015 at 15:08

  Здравейте,
  Благодаря, че ви има!
  И аз съм от ентусиастите – къщичка с двор.
  От две седмици чета блога и Дървените къщи в българската реалност /имам още да чета/, но ми помогнахте доста и т.к. не съм професионалист, а обикновен консуматор, бих искала, да ви попита, какв е вашето мнение за тази технология – Дейност: Фирмата произвежда сглобяеми дървени къщи и съпътстващите производството им елементи, като врати, прозорци, рамкови конструкции, первази, челни дъски, сачак, дюшеме и др.

  Принципна технология на производството:
  1. Конструкцията на къщата е панелна. Панелите са изработени на „сандвич“ принципа – рамкова дървена конструкция, двустранно обшита със сачак или OSB – плоскости, а именно:

  2. Дървеният материал (конструкция, ламперия) е от бял бор или смърч, от екологично чистия район на гр. Батак и Доспат в Родопа планина.
  3. Използваната минерална вата е на фирмата „ROCWOol“ – Дания с плътност 35кг/м3 и топлопроводимост 0.038 w/m.k.
  4. Покривното покритие е от вълнообразни плоскости „Ондулин“. Предлагат се в два цвята – зелен и червен.
  5. Панелите за тоалетни и складови помещения отвътре са обшити с OSB-плоскости с дебелина 11 мм до височина 230 см. Това дава възможност да се облепят с PVC тапети или облицоват с фаянсови плочки.
  6. Подовите елементи са също на „сандвич“ принципа, а именно:

  7. Монтажа и анкерирането на къщата се извършва върху готова бетонова площадка (плоча) от бетон клас В-15, армирана с дебелина минимум 100 мм. Не са необходими закладни детайли. Армирането се осъществява с винтове за бетон (торсиони).
  8. Стрехите са завършени с челни дъски с размери 180×20 мм. Всички външни и вътрешни ъгли и челни снадки са обработени със съответните первази.
  9. Всички детайли на къщата се обработват с инсектицидно защтитна лакова субстанция „Хидроинсект“.

  Считате ли , ме в тази къща би могло, да се живее целогодишно и каква е енергийната ефективно по ваше мнение.
  За сега съм се спряла на къща от сламени бали, /все още проучвам въпроса, а и вероятно строителство ще ми отнеме 2 години/ и това ми е необходимо на първия етап.

  Отговор

  • Здравейте,

   Това, което сте копирали е от сайта на фирмата Дом-Хоби и това, което се предлагат е по-скоро постройка тип барака с малко изолация. Покрива от Ондулин е напълно неприемлив по няколко причини. Първо защото това са покривни плоскости за бараки и второ защото са на битумна основа а това означава, че водата от покрива ще ви трови почвата и ако имате кладенец и подпочвените води също ще бъдат засегнати от битума.

   Като цяло с изолация само в стените къщата ще е по-слабо изолирана и е възможно да се получава конденз в стените.

   Що се отнася до къщата от сламени бали, то един такъв проект рискувате да ви струва твърде много, ако искате да го строите законно. В България просто няма конструктори, които да ви сметнат кадърно сламена къща. Най-доброто съотношение на цена-екологичност-качество и лекота на узаконяване би било къща с дървена конструкция и изолация/пълнеж на стените от кирпич. След което отвън и отвътре се измазва с варово-глинена мазилка.

   Отговор

 22. Posted by Мария А on октомври 17, 2015 at 19:10

  Благодаря, за бързия отговор!
  1. Относно бараката на Дом-Хоби , мислех, да ги накарам при строителството, да направят покрива с керемиди /разбира се срещу доплащане/, но не знам дали това е възможно и все още не съм ги питала. Не споменах предприятието, а само технологията, защото многократно сте повтаряли, че не искате, да коментирате строителните предприятия в БГ.
  2. За сламената къща ще ви изпратя материали на мейла, за консултация.
  3. Искам, да ви попитам за мнението ви относно технологията на http://www.mig-03.com/ /знам, че някъде по-горе беше коментирано, но../
  Пак казвам, това е за първия етап – трябва ми къща за живеене, докато се строи основната, продавам един апартамент, за да мога да поема цялата инвестиция, а и това не е сигурно.
  Мислила съм и за вариант преносими, после мога, да я оставя за барака или да я преместя на вилата. Бих била благодарна, ако споделите вашето мнение по този въпрос и евентуално препоръка за фирма – вносител или строител.
  4. Относно, цитирам „Най-доброто съотношение на цена-екологичност-качество и лекота на узаконяване би било къща с дървена конструкция и изолация/пълнеж на стените от кирпич. След което отвън и отвътре се измазва с варово-глинена мазилка“ – считате ли, че в БГ има специалисти в тази област, бихте ли ми препоръчали и каква е ориентировъчно цената на кв.м. Ясно ми е, че ще е ориентировъчна. Но бюджета е ограничен, както е ясно.
  Мислила съм и за кирпичена къща, и/или така наречената техника „коб“ /не мога да преценя, дали е едно и също/, но не ми достигат познания, да преценя.

  Мария А

  Отговор

  • Нешата на Mig-03 съм ги коментирал преди. Техните преносими постройки са направени с метална конструкция и стените са пълни със EPS изолация. Отвътре е завършено с PVC ламперия. Всичко това прави средата доста неестествена и нездравословна за обитаване. Подобно е положението и при контейнерите.

   Отговор

 23. Posted by Мария А on октомври 17, 2015 at 19:44

  Моля, за актуален мейл – публикуваният ми го връща като невалиден!

  Отговор

 24. Posted by Мария А on октомври 17, 2015 at 21:22

  И още един въпрос. Имате ли ново мнение относно http://www.visofab.com/bg/ Цитирал ваше становище –
  „Прегледах информацията на сайта и като цяло поне на теория звучи, като че хората са се постарали да вникнат внимателно в технологията и да предложат нещо добре обмислено. Някои от постановките, които са написали приличат все едно преписани от този сайт, което означава че вероятно следят блога. В това няма нищо лошо разбира се, защото информацията, която е тук е затова да се изследва, осмисля и ползва. Има някои моменти на чертежите им, които ми се струват недобре обмислени, конкретно имам предвид термалната връзка стена покрив. Там конструктивно трябва да се даде възможност да има още малко изолация.“
  и
  „Другото, което ме притеснява е че на сайта си (който съществува от не малко време) не са показали нито един реално направен проект, което лично на мен не ми говори добре. На теория нещата стоят по един начин – но реализацията на практика и практическия опит са две много различни неща. Предполагам, че една от причините да не се вижда реално направен проект е че системата, която предлагат така както е замислена вероятно води до доста висока цена. Другия неясен момент е понеже ползват панелната технология как точно свързват панелите един за друг, както и за основата и как преодоляват обичайните проблеми (коментирани в статията най-горе) свързани с този вид технология. Такава информация на сайта им не намирам.“

  Имате ли нова инфо и мнение относно този строител.

  Отговор

 25. Posted by Мария А on октомври 22, 2015 at 14:32

  Здравейте,

  Имам нужда от консултация. Имам идея да направя допълнителна изолация на продукта – технологията на Дом хоби и строител Дом хоби, като :
  1. Ползвам допълнителнта опцията – ПОКРИВ керемиди Сърбия с допълнителна изолоция върху панела „сандвич” от корк. Черен корк за външни покривни изолации – 10 мм/опаковка 30 листа – 15 кв.м. пакет. Примерно за 100 кв.м. материала ми е 1 900 лв. + още грубо толкова за лепило на водна основа и труд. Приблизително 4 000 лв.
  2. Под – технически корк под дюшамето. Индустриални ролки Maxi Roll – 4 мм. Приблизително материали и труд примерно за 70 кв.м. – 2 000 лв.
  3. Стените винаги мога да ги изолилам с корк допълнително.

  И ако това не е достатъчно, моля за вашето мнение, бих могла да се договоря със строителя за каменна вата, вместо минерална. Още не съм проучвала въприса, колко ще ми оскъпи това нещата.

  И това е май единствения строител, за който не прочетох нищо лошо, напротив дори добри отзиви от потребители, вкл. на хора който живеят целогодишно в къща тяхно производство. На пазара са от многовреме и имат построенти може би вече поне 1000 къщички.

  Изпращам ви и този линк, вчера попаднах на него, вероятно сте го гледали, но на мен ми направи добро впечетление, но все пак ад съм лаик, бих искала, да чуя вашето мнение.

  Отговор

  • Ако ще си правите къща с „Дом Хоби“ би било добре да се променят някои неща, за да станат нещата наистина както трябва. Ето няколко насоки:

   1. В никакъв случай кабелите и тръбите не трябва да се вкарват вътре в основната конструкция, за целта трябва да се направи допълнителна обшивка в която да се вкарат всички кабели и комуникации, като това ще даде възможност за допълнително 5 см изолация.
   2. От вътре вместо да затварят стените с ламперия най-добре да се затворят с гипсокартон, който да се шпаклова и всички фуги да се уплътнят плътно за създаване на въздушен плик. Картона се боядисва с латекс с цел да се създаде парозабавяне, но не и пароблокиране. След това се прави обшивката от летви 4х5 см където се вкарват тръби и кабели и се слага допълнително 5 см изолация. Друг вариант е да се затвори отвътре с OSB и да се сложи парозабавяща мембрана (за щастие такива вече се продават в България).
   3. След това може да се затворят стените с ламперия, картон или каквото искате. Това е вариант в който не само получавате в пъти по-добра изолация от корка, но и ще ви струва и в пъти по-малко.
   4. Освен, че корка ще ви струва излишно скъпо, ще си намажете стените с това лепило, което ще ви трови години наред.
   5. Пода ще го изолирате с вата положена между летви върху които можете да сложите дървено дюшеме, било масивно или иглолистно. Няма съществена разлика в изолационните свойства на каменната и минералната вата, а разликата в цената е около 3 пъти.

   Това са насоки, които ако ги схванете и приложите правилно ще са ви от голяма полза.

   Иначе във видеото се изказаха редица неверни неща. Хората от Дом Хоби изглеждат симпатични, но не са съвсем вещи в нещата за които говорят. При всички случаи в никакъв случай не си слагайте отвън EPS изолация и мазилки. Въобще при дървените къщи е препоръчително да се бяга от мазилките като от огън, освен ако не се ползват някои специални технологии, които малцина познават.

   Отговор

 26. Posted by Мария А on октомври 23, 2015 at 16:56

  Изключително съм ви благодарна за изчерпателния отговор.

  1.Моля, да ми потвърдите, че правилно съм разбрала последователността.

  Върху техните панелите изработени на „сандвич“ принципа, се поставя : гипсокартон, шпакловка, латекс, обшивката от летви 4х5 см, където се вкарват тръби и кабели и се слага допълнително 5 см изолация /примерно минерална вата с плътност поне 30 кг/м/. След това затварям стените с ламперия или пак гипсокартон.

  2. Къщите /четох някъде/ се предават с необработена дървесина от вън и от вътре, може ли за външна защита, да се обработят с вашата рецепта от ленено масло и пчелен восък?

  3. Относно „покрива”, т.к. на видеото е показан само варианта с „Ондулин“, не ми става много ясно, какво точно правят при керемидите. Считате ли, че при покрива е добре, да се поспави корк или това е въпрос, който бихме да коментираме, след като разбера, какво точно правят.

  Още веднъж ви благодаря искрено.

  Отговор

  • 1. В случая гипсокартона е част от „сандвича“ въпреки че не е препоръчително панелите да се правят на сандвич. Най-добре е да се доставят и сглобят панелите в отворен вид (без вата и затворени две стени). Това позволява много по-качествено закрепване на панелите един за друг и за основата. След това се поставя ватата и тя се затваря на место с гипсокартон. На картона се шпакловат фугите с мрежа и всички пресечни точки и повърхнини се уплътняват с акрилен кит за създаване на въздушен плик. След това се боядисва с латекс с цел да се получи слой забавящ, но не блокиращ парите. След това с летви се оформя слой за минаване на тръби и кабели без да се пробива въздушния и изолационния плик, нито основната носеща конструкция. След поставянето на всички кабели и тръби се слагат още 5 см изолация между летвите и стените се затварят окончателно. За дървена къща е желателно да се затворят с огнеупорен гипсокартон. Така както Дом-Хоби ги правят къщите с облицовка от дървена ламперия отвътре аз не мога да си представя как въобще ги узаконяват, защото по този начин не могат да се покрият изискванията за пожарна безопасност, които се изискват по закон. Върху картона вече може да се сложи ламперия ако такова е желанието, но по-красиво би било ако се комбинира вертикална ламперия до половината на стената (или до 1 м) и останалата част се мине с натурална варово-глинена мазилка. Или направо целия картон да се шпаклова с такава мазилка.

