Къща в стил „Гръцки ренесанс“

Стилът „Гръцки ренесанс“ (Greek Revival) – наричан още „гръцки неокласицизъм“ е бил създаден от родения в Англия архитект Benjamin Latrobe при разработването му на проект за Банката на Пенсилвания във Филаделфия. Стилът става особено популярен през първата половина на XIX-век, но продължава да се ползва дори до днес. Характерното при него е че взаимства форми и декоративни елементи от класическата гръцка архитектура и ги прилага към съвременни къщи и сгради.

Стилна дървена къща

Това, което аз харесвам в този стил е, че архитектурните форми са изключително изчистени и опростени, а красотата и елегантността се създават със специалните подчертавания на прозорците, вратите и покрива. Значимостта на този стил за българския потребител идва от факта, че простите форми на покрива и къщата допринасят за по-ниската цена на изпълнението.Дървена къща с разчупен покрив. Сложните и разчупени покриви са много красиви и интересни, но изключително трудоемки. Само изработката на конструкцията на един разчупен покрив от другите стилове може да отнеме повече време и усилия от построяването на две цели къщи в стил Гръцки ренесанс. Отделно отива много повече материал за конструкция, трим и облицовка. Опростената форма на покрива също допринася за по-пълноценното оползотворяване на под покривното пространство.  Не ме разбирайте погрешно, аз съм голям любител на интересните покриви, но елегантната простота на този стил наистина ме грабва. А лекотата на изпълнението допринася за по-благоприятната цена за клиента (ако и в България хората да мислят, че цената трябва да се смята на квадрат, което не е основано на здрав разум и разбиране на това какво означава качествено и стилно строителство).

Друго предимство на правите форми е, че така се свежда до минимум загубата на пространство, което се обуславя от множеството чупки по фасадата и покрива. Една такава къща може да се оптимизира на максимум като разпределение и функционалност, при това без да жертваме елегантността и красотата.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: