Сайдинг облицовка?

Тези от вас, които са наблюдателни, вероятно са забелязали появата на нов елемент във фасадите на българския пейзаж, а именно PVC сайдинга. Обикновено типичната гледка би била нещо подобно на това:

Огромна тромава фасада, покрита монотонно с един и същ вид и цвят сайдинг. За да има визуална привлекателност, фасадата трябва да се сегментира и да се изпълни с различни видове сайдинг, не просто друг цвят, но друг тип. В България обаче сайдинг се слага „на кило“ или по-точно „на квадрат“, защото парата пада от квадратурата, не от визуалното изящество. Затова и навлезлите нови материали вместо да разкрасят родината донасят поредния кич, затормозяващ гледката.

И за да разберете какво имам предвид, ще приложа някои примери.

Това е прост пример за сегментиране на визията чрез различни видове сайдинг. Освен хоризонталния сайдинг малки участъци са разнообразени с различен цвят, но от същата цветова тоналност, сайдинг тип shingle shakes. Този тип сайдинг няма да го намерите в наличност в нито една от фирмите вносители на PVC сайдинг в България, аз съм проверявал лично не в една и две от тях. И обяснението е, че бил „много скъп“. Истината е, че не е чак толкова много по-скъп, просто сайдинга, който внасят, е от най-ниския ценови клас,, за да може да бъде максимално натоварен с печалба. И ако приложат същия процент печалба към другите разновидности сайдинг, то той наистина ще стане много скъп. И никак не е за учудване как всички фирми вносители на сайдинг по негласно съглашение вкарват само най-евтиния и визуално простоват сайдинг на нашия пазар. Другия момент, който е убягнал на тези фирми, е че този по-скъп сайдинг има за цел не да облича огромни фасади, както е примера най-отгоре, а да разнообразява фасадите и да разчупва тромавостта и еднообразието им. Това се вижда много добре от горния снимков пример.

Стандартно в България PVC сайдинга се предлага (с монтажа) за около 35 лв/кв.  Да кажем, че една средно голяма къща има 200 кв.м фасада. Това прави около 7000 лв за цялостното обличане. По-скъпите форми на PVC сайдинг са около 60 лв/кв. А за разнообразяването на една фасада са необходими да се отсекат някои участъци, които ще са не повече от 20-30 кв.м от цялата фасада. По този начин цялостното изпълнение би се оскъпило с около 500-750 лв, което на фона на инвестицията от 7000 лв е пренебрежима сума, като се има предвид значителното подобрение на общата визия.

Добавянето на още един елемент във фасадата обогатява и задълбочава допълнително привлекателността на визията. Това обикновено е каменна облицовка, изпълнена с лепен естествен камък, с лепен изкуствен камък (stone veneer) или с щампован арт бетон. Ето характерен пример за подобно решение:

За да се получи подобна визия обаче, е нужно и архитектурата да отговаря на естетическите изисквания за прилагане на разнородни облицовъчни материали. В повечето случаи непропорционалните форми на българските къщи трудно ще се подчинят на подобна концепция. Но с индивидуален подход могат да се получат успешни решения.

Реклама

5 коментара

 1. Posted by Георги on ноември 23, 2010 at 15:15

  Това е отлично, което търся за моята вила, коя фирма го предлага-като проект и изпълнение

  Отговор

 2. Снимките (без първата) са от американски сайтове и съответно са изпълнени от американски фирми. В БГ не съм срещал някой който да разбира от дизайн изпълнен със сайдинг, иначе да слагат сайдинг (по бъгарската) има много фирми.

  Отговор

  • Posted by Svetoslav on август 10, 2012 at 10:26

   Хубаво пишеш,но нещо го претупа с разликата в цените,там ми избяга нещо в обяснението.И се чудя как едното е 35 лв/кв. а другото 60лв/кв и нагоре и накрая да има разлика само в 700-800 лв. като крайна цена
   Ето това обесни още един път,ако може разбира се.
   200х35 =
   200х60 =

   Отговор

   • Добре щом трябва ще обясня още веднъж. Ето какво е написано в статията:

    „А за разнообразяването на една фасада са необходими да се отсекат някои участъци, които ще са не повече от 20-30 кв.м от цялата фасада. По този начин цялостното изпълнение би се оскъпило с около 500-750 лв“

    Значи тук се говори не за цялостно изпълнение с по-скъпия сайдинг, а за разнообразяване на малки участъци (по подобие на показаните снимки), които са от порядъка на 20-30 кв.м. По този начин цялостното оскъпяване на проекта не е 200кв х60 лв а е да кажем 170 кв х 35 лв + 30 кв х 60 лв. Ето за това се говори в статията.

    Отговор

    • Posted by Варнов on ноември 17, 2012 at 18:53

     Да колегата по-горе е абсолютно прав !!! Нашите фирми извършват доставка и монтаж за около 33-39 лв. м2 и не влагат никакви идеи ! Просто монтаж и довиждане ! Явно варианта е само един !? Човек сам да се погрижи за това как ще изглежда къщата му от вън . А въпросния по – скъп така наречен „кедров“ сайдинг го има и е с цена 63-68лв. м2 без ддс… (!!!) Да действително променя визията ако тук там се изшари фасадата с него както и с по-различен цвят разбира се .Даже вече има и фасадни тухлички от пвц които стоят доста прилично ако са употребени правилно и с мярка .И както винаги са важни две неща за да направиш къщата си красива и уникална : 1. Да имаш необходимите средства ! и 2. Да имаш добър вкус ! (ако едно от двете липсва просто ЗАБРАВИ!)

     Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: