Градински пътеки

Традиционните за България пътеки от бетон не са единствената алтернатива. Има много по-красиви, естетични и практични начини да оформите пътеки в двора и градината си.

Единият начин е да наредите камъни върху трамбовано легло от пясък и да уплътните фугите между тях с дребен чакъл или натрошени камъчета:

Градинска патека от камък

Този начин позволява лесна преработка на пътеката, ако се наложи промяна или преместването й,  защото нищо не е бетонирано. Същевременно се осигурява много добър дренаж и няма да се образуват локви.

Друг начин, още по-бърз и лесен, е да оформите алеи с помощта на камъни, дъски или тухли и да насипете и трамбовате чакъл между тях:

Градинска пътека с чакъл

Трети начин е да положите паваж, който се слага отново върху легло от пясък и се обкрайчва с лайсни от вакумно импрегнирана дървесина:

Павирана пътека

След нареждането на паважа – фугите се запълват със ситен пясък, който след намокряне спича и стяга свръзките:

Фугиране на павирана пътека

И трите начина са бързи, лесни и не изискват мокри процеси и бъркане на бетон. Грешките се поправят лесно и в последствие пътеката може да се премести или промени, без къртене и разбиване на бетон. Всеки един от описаните методи позволява лесно дрениране на водата и предотвратява образуването на локви.

Реклама

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: