Нашият път към красивата и уютна къща

Преди да застъпя темата за това какво прави една къща да изглежда добре бих искал да обърна малко внимание на въпроса – защо все пак един дом трябва да изглежда добре? Има много причини които биха мотивирали хората да желаят тяхната къща да изглежда добре.  Сред тях ще открием както положителни, така и негативни мотиви,  но за нас е важно да предпочетем добрите мотиви, защото те ще ни поддържат по-дълго и по-силно в трудния път към разкрасяването на дома.

Един от най-често срещаните мотиви се основава на надпреварата със съседите и околните. Иска ни се да сме нещо повече от тях, иска ни се да изглеждаме по-преуспели, затова се стремим къщата ни да бъде по-голяма и по-красива от техните. Или ако не по-голяма и по-красива, то поне съизмерима, за да се чувстваме пълноценни членове на дадения кръг успели хора. Лично аз намирам състезателната мотивация за доста неподходяща и дори зловредна за това как нашия дом ще изглежда. И за да обясня защо, ще ви дам следния пример:

Не знам колко от вас са запознати с наддаванията в eBay, обаче много често се случва, когато група наддаващи толкова много се увличат в надпреварата да наддават за даден продукт, който е обявен на ниска цена, че в един момент дават за него два или дори три пъти повече, отколкото биха могли да го закупят без никакво наддаване. Лично на мен това ми се е случвало няколко пъти, и то не че аз съм наддавал, но други са наддавали за мои продукти. Впускането в подобни състезания кара човек да губи представа за реалността и се отдалечава от здравия разум. Ето защо, ако вие искате да направите къщата си красива, защото се състезавате със съседа, то това рано или късно ще ви доведе до глупави решения, които не само ще ви накарат да похарчите повече от необходимото пари, но и ще имате доста по-слаб резултат.

Добрата мотивация според мен за това да се стремим към добре изглеждащ дом е разбирането, че добре изглеждащият и уютен дом представлява една много по-здрава и успешна среда за почивка, личностно и професионално развитие, и не на последно място за успешно отглеждане и възпитание на нашите деца. Грозното, кривото и безогледното подтискат и съзнанието, и емоциите ни. А това твърде вероятно ще ни прави по-малко пълноценни като личности, като съпрузи, като родители и като професионалисти. Нашите очи са прозорци, през които външния и вътрешния свят се съединяват и безспорно си влияят. През годините съм забелязал, че винаги когато имам вътрешни борби и недостиг на вътрешен мир, личната ми стая е разхвърляна и безогледна. Но всеки път, когато съм изпълнен с вътрешен мир и хармония аз намирам мотивация да подредя, поправя и разкрася всичко около мен.

Друга добра мотивация, която бих споменал е любовта към истинските и красивите неща. В днешно време човешкото общество все повече и повече се урбанизира и отделя от естествения природен начин на живот. Вместо да прекарваме време в препълнените с цветя  и билки поляни, ние се тъпчем в раздрънканите трамваи и автобуси. Вместо да вдишаме от аромата на чистия горски въздух и да се вслушаме в песента на горските птици, ние се нагълтваме с отровния смог на града  и ушите ни се насищат от ръмженето на градския трафик. Именно поради тази причина ние забравяме, че сме създадени да живеем в хармония и връзка с естествените и природни неща. А в природата всичко е красиво, изящно и хармонично.

Всички големи творци, които света е познал, са взимали и черпели своето вдъхновение от природата. Откъде да почерпя отношението си към онова, което правя, ако не от естествената среда, в която съм създаден да съществувам? Ако съм човек, ако съм част от тази изключително красива планета наречена Земя, то аз безспорно ще имам красивото, хармоничното и изящното високо в моята ценностна система и ще се стремя към него във всичко, което правя и съм. Ето защо, ако правя своя собствена къща, или градина, или мебел, или каквото и да е, аз ще се стремя те да са красиви, хармонични и наистина добре направени.

Защо тогава е толкова трудно да се намерят красиви и добре изглеждащи къщи и дворове в България? Наистина ли всички сме забравили стремежа към красивото и само недостига на пари ли е истинската причина да бъдем заобиколени от толкова много архитектурна грозота? Лесно е да се обърнем към оправдания за финансовото естество на проблемите, но ако е само финансов проблема, защото дори в богаташките квартали като Бояна, Симеоново и Драгалевци рядко се забелязва нещо наистина изпипано и красиво? Причината според мен е далеч по-дълбока. И тя се намира в това, че в България са били пречупени развиваните поколения наред майсторски и занаятчийски традиции. Владеенето на колко занаята мислите се изискват, за да се измислят и създадат красотите, които виждате на снимките от публикациите в този блог? В днешно време ние мислим, че нещата се правят от фирми, но фирмите не са нищо повече от юридическа регистрация според търговския закон. Фирмата е юридическо лице, изискуемо от закона, за да бъде дейността му регистрирана, следена и обложена с данъци. Не фирмите измислят и правят красивите и стойностни неща – хората ги правят. Но не просто какви да е хора, но хора, обучени и изкусни в майсторските занаяти. Темата за майсторството и занаятите е толкова важна, че заслужава поредица от собствени публикации, които се надявам да мога да направя в последствие, но в настоящата публикация искам да обърна внимание, че е жизнено важно да имаме правилното разбиране за това какъв вид хора ни трябват за всяко нещо, ако наистина искаме да направим дома си красив и уютен. Преди всичко ни трябват хора, които  разбират как се правят истинските неща.

И когато говорим не за друго, а за добре изглеждащата къща, то е необходимо да схванем, че има задължителни елементи, който се грижат за добрия, хармоничен и красив изглед. И това, което искам да дискутирам сега е именно какви са тези задължителни елементи. Първият елемент, който според мен е най-важен това е архитектурния стил. По моите скромни наблюдения аз не съм забелязал в България архитектите да се придържат към класическите изисквания за архитектурен стил. Аз не съм архитект и нямам претенции за такъв, но не дипломата прави човек да разбира някои неща в архитектурата.

Къща в стил Bungalow.

Преди всичко какво е стил и какъв е смисъла на това да имаме определен стил? Е, за да отговоря на този въпрос ще ми се наложи да се върна към занаятите и майсторските традиции.  Днешното поколение е поколението на микровълновото претопляне, инстантното кафе, инстантните съобщения, и моменталния достъп до информация. Ние сме забързано и бих казал прибързано и обременено поколение. Ние искаме да правим всичко бързо,  затова и нямаме време да обмислим всичко спокойно и внимателно. Не е било така в предишните поколения. Там творците са имали време да мислят, да съзерцават сътвореното и да творят нови неща. Занаятите са се предавали от поколение на поколение. Строителите и архитектите са предавали занаятите си поколения наред, като всяко поколение ги е усъвършенствало. Именно в тия времена на ренесанс и цъфтеж на занаятите са разработени повечето класически архитектурни стилове, познати ни днес. Моя най-дълбок респект лежи спрямо старите поколения майстори. Аз съм човек, освен в други неща изкусен във векторната компютърна графика. Обичам орнаменталистиката и специално прекарах няколко дни в Париж да снимам орнаментите и украсите по дворците и обществените сгради. Като човек, който е творил орнаменти компютърно, когато искам да създам фриз, аз създавам основния елемент и после го копирам неколкократно, за да създам фриз. Да се създаде основния елемент никак не е лесно, ако и да се ползват всички улеснения на съвременния софтуер. Колко бях респектиран обаче, когато гледах тези 200 метрови орнаментни фризове, обикалящи огромните дворци в Париж, като всеки е издялан ръчно от камък, един по един! Какви хора, какво търпение, какво усърдие, какво постоянство се иска дори само за единия фриз на двореца? А какво да кажем за всички останали елементи?

Надявам се това малко отклонение от темата да ви помогне да разберете защо смятам, че архитектурните стилове, измислени от старите майстори и архитекти са най-стойностните, най-добре обмислените, най-хармоничните и най-визуално обоснованите. Те просто са имали обучението, ръста, времето, фокуса и способността да създадат стилове, които са наистина изпипани произведения на изкуството и майсторството. В следващи публикации смятам да представя тези стилове един по един, докато в тази бих искал да изясня тяхната значимост в начина, по който трябва да строим нашите къщи.

Именно познаването на архитектурните стилове и стриктното следване на избрания от тях ще гарантира визуалната хармоничност и цялостност на нашата къща, била тя голяма или малка. Леки стилови промени и авторски решения се допускат, ако наистина имаме специалист, който знае какво може и не може да се променя. Помнете, че един стил може да се приложи и към съвсем малки постройки, дори бараки и гаражи, така, че не мислете, че за да имате стилово издържана къща, е нужно да сте много богати. Ограничения бюджет не е пречка пред стиловата хармония.

Стилна къща

Стилна къща под 100 кв.м

Втория елемент от визуалната картина на дома е оформлението на двора и градината.  И тук има своите правила и стилове, но следването им не е необходимо да бъде толкова строго,  доколкото следваме принципа да копираме красотата на природата в малкия си двор. Дори семплите и евтини решения, но направени с разбиране и изкусност могат да предадат огромен уют на двора и да обогатят изгледа на къщата.

Малък и скромен, но красив и уютен двор.

Дворното оформление има няколко аспекта, които искам да спомена накратко. Това са:

1. Hardscaping или оформление на пътеките, стъпалата и поддържащите зидове.

2. Landscaping или озеленяване, разсаждане  и залесяване с растения.

3. Осветление на двора и градината. Осветлението включва осветяване на архитектурни елементи от къщата, осветяване на пътеките, и осветяване на архитектурни и ландшафтни елементи от двора и градината.

4. Градински структури – тук се включват перголи, трелиси, пейки, градински офиси и къщи за гости, летни кухни, градински ателиета и фитнес стаи, портали, малки градински къщички за склад на вещи, материали или градински принадлежности, оранжерии, детски къщички и приспособления за игра, декоративни огради, къщички за домашни животни и пр. Всичко това може да се хармонизира едно с друго и с общата визия на къщата и двора.

5. Водни ефекти.

6. Басейни и постройки към тях.

7. Градинско/дворно обзавеждане.
Всички тези бих искал да разгледам поотделно и задълбочено в други публикации, затова засега ще се огранича със споменаването им.

Третият елемент е интериорния дизайн и функционалност. Преди да говорим и мислим за интериорен дизайн, трябва да мислим за интериорна функционалност. Интериорната функционалност се постига преди всичко  с мъдро планиране на пространствата и разпределението на площите в къщата. По мои наблюдения българските архитекти по-скоро прескачат елемента на мъдро и задълбочено планиране на пространствата. Особено неприятен е навика на някои от тях да си улесняват работата като слагат коридори за щяло и нещяло. Коридорите и предверията са най-лесния начин да превърнете дома си в сбор от кутийки. Функционалният дизайн на дома е по-скоро отворен и взаимосвързан. Това важи с особена сила за малките домове, където са нужни повече отворени едно спрямо друго пространства и отделните зони се обособяват с интериорни елементи, а не със стени и врати.

Отворените пространства дават усещане за простор.

Разпределението на дома трябва да бъде много внимателно обмислено и планирано. Дом се прави за цял живот, затова ако е нужно да се забавите с месеци, дори с година заради качествено планиране, то това си струва. Прибързаността ще ви кара да съжалявате цял живот за пропуснати възможности и допуснати грешки. Доброто разпределение може да направи малкия дом да се усеща като много по-голям, а лошото, да направи големия дом тесен.

Говорейки за интериорния дизайн, ние отново трябва да се върнем към стиловата хармония. В интериора цветовите решения са един от най-главните фактори за усещането, което ще имаме в дадена стая. Но също така интериорните елементи трябва да са визуално и стилово взаимосвързани. Стилът на мебелите трябва да съответства на стила на вратите и интериорния трим. След 1944 година и настъпването на комунистическата власт, елементи като интериорен и екстериорен трим са били обявени за „упадъчен капитализъм“, напълно забравени, та до ден днешен. Родните архитекти, обучени в местните университети, където преподават хора, формирали мисленето си под комунизма, почти напълно пропускат ролята и мястото на трима. Какво е трим и каква е значимостта му, ми предстои да публикувам в бъдещи материали, но накратко ще кажа, че това е отсичането на пространствата (стени, таван, под) и отворите (прозорци и врати) с декоративни елементи. В старите времена в България, както и на Запад с това се занимава един цял занаят, който се нарича trim & finishing carpentry, което аз бих превел като довършително дърводелство. Това е дърводелството, което подготвя пространствата в помещенията, преди те да бъдат обзаведени.

Стените и отворите се отсичат с декоративни елементи

Отсичането на пространствата обаче не изчерпва довършителното дърводелство. В него се включват много други неща, като дървени облицовки на тавани, стени, колони, интериорни арки и т.н. По-долу можете да видите две от прекрасните finishing carpentry работи на моя добър приятел Marco Lade от Omaha, NE,  USA, чието ателие и дом имах щастието да посетя:

Тавана, колоните, стените са дело на довършителното дърводелство.

Цялата дърводелска работа по стената е удивителна.

Цялата дърводелска работа по стената и тавана е удивителна.

В заключение на настоящата тема бих повторил, че първата стъпка към това да създадем красив и уютен дом се състои в това да започнем да разбираме различните елементи и да внимаваме за всеки един от тях. Има такива, които не са задължителни и могат да се пропуснат по ред причини, но има такива, без които нашият дом никога няма да бъде това, което би могъл да бъде. Искрено се надявам, че след прочитането на настоящата статия вие ще бъдете една стъпка по-близко до това разбиране.

Валентин Василев

follow me @ twitter @facebook

Реклама

18 коментара

 1. …страхотни са, ..мечта

  Отговор

 2. чудесна статия! страхотни снимки, поздрави и успехи

  Отговор

 3. Странно, защо тогава 90% от примерите са на огромни помещения и демонстрират лукс, а ние си говорим за къщи от 80-100 м2.
  Но принципно сте прав, човек трябва да живее в хармония и съзерцание.
  Относно архитектите, не съм съгласен, забравяте, че те се подчиняват на определени правила.БДС-то и политиката ги ограничаваха преди, а сега борбата за всеки м2 колкото и малоумно да изглежда.
  Всички архитектурни шедьоври са надхвърлили бюджетите си, сроковете и т.н. Самата наука за дизайна учи, че дизайн и функционалност са конфликтни съчетания, да баланса е есенцията. Призовавам към красивото, но не пренебрегвайте чара на семоплото и простото.
  Не съпоставимо е соц-манифактура със занаятчийство, защото манифактурата само по себе се унищожава занаята.
  Да не говорим за финиш материалите с които раполагаше запада.
  Нека обаче обърна внимание на широко изплзувания размер за стъпало в масовите къщи на запад 20/20см е размер, който изглежда зле, но за сметка на това е адски неудобен и ви задължава да имате поне един познат ортопед.

  Отговор

  • По време на комунизма грозотата е била официална политика и норма. Това не оправдава архитектите, които не са надраснали политическия шаблон, както не оправдава и политическата номенклатура поддържаща и налагаща статуквото. Добрия дизайн не е в конфликт с функционалността. Все едно да кажем, че красивите жени са по-дисфункционални (или некадърни) от грозните, или че една красива Ланчия е по-нефункционална от един Москвич 4-ка. Работата на архитекта е да съчетае красотата и функцията, той няма друга роля и ако се провали в единственото нещо, което оправдава съществуването му, то няма и не може да има никакво оправдание за този провал. Разбира се архитектите не са единствените записани на стената на срама по отношението на строителството в България, но техния срам е видим отдалеч, достатъчно е човек да се поразходи и огледа наоколо.

   Не знам какво се има предвид под стъпала 20/20 см „на запад“ но в САЩ няма нищо подобно. Препоръката е стъпалата да не са по ниски от 14 см и по-дълбоки от 38 см. Обикновено 17 см (7″)височина и 30 см (12″) дълбочина е препоръчителния размер.

   Отговор

 4. Наясно ли сте как се проектираше преди години,когато за един виц пращаха в Белене или в някое отдалечено село да работите по специалността архитектура и правите само сеновали?! А типовите проекти наложени умишлено за приравняване на стандарта между хората и спиране на прогреса в архитектурният дизайн?Когато писаха двойки затова, че еркера е над 1,2м, затова, че наклона на покрива ти е близо до минимума,който е разрешен и т.н.
  Когато Тоблерона, беше дар от друга планета,жените се обличаха еднакво от Дизайнерската ширпотреба и джинсите бяха блян.
  Ето Ви няколко примера, някои от тях важат и днес и ако не се спазят няма да се одобри проекта по канален ред:
  1.Осовото разстояние на носещите стени да е кратно на 30.
  2.Височината на помещението мин. 255см.
  3.Дневна за 4-ма обитателя до 18 м2, за 5-ма до 23м2 и т.н.
  4.Спалня за 2-ма до 14 м2
  5.Стълбищна клетка, стъпало задължително 2H+B=63см, макс.9 бр. в рамо, мин.ширина 220см, а заобикалящите я стени да са носещи.
  6,Размери на дограма по БДС,зидарски размер определящ броя на крилата.
  7.Отворите на дограмата да са 1/6 до 1/8 от площа на помещението.
  8.Географско разположение на помещенията.
  И още куп ограничения по стантарти на соц.строителството.
  Що се касае до днешните проекти на фамилни къщи имайте на ум ,че възложителят е българин и разбира от всичко, а жена му е видяла у една приятелка или в списание еди какво си и го иска същото, че и по-голямо и то задължително.
  Относно жените,кое определя красотата им,модните списания,които ги карат да изглеждат като болни от анорексия,а функционалността от еманципацията на феминиските движения.
  Естетическата преценка може да бъде и културно съобразна до определена степен. Викторианците във Великобритания често са считали африканските скулптури за грозни, но само няколко десетилетия след тях, едуардската публика ги преценява като красиви. Еволюцията на красивото може да бъде свързано с желанието, вероятно дори със сексуалното желание. Тези оценки на естетическата ценност могат да бъдат свързани с оценки на икономиката, политиката или моралните ценности. Можем да съдим за моделите на „Ламборгини“, че са красиви, защото са желани като статусен символ. Можем и да ги съдим за отблъскващи, защото символизират нашето прекалено консумиране и обижда нашите политически и морални ценности.
  На въпрос на списанието Top Gear,защо FIAT създаде толкова грозна кола /Мултипла/ ? Отговорът е:-Функционалност.
  Не е нужно човек да ходи в Сащ или Европа, а само да погледа малко филми, за за прецени колко са стръмни и колко са еднораменни стълбите им.

  Отговор

  • Времената в които изпращаха в Белене не ги коментирам в тази тема. Коментарите са относно това, което се случи след това. За ония времена в списание „Моделист конструктор“ съм виждал превъзходен дизайн на Москвич правен от руски дизайнер още през далечната 1968-а година, но комунистическата номенклатура е предпочела да одобри чепатите форми на Москвич 4-ка и 8-ца, които ги знаем всички. А от разсекретени документи на КГБ става ясно, че грозотията се е използвала като средство за подтискане и контрол над населението. За мен какво е ставало тогава и защо е съвсем отделна тема. Тук коментираме защо се случи така, че след като вече този контрол го нямаше хората продължиха да правят грозотии. Причините са няколко:

   1. Инерцията от миналото е голяма сила, която не трябва да се подценява и безспорно е фактор.
   2. Липсата на добър пример, който може да се види наоколо ограничава перспективата на клиентите.
   3. Новоизлюпените по време на прехода архитектурни списания бидейки повлияни също от горните две точки продължиха да поддържат статуквото, като освен това започнаха да лансират безвкусните модернистични линии идващи от упадъчната соц.култура на Западна Европа, която повече или по-малко следва моделите и целите заложени в програмата на КГБ за която споменавам по-горе. Тука навлизаме в дълбоки води, които не са предмет на този блог и нямам намерение да излизам извън тематиката на блога за да подемам дебат по тази тема с онези, които биха искали да дебатират тази позиция, но ако не друго поне си струва да я спомена.
   4. Основната и най-важна причина за грозотията и неадекватността на архитектите според мен е сребролюбието и желанието за бързи и лесни пари. Виждал съм и постоянно виждам пострадали хора и от архитекти и от строители. Самия аз съм пострадал достатъчно в личен план и знам за какво говоря. Ето защо не мога да приема никакви оправдания базирани на списъче с изисквания по БДС и ЗУТ, защото нито един от коментираните проблеми не е причинен или повлиян от нещата в този списък.

   Сега длъжен съм да кажа, че говорейки за „архитектите“ аз не поставям всички под общ знаменател, защото поставянето на всичко и всички под общ знаменател никога не е правилно и справедливо, и обикновено е плод на повърхностна и незряла позиция. Това, което имам предвид е по-скоро масовата практика и масовото преобладаващото преживяване, което клиентите в България имат с архитектите. Разбира се за щастие има и изключения, но те също да доказателство, че ограниченията на закона не са фактор в проблемите, които обсъждаме. Т.е след като може да има добри примери изпълнени в рамките на закона, значи проблема не е в закона.

   По отношение на красотата, то аз имам предвид някои много основни принципи свързани с пропорциите, формите и цветовите схеми. Тези принципи са вечни и не зависят от временната мода или от символите на социален статус приети в дадено общество. Всъщност удивителното е че тези принципи могат да превъплътят себе си успешно в десетки, дори стотици видове стилове, които напълно се различават един от друг. Никой от настоящите закони в България не ограничава използването на тези принципи, нито те са в конфликт със функционалността.

   Отговор

 5. Вие сте си построили, къща , на някой му предстои да го направи или вече е започнал.Отговотът на елементарният въпрос ,защо я прави?Ще Ви даде ясна представа, как се формират приоритетите в строителството.
  А това, че всеки има собстено мнение не трябва да Ви обижда.
  Когато се защитавате от критика, не го правете с думите, „аз нямах предвид…..“
  защото така по категоричен начин се отказвате изцяло или частично от предишното си становище.
  Ако продължим да спорим, ще опрем до фактора „пари“ и тогава идеологията на блога ще бъде засташена, а това е глупаво предвид мечтите, които се раждат тук, за което Ви благодаря от все сърце.

  Отговор

  • Мисля, че изложената от мен позиция е много последователна и нищо от това, което написах последно не може да се приема като цялостно или дори частично отказване от или променяне на становището ми по отношение на архитектите или другите проблемни звена в строителството в България. Нормално е ако някой е част от тази гилдия да се чувства лично засегнат от моята позиция и да иска да се защити. Нямам нищо против хората да имат свое мнение или позиция и да я защитават. Разумния човек се развива и усъвършенства в процеса на отстояване на позицията си и ако реалността го налага – я променя. До момента аз не съм намерил основателни причина да променя позицията си по тези въпроси. Разбира се една позиция се развива с времето и аз виждам например как моята позиция по отношение на методите за строителство на дървени къщи се е развила с годините изминали от стартирането на този блог.

   Тази статия например е писана 2009-а година, от тогава страшно много неща са се променили в моите възгледи. Това все повече се вижда в последните статии в блога, както и тепърва предстои да се види и в бъдещите статии.

   Аз наистина съм построил къща, която отразява моето мислене преди дори да започна този блог. Отразява също и бюджета с който съм разполагал тогава. Сега обаче е нов ден за мен, защото ми предстои да започна отначало. Предстои ми местене, нов начин на живот, нова къща, нови проекти, нов начин на строителство и нов в пъти по-свит бюджет. При все това смятам, че с усъвършенстваното ми мислене и разбиране през годините аз не само ще успея да построя нещо много по-качествено, ефективно, красиво и истинско, но и ще го постигна с много по-малко пари. Аз винаги съм търсил решения за средната класа, за работещия българин, който да може да си позволи качествен дом без да затъва в дългове към банките. Наистина в тази статия много от снимките са на скъпи и луксозни неща, които са недостъпни за обикновения българин. През изминалите години обаче аз съм работил върху концепция за това как красивия и добър детайл да се побере в рамките на скромен бюджет и малък и функционален дом. Тази година ми предстои да приложа новите разбирания до които съм достигнал на практика. Резултата рано или късно ще намери място на страниците на блога.

   Затова се надявам този блог да се превърне от място за раждане на мечти в място показващо един реалистичен и достъпен път към постигане на тези мечти, не някъде другаде, но именно в България и в българските условия. За разлика от хората отправящи очи към чужбина и желаещи да емигрират, аз все повече виждам и оценявам прекрасните възможности и ресурси, които нашата собствена страна предлага. Днешната пост-комунистическа култура и мироглед обаче поставят на хората очила, чийто спектър е неспособен дори да регистрира наличието на това богатството от възможности и ресурси, налични точно тук в България, намиращи се точно под носа ни. Иска се пълна промяна на мирогледа и ценностната система за да може те да бъдат забелязани. Такава промяна за съжаление е много трудно нещо за повечето хора. Ако обаче се появи добър пример, който да може да се види и пипне, тогава много неща ще се променят за много хора. Всъщност добри примери и сега могат да се намерят, но повечето от тях си нямат блог от който можем да научим за тях. С други думи е необходим добър пример, който е достъпен и отворен да може да се види и преживее.

   За да се постигне този добър пример се иска страшно много работа. Това е и причината напоследък да няма нови статии в блога. Просто сме се предали на работа и писането изостава. Когато работата напредне тогава нещата ще се балансират и ще има повече време за писане, а ще има и все повече неща за показване. Не такива идващи от далечни страни и правени с баснословни бюджети, а такива родени и създадени тук, в нашата родна страна. Измислени от български умове и създадени от български ръце, съобразени с българските условия и достъпни за средностатистическия български бюджет. Това е идеологията и бъдещето на този блог. Той е огледало на това в което се преобразяваме самите ние, хората които го създадоха и които стоят зад него.

   Отговор

 6. Posted by Daniel on март 21, 2015 at 12:59

  За съжаление след ерата на грозното ни заля ерата на евтиното и некачественото. Въпреки това има спасителни острови и този блог е един оттях.

  Отговор

 7. Posted by Мария А on януари 8, 2016 at 14:16

  Здравейте! Въпросът ми е малко извън темата, но ако може да ми помогнете ще бъда благодарна. Поставяме в момента вътрешна изолация върху тухлени стени – черен технически корк 2 см. Въпросът ми е с какво можем да го запечатаме. От Коркова къща ни посъветваха, да направим шпакловка върху мрежа, но бихме желали да избегнем този вариант. Някъде във вашия блог бях чела за ленено масло и пчелен восък. Може ли да използваме този метод или ако имате друг съвет. Корка е с доста рехава структура.

  Отговор

  • Здравейте,

   Не съм си имал работа с технически корк и затова не мога да ви дам съвет как да го защитите. Аз лично не съм сигурен какво е предимсвото да ползвате корк за изолация, защото доколкото знам е доста скъп. Доколкото виждам като цени в интернет тези 2 см технически корк струват около 54 лв за кв.м. За такива пари можете да сложите много по-добра изолация, например 5 или 10 см вата с конструкция и гипсокартон, или конструкция и ламперия.

   Трябва да имате предвид също, че тухлените стени най-вероятно са неравни и не са нивелирани. И е най-добре да си изправите стените с конструкция и после да завършите както желаете.

   Отговор

 8. Posted by Мария А on януари 14, 2016 at 14:30

  Благодаря за отговора. Корка е почти положен. За информация – цената за 2 см. технически корк е 23 лв. /кв.м. само материала. и 6 лв. кв. м. лепило на ацетонова основа със 100% изветряване, без остатъчни отрови, уж.

  Отговор

 9. Posted by Анастасия on март 29, 2016 at 19:58

  Здравейте,

  Не знам дали тук е мястото да попитам но все пак ще опитам :).Имам идея да подменя стария ламиниран паркет с чамово дюшеме в една от стаите в къщи.Има ли технология позволяваща монтаж директно върху замазката?

  Отговор

  • Ако замазката е добре нивелирана и гладка (няма места, които да повдигат) може да се залепи дюшемето директно върху нея с монтажно лепило, което да има поне 20% пластичност след изсъхване за да позволи движение на дървото. Трябва да се остави по 1.5- 2 см разстояние от дюшемето до всяка от 4-те стени, за да позволи движение на дървото. Това разстояние се покрива после с перваз, който се фиксира само за стената, но не и за дюшемето.

   Това е възможен вариант, но не е от най-добрите, защото ако някъде замазката просмуква влага от основата ще предава влагата на дюшемето и то с годините ще започне да гние.

   Вместо това по-добрия вариант за под е да подложите върху замазката или найлон или от тази подложка за ламиниран паркет, като снадките се подлепят с тиксо. Това ще служи да хидроизолация между замазката и дюшемето. След това се наковават със стоманени пирони (алтернативно се хващат с дюбели 6 мм) летви за замазката през 40 см по център. Наличието на летви позволява нивелирането на пода в случай че не е нивелиран и равен. Също така позволява поставяне на допълнителна изолация (вата) между летвите и под дюшемето. Това ще ви осигури много добър и топъл под под краката. След това дюшемето се лепи с монтажно лепило върху летвите и може и да се закове с тънки пирончета с малка главичка в езика с пневматичен пистолет. Тънките пирончета позволяват движението на дървото и подобряват захващането за летвите. Пластичното монтажно лепило позволява да се предотврати последващо разскърцване на пода, който се получава при допълнително изсъхване на дюшемето. Трябва да се спази същото изискване за фугите в края.

   Много е важно преди да монтирате дюшемето да проверите дали наистина е направено от сух материал. Купете си влагомер от LIDL или някъде другаде, цената на обикновените варира в порядъка 20-30 лв. В България много често лъжат, че дюшемето е от сух материал, докато всъщност е само от полуизсъхнал. Това води до свиване и усукване на дюшемето след монтаж. Отварят се фуги и се предизвиква скърцане и неравности по пода. Затова трябва дюшемето преди монтаж да бъде изсъхнало поне до 12% или дори до 10%. Това зависи от относителната влажност в самата къща. Добре би били преди монтаж дюшемето да се остави за 2-3 седмици в къщата за да се климатизира и да си изравни влажността според тази в къщата. Тогава е най-добре да се монтира, ако влажността е в рамките които писах по-горе.

   Отговор

 10. Posted by b.a.r.b.a@mail.bg on май 30, 2017 at 12:51

  Здравейте,
  Предстои ми ремонт на покрив на къщата на село(1965г), какво бихте ми препоръчали да дървена обшивка? Според мен е най-добре да бъде с кофражни дъски, но майсторите се опитват да ме убедят да ОСБ, навярно поради по лесният монтаж, върху дървенията ще сложат и мушама и по този начин покрива ще се затвори без да може да диша дървото. Какво бих могъл да използвам под покривното пространство за изолация от естествени материали- пресована слама или нещо подобно да се нареди по самата плоча.
  За вътрешна изолация бихте ли ми препоръчали нещо подходящо, вата и гипсокартон незнам дали няма да завържа влага, тъй като ще сменям и дограми – ПВЦ.
  Бюджета ми е ограничен.
  Благодаря.

  Отговор

  • Без да се запозная с типа конструкция и стенна система на къщата ще ми е трудно да дам адекватен отговор на въпросите ви. По принцип на покрива няма нужда да се слага нито дъсчена обшивка, нито OSB, а директно подпокривна паропропусклива мембрана и трябва да се осигури много добра вентилация на подпокривното пространство. Върху мембраната се поставя двойна скара и керемиди, ако това ще ви покритието. OSB-то ще задържа парите и е възможен конденз и плесенясване, особено ако няма адекватна вентилация на подпокривното пространство.

   При нисък бюджет изолацията, която бих ви препоръчал е Knauf Eco-Se – кафява минерална вата около 1.50лв за кв.м на 5 см дебелина. На тавана ще е добре да сложете минимум 20 см изолация, а ако можете и 30 см още по-добре. Но трябва да защитите изолацията от проникване на гризачи в нея, защото иначе ще я съсипят и ще се размножат в нея. Сламата за да ви изолира нещо, ще трябва да е поне 40 см. Можете да сложите и чепкана вълна, но нея трябва да я защитите от молци и разбира се от гризачи.

   За вътрешните стени аз бих сложил дървена конструкция и зад нея 5 или 10 см от същия вид изолация, която ви препоръчах за тавана. След изолацията можете да монтирате за дървената скара гипсокартон или дървена ламперия. Гипсокартона е най-евтиното решение и нито той нито ватата задържат влага. Влагата се задържа от хигроскопични материали като тухли, бетон, кирпич, като кирпича се държи най-добре, защото регулира влажността. И разбира се ако слагате фибран или EPS на фасадата това ви гарантира задържане на влагата в стените, защото тези материали са с много ниска пропускливост на парите.

   ПВЦ дограмата ще блокира свободното излизане на парите и те ще започнат да се трупат в стенната система ако тя не е добре замислена. Затова всички елементи на стената и въобще цялата къща трябва да се мислят заедно а не на парче. Ключовите думи тука са – умерена паропропускливост и възможно най-добра вентилация.

   Отговор

 11. Posted by b.a.r.b.a@mail.bg on май 30, 2017 at 19:27

  Здравейте,
  къщата е на гредоред между етажите, но тавана е бетонна плоча, външните стени са дебели около 30 см., зидани са с кал, но външната мазилка е филц бетон. Стаите са високи 290см .
  Покрива има прозорчета които се отварят. Само не разбрах дъсчената обшивка дали ще е добро решение.
  Благодаря Ви

  Отговор

  • Аз отговорих на въпроса за дъсчената обшивка на покрива с това, че няма нужда нито от дъски, нито от OSB на покрива. Това е излишен разход. Слага се паропропусклива мембрана и после двойна скара за керемидите. Тук на снимката се вижда точно това за което говоря: http://www.bauverbaende.de/images/slide_home/dach/bild8.jpg

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: