Уязвимостта на масивното строителство

Земетресението в Хаити ни предостави поредната порция ужасяващи снимки на хора, погребани в руините на съборени сгради. Липсата на вложени адекватни анти-земетръсни технологии в масивното строителство го прави изключително опасно за обитаване, особено в земетръсен район като Балканите.

Масивна сграда след земетръс

Анти-земетръсните технологии, използвани успешно от японците за своето масивно строителство са твърде скъпи, за да се приложат за фамилната къща. Ето защо шансът да оцелеем в масивна къща при земетресение от 5-6 по Рихтер е минимален.

Земетресението в Хаити

Масивната постройка ще се превърне в купчина руини, и опасността да бъдем затиснати от тежките и масивни отломъци е огромна. От друга страна, една добре направена дървена къща ще устои на земетръс дори от 7-ма степен, но дори определени сегменти от къщата да бъдат засегнати, то опасността от фатални последици за обитателите е силно занижена, защото къщата няма да се разпадне на тежки отломъци, които могат да се окажат смъртоносни.

Ето какво е способна да издържи една добре направена дървена сграда, дори да е многоетажна:

Този експеримент пресъздава 120% силата на земетресението в Нортридж, Калифорния през 1994 г, което е било 6,7 по скалата на Рихтер. Това прави експеримента да пресъздава 8 по Рихтер.  На едноетажна или двуетажна дървена къща ще й трябва много по-малко, за да издържи на земетръс, отколкото многоетажна като тази.

Къща повредена от земетресението в Нортридж.

Но дори дървената къща да не е съвсем добре направена, пак разрушенията по нея ще са по-малки и шансовете да оцелеете в нея неизмерно по-големи. Една дървена къща, пострадала от земетресение, ще може да се възстанови и отремонтира, докато масивната трябва да се започне отначало.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: