Силата на цветовете

Когато мислим за това как да боядисаме къщата си, дали си даваме сметка, колко голяма разлика може да даде едно професионално измислено цветово решение и едно любителско такова? За да имаме професионално подбрани цветове за къщата си, не е необходимо да наемем професионален дизайнер за това. Можем да взаимстваме цветова гама от вече измислени професионални решения. Нещо повече, ако се спрем на вече готово решение, ние ще имаме възможност да видим как кореспондират различните цветове един с друг в реален проект, а не да останем неприятно изненадани, след като всичко е боядисано вече. Ако мислите обаче, че цветовият подбор на къщата ви е без значение, помислете пак, след като погледнете по-долу как професионално подбраните цветове могат да преобразят един дом:

Боядисана къщаНа пръв поглед тази къща не изглежда никак зле цветово, особено на фона на това, което сме свикнали да виждаме в България. Сайдинг в топъл жълт цвят, бял трим около прозорците и дори капаци за прозорци в контрастен на фасадата цвят. Какво по-добро? Това ще разберем след като погледнем какво се е случило с тази къща след професионална намеса:

Професионално боядисана къща

Удивително нали!? Разбира се, не само различно подбраните цветове са послужили за тази драматична трансформация. Направени са промени по фасадното оформление и дворното оформление, които да допълват, хармонират и обогатяват цялата визия. Покривът също е със сменени керемиди, което ме подсеща, че едно от най-пренебрегваните неща в дизайна на къщите днес са покривите. Обикновено се слагат червени или зелени керемиди и с това се приключва въпроса, но на нашия пазар имаме цветови и дизайнерски решения за покриви, изпълнени с битумни керемиди (на Tegola Canadese и IKO) , които наистина могат да направят разлика в облика на цялата къща. Това, което мене ме изненадва е че рядко ги виждам да се използват. Явно невежеството на потребителите не бива провокирано от строителите с подходяща информация и предложения. Това, което се надявам обаче, е поне този блог да успее донякъде да провокира мисленето и търсенето за красивите, изпипаните и добре направените неща.

Реклама

2 коментара

  1. първата много повече ми харесва. Вяррно, градината на втората е много по-хубава. Но независимо от керемиди, или други материали, жълтата е много по-добра, зарежда те с радост. Много по-добре е като се върнеш вкъщи да си радостен, в добро настроени, къщата да ти даде енергия и живот, а не унилост и меланхолия, както при сивото. Последния цвят, скойто ще си боядисам къщата е в сиво. Има достатъчно сиви къщи в България. А едно нещо, за да е изпипано и добре направено, човекът трябва да е позитивно настроен и с мотивация – сивото не ти донася нищо подобно.

    Отговор

  2. Важен е контраста и изпъкването на отделните елементи, както и дефинирането на пространствата. Това са го постигнали след ремонта.

    Другия момент е че първата снимка е любителска вероятно от собствениците и е снимана когато слънцето е напекло, затова изглежда по-светла, втората е снимана на залез, което е характерно за професионалните снимки. Така детайла изпъква много повече, което е и целта на занятието.

    Иначе същия ефект може да се получи и със жълт цвят, това вече е въпрос на предпочитание на собствениците.

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: