Красота и мъдрост от миналото

Днес попаднах на удивителен букет от снимки на къщи, построени в началото на миналия век от човек, който не е бил нито строител, нито архитект. Но пълен с мъдрост и вдъхновение. Днес града Carmen-by-the-sea в Калифорния е пълен с неговите къщи. Било построени от него, било измислени от него или просто вдъхновени от неговите неща. Това е Hugh Comstock, който заради удивителните неща, които е построил, е бил наречен „Строителят на Мечти.“ Приказни къщи

Ако кликнете на снимката по-горе, ще бъдете заведени на страницата на фотографката, която е направила снимките и ще можете да ги разгледате една по една в пълен размер. За мен това беше незабравимо преживяване. Толкова силно, че бях вдъхновен да напиша поредното си стихотворение. През последните 12 години вдъхновенията ми за стихотворения (а такива имам рядко), обикновено идват на английски, а не на български, за това се извинявам на онези, които не разбират английски, че стихотворението го публикувам в оригиналния му вид и без превод:

Craftsmen of Old

I think of days already gone,
And all those men of old have done.
How they excelled in skill and might
And how they did all things so right.

I gaze upon their works of art,
And wonder why I’m not so smart?
A craftsmanship beyond compare,
Wish I was born when they were there.

But I am here in times like these,
And these old men I really miss
I feel like child without a guide,
Yet shallowness I can’t abide.

Where is the bond of past so rich,
Where are masters us to teach?
How come we are to start from scratch,
And these old skills again to match?

We want it all be fast and cheap,
What we have sown we all now reap.
But riches piled within the past,
will teach us wisdom, that will last.

So I am willing there to yield,
And plow much deeper in the field.
To be a man of different kind,
Who is no more both poor and blind.

To be a Craftsman is no joke,
But I with joy will take the yoke.
And dig out every single part,
That will transform both mind and heart.

7 коментара

  1. Posted by Verde on август 5, 2010 at 14:12

    Страхотно стихотворение! Много трогващо и емоционално, поздравления!

    Отговор

  2. Къщите са невероятни! Възможно ли е да се построи днес нова къща, която да изглежда по този начин? Възможно ли е чак толкова да се „състарят“ различните елементи и детайли с възможностите на съвременната техника?

    Отговор

  3. Да възможно е, все още се строят такива къщи. Подобна къща обаче се строи като произведение на изкуството, а не като кутия с покрив за живеене, както се строи в България.

    Всичко е въпрос на детайл, който трябва да бъде внимателно измислен и изработен.

    Отговор

  4. А доколко това е реално и възможно в България? Да речем, че се намери архитект, който да прегърне идеята, но материалите? Гледам, че повечето от покривите например, са с дървени шиндли (ако не греша). Ако се заменят с керемиди със състарен ефект, каквито се предлагат на пазара, ще се запази ли очарованието?

    После – врати, капаци, огради, дограма… всичко това трябва да се изработи по поръчка от някой майстор, което след като е извън „стандартизираното“, става времеемко, трудоемко и скъпо. Да не говорим за вътрешното обзавеждане, но да кажем, че там има по-богат избор.

    Иначе мазилката е лесна – хващаш някой пиян майстор и воала :)))) Между другото видях някъде по мрежата, че се предлага външно боядисване с глина и слама за състарен ефект. Да речем, че това сме го уредили.

    Какви трябва да са улуците и водосточните тръби, за да се впишат? Например, една от къщите е съвсем нова. Но пише, че е с медни улуци и всякакви поръчкови елементи. 140 кв.м е и струва над 2 млн. долара. На друга от къщите пък, строена 90-те, покривът бил от керемиди в 45 нюанса.

    Разкажете по-подробно. Дори за неща, за които не съм се сетила и не „виждам“ на пръв поглед. Къде биха били големите трудности и уловки?

    Отговор

    • Архитекта ако няма години школовка в подобен стил може яко да прецака идеята, ще вкара някои от визуалните елементи, за другите няма да има очи да ги види, нито разбиране да ги направи. Но да кажем може да се използва някоя от тези къщи 1:1 или почти и да се спазят всички елементи.

      Дървените шингли да тука ги внасят, но от канадски кедър, но много са надули цената. Но и на това има решение. По нашия край расте дървесина, която е по-издържлива от кедъра, но никой не се сеща да направи нещо от нея. Та може да се организира на местна почва да се произведат. За поставянето им обаче в тези извити форми има много малко майстори дори в САЩ, и трябват години обучение, така че това е най-трудната част. Освен ако не се избере къща с по-прав дизайн на покрива.

      Дограмата може да е дървена, но трима около нея прави визията, той трябва да се изработи по артистично. Също и вратите и капаците. Последно като бях в Твоян – там имат много резбарски ателиета където правят точно такива врати и прозорци – майсторски и артистични.

      В България има медни улуци и не мисля, че са за милионери. По скъпи са но допустимо. В Калифорния като кажат че една къща струва 2 милиона там само земята може да струва милион и половина, просто в Калифорния земята е най-скъпа. А и там се работи с луди печалби. Сиреч цените са много завишени. Например една наистина хубава кухня се продава за $40 000 и нагоре, докато материалите за нея за под $4000.

      Някой ден ние може да се захванем да направим такава къща, защото имаме и визуалните и техническите познания, както и можем да направим и врати и капаци и декоративни елементи и всичко, но на този етап имаме други приоритети и не можем да се захванем с това.

      Отговор

  5. Каква мазилка трябва да се ползва, за да се постигне този ефект http://www.flickr.com/photos/from_linda_yvonne/2551853725/in/set-72157600130746798/?

    Отговор

    • За този ефект не е нужна специална мазилка. Обикновена циментова шпакловка ще свърши работа, за предпочитане с добра паропропускливост. Важна е техниката на нанасяне и след това техниката на боядисване. При боядисването първо се боядисва с основния цвят, след което се ползва един или два патиниращи цвята. Боята трябва да е водоразтворима (те повечето са). Патиниращите цветове се разреждат повече с вода, нанасят се (за предпочитане с пръскане, но може и с валяк) след което бързо се забърсват като по този начин цвета на патиниращата боя остава само в дълбоките места, от където не е лесно да се забърше. Може да се използва един или повече патиниращи цвята за по-драматичен ефект.

      Отговор

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.