Декоративен бетон за дома и градината

За мен поне думата бетон винаги е извиквала картини на сиви, грозни, студени сгради и подове. Българският пейзаж е богат на такива. От сравнително скоро обаче приучих ума си да свързва бетона и с нещо красиво, красиво дори и в сивотата му. Да, това е бетон, който няма вид на бетон. Отскоро навлязла и у нас, технологията на декоративния щампован бетон или т. нар. „арт-бетон“ може да внесе особен колорит в един дом. С помощта на специални пигменти и щампи на бетона може да се придаде автентичен вид и краска на камъни, тухлички, че дори дърво.

По мое мнение едно от най-красивите приложения на щампования бетон е за разкрасяване фасадите на сгради. В България тази практика не е много популярна, но набира скорост. Може би това се дължи и на относително високата цена на бетона по отношение на дялания камък (квадратен метър щампован бетон излиза към 70 лв.). Но за разлика от камъка, който те ограничава откъм цвят, текстура, форма, и се поставя далеч по-трудно, при щампования бетон композиционните възможности и приложения са практика неизчерпаеми. Ето един пример:

В богати-цветово съчетания като това, камъните се оцветяват индивидуално.

Реализмът на визията се постига с допълнително патиниране и изсветляване на места. Стига художникът да се справи добре, ако човек не знае, че са от бетон, спокойно може да помисли камъните за истински (което е и идеята):

Играта с цветовите нюанси е нелека, фина работа.

Декоративният бетон има широко приложение в един дом: освен за фасади, той се използва и за пътеки, огради, тераси и прочие градински структури, както и за подови настилки, стени, камини, бар-плотове и други интериорни решения.

Тайната на бетона е в хармонизирането му с останалите елементи на дизайна в рамките на определен, установен стил. У нас за съжаление най-често каменните или имитиращи камък облицовки стоят неестествено, даже дразнят, именно заради липсата на съвместимост на цвят, текстура, форма, пропорция между камъка и останалата част от фасадата. Поне това, което съм виждал като изпълнение в частни домове, най-често е било кичозно и безвкусно, именно защото хората нито са виждали, нито имат дизайнерска визия, пък дори и да имат пари и ентусиазъм. Та в тази връзка е радващо, че тук и там почват да се забелязват някои добри попадения и щампованият бетон е такъв пример.

Разнообразието от щампи и почти неограничените цветови комбинации правят възможностите на арт-бетона необятни. Освен като отделни камъни, със съответните щампи бетонът може да се оформи като павета, плочки, и големи каменни блокове, какъвто е примерът на този чудесен вътрешен двор, който, ако не бяха атрактивната настилка и увивна растителност, би бил по-скоро гол и невзрачен:

Нетипичният за бетон цвят придава колорит и топлина на този вътрешен двор.

Друго предимство на щампования бетон пред истинския камък, специално при външните настилки, е че докато камъка може да се размести (или да се отлепи) при температурните промени, то щампованият бетон не изисква почти никаква поддръжка, за да запази формата и цвета си. Той също подлежи на много по-лесна обработка и монтаж от камъка. С него могат да се получат форми и цветове, които камъкът трудно би позволил, като например тези кафяви дъги:

Едно много добро пресъздаване на каменни плочки.

Хубавото е, че фугите могат да се слагат свободно и така да се обособят отделните елементи в дизайна. Примерно, с щампа може да се зададе само скална текстура, която в последствие „да се нареже“, както са  и сторили майсторите в двата случая по-горе. Именно в разумното и креативно използването на технологията извън рамките на предписанията се крие и истинското майсторство.

Всъщност добре е да направя едно уточнение: трябва да се прави разлика между щампован бетон и т. нар. stone veneer (още наречен на английски manufactured stone), което бихме могли да преведем като облицовка от изкуствен камък. Необученото око може да ги сбърка. И в двата случая се използва бетон като смес, но докато при щампованият бетон имаме щамповане и оцветяване на място, то при изкуствената каменна облицовка пак се използва бетон, който обаче предварително се оцветява и излива в калъпи под формата на камъни, които после се залепят на стената и изглеждат досущ като истински. За изкуствените камъни (които са не по-малко красиви от арт-бетона) си струва да се отдели специално внимание, за което ще гледаме да пуснем отделна тема.

В крайна сметка имаме една технология, която както всичко друго може да бъде използвана и за добро, и за лошо, и за красиво, и за грозно. Вярвам, че ако човек я приеме присърце и подходи с разбиране и усърдие, с нея той може да направи неповторими неща.

Умелият подбор на природни цветове в тази стая създава усещане за уют.

Надявам се и ние в бъдеще да изложим някои от нашите опити с щампования бетон, които вие да прецените доколко са успешни.

Та в тази връзка е радващо, че тук и там почват да се виждат добри попадения.
Реклама

7 коментара

 1. Обожавам го.Невероятно красив и практичен е. Абсолютно може да замени твърдите настилки във всяко едно помещение, както и извън къщата. В САЩ съм го виждала на всякакви повърхности. Кухненски под или плотовете в кухнята, в банята и дори в хола. В хотелите във Вегас е навсякъде на огромни пространства с висок трафик,ама наистина потк от хора 24 часа Но американците знаят как да го поставят. Има за външна и вътрешна употреба. В БГ има мнение, че поставен навънка се напуква, чупи на парчета или рони. Пълна глупост.
  Случайно да знаете българска фирма, която знае как да работи с щампован бетон?

  Отговор

 2. А някъде продават ли се подобни щампи в България ?

  Отговор

 3. Posted by Metodiev on ноември 24, 2011 at 21:09

  njama nishto obshto s istinskite materiali kato kamuk i durvo, da ne zabravjame che e begla imitaciika………….ama njama losho, pravete si reklamkite.

  Отговор

  • Напълно съм съгласен със сравнението с естествените материали. Но ние не предлагаме нищо подобно, че да се рекламираме. Това е чисто информационна статия.

   Отговор

 4. Posted by Иво on август 19, 2014 at 20:44

  Страхотен блог! С удоволствие чета публикациите.
  Що се касае за пода от пердашен бетон, мога да кажа, че съм бил в къща с такъв под и е най-красивият под, който съм виждал. Като огромни, полирани каменни блокове.Там технологията беше с машина, която третира бетона.Има изизскване за минималната дебелина на бетона, поради което не се прави замазка под него. Проблем остават краищата, щото машината не може да бърка там, но мен тези несъваршенства още повече ме привлякоха.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: