Голямата зима и готическата арка

За мен конструкцията тип „готическа арка“ беше любов от пръв поглед. Още когато я видях за първи път на снимка разбрах, че виждам нещо с много голяма практическа стойност и универсално приложение. Това ме накара още през 2015-а да направя първата си такава конструкция, която ми послужи за оранжерия в двора.

Готическа арка

Фермите ги направих от 3 метрови летви и поради липсата на опит не можах да ги огъна достатъчно, което наложи повдигането на конструкцията от земята с прави участъци.

Оранжерия готическа арка

Оранжерията се получи впечатляващо просторна и висока и скоро беше въведена в експлоатация.

Оранжерия готическа арка

Оранжерия готическа арка

Истинското изпитание обаче предстоеше. Балкана е известен с големите зими и големия сняг който пада. Дали тази конструкция щеше да издържи това изпитание предстоеше да видим с очите си.

Конструкция готическа арка

Онази година ни изненада с много голям сняг още през октомври, където снега освен че беше голям, падна изключително бързо и беше много влажен и тежък. Много дървета изпопадаха, жиците на тока се накъсаха на много места, пътищата бяха блокирани от сняг и паднали дървета и нямахме ток и мобилни телефони в продължение на пет дни. Но конструкцията на готическата арка не само оцеля без проблеми, но дори прие предизвикателството изключително леко. За разлика от нас един съсед в същото село който си беше направил дървена конструкция класически тип преживя истински погром, защото снега буквално я изравни със земята.

Този успех определено ме насърчи, защото аз започнах да правя още неща с конструкция тип готическа арка.  Този кокошарник вече сте го виждали:

Кокошарник готическа арка

Но освен него аз направих още конструкции, които не съм показвал в блога. Например този мобилен двор за кокошки:

Мобилен двор за кокошки

Удивителното при готическата арка е че се използва много малко материал и конструкцията е едновременно много лека и устойчива.

Кокошарник готическа арка.

Това позволява дори по-голяма конструкция да се премества лесно само от двама души.

Този успех ме накара да усъвършенствам още повече този тип конструкция като направих нови шаблони и измених някои елементи за да се улесни работата и да се подобри огъването на фермите. Така достигнах до новия проект, а именно конструкция за външна работилница направена от 4 метрови летви. Този проект го свърших през 2016-а и по-долу ще ви покажа снимки от неговото снежно кръщение, голямата и страшна зима за която се говори навсякъде по медиите към днешна дата (снимките са от днес):

Конструкция готическа арка

Ще забележите че снега се хлъзга и натрупва при основите на конструкцията , което още повече заздравява устойчивостта на конструкцията.

Конструкция готическа арка

Това разбира се не е необходимо защото формата на готическата арка не позволява задържане на сняг и голяма тежест върху нея.

Готическа конструкция

Така икономично използвания материал работи изключително ефективно поради уникалната форма в която е конструиран.

Готическа конструкция

Въпреки, че използвам обикновени чамови летви те са обработени с нашите байцове, натурално варено ленено масло и вакси за външни условия, дървото е добре защитено, цветовете са трайни и устойчиви.

Готическа арка конструкция

Конструкцията е покрита с 5 слоен израелски полиетилен за професионални оранжерии и той се държи много добре и дифузира прекрасно светлината вътре в покритата площ.

Работилница с готическа арка

Това е най-евтиния начин човек да си направи изключително устойчива и здрава конструктивно покрита площ, която е подходяща за склад, работилница, оранжерия, сушина, кокошарник, гараж и каквото друго човек се сети.

Готическа арка

Това е снимка от билото. И зиме и лете е много приятно да се стои в подобна конструкция. Когато я направих обичах всяка вечер по тъмно да влизам вътре да си почивам и да гледам светлината на луната, което се разпръсва през найлона.

Готическа арка

А ето и снимки на старата оранжерия в големия сняг (снимките са от днес):

Оранжерия готическа аркаОранжерия готическа арка

Необходимо е да добавя, че конструкцията на готическата арка се справя прекрасно не само с тежкия сняг, но и с ураганните ветрове. Миналата година имахме доста сериозни ветрове, един от които ми събори една много тежка стълба от покрива. Но конструкциите нито поддадоха нито помръднаха.

Съседа за който споменах по-горе, взе поука след първия провал със снега и следващата година взе оребрени метални ферми за оранжерия и си я направи наново. Но за мое голямо учудване те също не удържаха и оранжерията отново се срина, а металните фермите се огънаха като макарони:

Паднала оранжерия от сняг

Това ме накара да изпитам още по-голям респект към конструкцията тип готическа арка. Именно затова реших да споделя тази история и с читателите на блога.

Save

Save

Save

Save

Save

22 коментара

  1. Posted by Свилен on януари 20, 2017 at 17:24

    Много хубаво.
    Готическата арка има своята форма, поради различната дължина на летвите, моментно напънати и огънати на калъп, колкото да се фиксират с болтове? Или има някаква влаго-топлинно огъваща технология?

    Отговор

  2. Здравейте,
    Възхитен съм!
    Досега този тип конструкция за оранжерия не ми е попадал. Бихте ли споделили малко технически данни:
    Каква е дебелината и ширината на летвите за арките?
    Какви са размерите на трупчетата между летвите?
    Какво лепило и какви размери пирони и винтове сте използвали при изграждането на оранжерията?
    Какви са напречните размери на носещата греда на билото?
    Каква е ширината и височината на тази оранжерия?
    Аз съм проектирал геодезическа оранжерия – дълга и с увеличен наклон на склона – именно заради снега, но тази ми се вижда по-удачна и лесно изпълнима.
    Благодаря предварително и спорна реколта!

    Отговор

    • Размерите за които питате не са критични и могат да варират в доста широки граници. Летвите за арките могат да са 4-5 см широки и 1-2 см дебели. Трупчетата също могат да варират много и както се вижда са различни в различните показани проекти. Проблема ако се използват по-дълги трупчета е че започват да се съпротивляват на огъването и трябва да се правят дъгообразни трупчета, което е много трудоемко. Затова по-къси трупчета 3-4 см са за предпочитане.
      Лепилото е обикновено бяло лепило за дърво клас D3, но може да се използва и полиуретаново лепило клас D4. На всяко трупче има само един винт с дебелина 4.5-5 мм и дължина колкото цялата дебелина на фермата (две летви плюс трупче). Т.е винта пронизва от край до край цялата летва. Може и с по-тънки винтове и да се слагат по два винта. Може и от двете страни да се слагат винтове, но след толкова реализирани проекти (имам поне още 3-4 проекта с готическа арка, които не са показани на снимките) намерих че това е най-ефективния начин за правене.

      На втората оранжерия размера е 9.60м х 4.80м, като височината на билото е 3.20 м. Изключително просторна е. Билната греда също може да варира и е различна при различните проекти. Но да кажем 4-5 см дебела билна греда е достатъчна. В случая на втората оранжерия билната греда е около 6-7 см дебела, защото фермите са вкопани в нея. Ширината на билната греда е според сряза на фермата, когато се постави под определен ъгъл.

      Принципно може да се експериментира. Ако се сложат фермите по-полегато ще се получи по-широка и по-ниска постройка, но трябва да се внимава, защото тогава конструкцията започва да става по-неустойчива, а и ще задържа повече сняг.

      Тука може да се види схема:

      В идеалния вариант трите точки са равностранен триъгълник. На диаграмата по-горе това е третия вариант. Това е най-устойчивата форма и моите конструкции са близки до нея. Затова билото се получава по-високо от необходимото, но от друга страна се получава конструктивно най-здравата форма.

      Отговор

  3. Posted by Daniel Vasilev on май 18, 2017 at 10:22

    Много добра ресорна система

    Отговор

  4. Posted by Валентин Пантев on юли 24, 2017 at 16:03

    Поздравления и от мен за конструкцията! И аз имам въпрос. Как е захванат найлона за конструкцията?

    Отговор

  5. Posted by Али on август 23, 2017 at 09:05

    Поздравления за перфектната постройка! Летвите сухи ли са или сурови? И последно как определяте градуса на огъване? Благодаряви

    Отговор

  6. Posted by Стоян on август 25, 2017 at 11:56

    Поздрави и от мен! колега как е по добре дали да ползвам цели летви или къси?

    Отговор

  7. Бихте ли спорелили повече технически подробности по проектирането и изработката за хора без опит?

    Отговор

  8. Пропуснах да питам за приблизителна цена на материалите

    Отговор

    • Цената на материалите зависи от страшно много неща. Включително размера и избора на самите материали, както и избора на вида основа, денивелация на терена и прочие. Но да кажем, че може да се обобщи в нещо такова, че цената за материалите започва някъде от около 300 лв и се качва нагоре в зависимост от различни фактори.

      Отговор

  9. Posted by Gogo Nikolov on февруари 27, 2021 at 19:51

    Здравейте,

    След вече 5 години, бихте ли споделили какво е състоянието на дървената конструкция на оранжерията?

    Четох, че е добра практика, дървото да остава отвън. Отвътре при постоянната влага, мнгоо бързо се развивали гъбички и бързо гниело. Това, с което сте го обработили, достатъчно ли се оказа?

    Отговор

    • След 5 години на първата ни готическа арка няма поражения върху дървото. Обработено е с нашия натурален импрегнант с боров катран. Останалите акри също са в много добро състояние, и предполагам ще издържат така за още много години.

      Отговор

      • Posted by Gogo Nikolov on февруари 28, 2021 at 19:48

        Благодаря! Погледнах продукта, но се чудя, ако вече съм имал може би неблагоразумието да го мина с ленен безир, може ли да се ползва натуралния имрегнант върху него? Ако не може, дали ще стане, ако добавя боров катран в безира и го мина още един два пъти?

        Отговор

        • Импрегнанта ще работи върху безира, защото безира си е ленено масло, само че с изкуствени разтворители, а нашия импрегнант е на основата на лененото масло.

          Отговор

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.