   2. Отвън можете да обработите с чисто ленено масло. На няколко години ще минавате по още една ръка за да държите дървото добре подхранено. Натуралното масло за разлика от лаковете не само е безвредно, но също така и не се напуква и няма нужда от шлайфане преди да се нанесе нов слой. Варианта с ленено масло и пчелен восък е само за вътрешно приложение, защото пчелния восък не издържа много на слънчевите лъчи.

   3. На този покрив който го виждате на видеото трябва да се сложи подпокривна мушама (паропропусклива и УВ устойчива) и върху нея се кове двойна скара и се слагат стандартни керемиди. Малко по-скъпо идва, но битума освен че трови почвата, също така трябва да се сменя на 10 години, а керемидите ще изкарат 50-70 години.

   Не знам защо сте се хванали с този корк. Той е твърде скъп за да има смисъл от него. За същите пари можете да поставите в пъти по-голяма изолация. Той е добро решение за интериора, ако не се лепи, защото лепилата са токсични и ще ви тровят въздуха. Каква е ползата да си налепиш стените с хубав натурален корк, който обаче е залепен с някаква токсична химия, която отделя отровни газове в помещението? Същото важи и за лепенето на натуралния масивен паркет. Лепилата са коварно нещо. А в такива огромни обеми като лепене по целия под или по стените ги правят много опасни. Бягайте също и от мокетите и килимите (освен тъканите килими, които не са правени чрез лепене), не случайно миришат толкова силно, тази миризма са отровните газове, които се отделят от лепилата. С течение на времето миризмата намалява, но ще минат много години преди да това обгазяване да спре напълно. Дома е място за почивка, не за самонавлечено обгазяване с токсини на организма.

   Отговор

 27. Posted by Росалия Иванова on ноември 8, 2015 at 18:16

  Здравейте , изключително полезен и подробен блог! Поздравления!
  Интересува ме мнението ви за къщите , строени от тази фирма
  http://www.amc.bg/materiali.html и дали предлагате индивидуални консултации ? Благодаря

  Отговор

  • Здравейте,
   за AMC мисля, че вече съм писал в коментарите под статиите за „Дървените къщи в българската реалност.“ По отношение на индивидуалните консултации, да предлагам, за повече информация можете да пишете на мейла, който е публикуван по-горе.

   Отговор

 28. Posted by Александра on май 16, 2016 at 20:23

  Здравейте! Мнооооого ви е хубав блога. Всичко е много хубаво написано и ценно.

  Удобно ли е да попитам дали утре може да се видим за малко. Видях, че май се намирате на ул. Сердика. Ние сме съвсем близо. Моля Ви, отделете малко време на най-големите фенове на дървените къщи 🙂

  Поздрави , Александра 🙂

  Отговор

  • Здравейте,

   Ние се намираме в централния Балкан, където улиците нямат имена и къщите нямат номера. Поради тази причина ще е трудно да се видим на ул. Сердика.

   Поздрави.

   Отговор

 29. Posted by Елиан on февруари 19, 2018 at 10:43

  Страхотен блог, изчетох всичко за еко къщите и строителните материали.
  Забелязах, че в коментарите има не по-малко полезна информация от колкото в самите статии, за съжаление търсачката изглежда не търси в коментарите.

  Предложението ми е да направите обобщаващи блог статии, с всичката тази информация (пример за дърверсината издържаща на външни услоция и за оцветяването ѝ с железен оксид).

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: