Дървена къщичка – мечта за градинари

Тази градинска къщичка е толкова красива и най-вече функционална, че си пожелах една подобна в момента, в който я видях. Забележителното за нея е, че тя не е просто градинарска къщичка за инструменти, но е също и оранжерия. Истинската причина нейната собственичка Кони Федерстън от Калифорния да поиска подобна къщичка е, за да има по-удобно място за своите разсади от перваза на кухненския си прозорец. И наистина, колкото и голяма страст да ни е градинарството, от голямо значение е да имаме и удобни помещения, както за своите инструменти, така и за младите разсади.

Тази градинска къщичка, която има големи прозорци на три от своите стени, съчетава и двете. Изобилието от прозорци осигурява добрия достъп на слънчева светлина вътре в къщичката. Собственичката е пожелала всички те да могат да се отварят, за да има максимално добра вентилация вътре. Най-западната стена е оставена без прозорци и до нея е поставена работна маса. За организирането на инструментите и вещите, необходими на градинаря, вътре в помещението са използвани преносими рафтове, и контейнери и кофи от издържащ на влага галванизиран метал или неръждаема стомана. Хоризонталните дървени греди от структурата на къщата също се използват като малки рафтове за вази и някои по-малки саксии. Интересното е, че тази барака няма под, а просто дебел слой чакъл, който да попива, ако се разлее вода. Стените са поставени върху циментови основи.

Добрата вентилация помага за това оранжерията да е по-прохладна през лятото. Федерстън използва също и вентилатор, и мокри чакъления под с маркуч, за да осигури изпарения за растенията. При много високи температури ги премества на сянка на двора си, а зимата отоплява помещението с малка печка.

И не на последно място, трябва да отбележим, че цялостната обстановка на това чудесно място в градината, се допълва от прекрасните цветя и оформлението на двора наоколо. Пълзящият розов храст, който е стигнал до върха на покрива, е наистина разкошен. А красивата градинка до къщата изглежда като райско кътче.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: