Кухненски прозорец над мивката

Едно от най-функционалните решения за дизайна на кухнята е да се предвиди поставянето на кухненски прозорец точно над мястото, където е мивката. Тази идея е много характерна за американските дизайни на кухни и можем да вземем пример от нейните предимства. Основното от тях е, че поставянето на прозорец на това ключово място допринася за това мивката да бъде изобилно осветена с дневна светлина.

А както добре знаем, мивката и работния плот около нея е мястото, където домакинята обикновено прекарва най-голяма част от времето си в кухнята. Обстановката около този най-често използван работен кът е много по-приятна с един светъл прозорец, отколкото ако мивката се намира в някой тъмен ъгъл с „надвиснали“ над нея шкафове.

Ако живеете в къща, по този начин домакинята може лесно да хвърля поглед към двора, докато е заета с кухненските си задължения. Не на последно място, с прозорец над мивката малката кухня изглежда много по-светла, просторна и с по-раздвижен дизайн. За да бъде достатъчно осветена мивката и вечерно време, можете да инсталирате осветително тяло над нея.

Реклама

7 коментара

 1. Posted by Попов on юни 3, 2010 at 11:56

  Да, винаги съм харесвал тази практична идея.
  Въобще, имаме още много хляб да изядем докато стигнем Запада в архитектурата… Ако въобще е възможно. 🙂

  Отговор

 2. Posted by Marie on юни 3, 2010 at 14:34

  Много красиви кухни, а идеята с прозореца е понавлязла вече и в българските къщи. Миналата година си търсехме къща и изгледахме много новопостроени – почти навсякъде имаше прозорец над мивката.

  На мен ми стана интересно къде си слагат тия хора дребните измити съдчета и всякакви нещица, които не са за миялна? Няма нито една сушилня за отцеждане на съдове на нито една от снимките.

  И къде им стоят кърпите за ръце?

  Отговор

 3. Posted by Marie on юни 3, 2010 at 14:38

  Всъщност, за да си довърша мисълта – всяка домакиня знае, че без подобна сушилня просто не става. Не може всяко нещо като го изплакнеш, веднага да го подсушаваш и прибираш. Все някъде трябва да го сложиш временно преди да го прибереш.

  Затова, дайте красиви идеи за сушилни без редовната пластмасова подложка отдолу :))

  Отговор

 4. Принципно има сушилни които са в шкафовете и не се виждат, разбира се с редовната подложка отдолу, може да е иноксова. Бях виждал и по елегантни варианти за отичане на водата, но нещо в момента ми се губят от паметта.

  Отговор

 5. Posted by о.л. on август 1, 2010 at 03:21

  Поздрави за блога! Чудесни идейки давате. Имам един въпрос: защо пишете само за домакинята, когато описвате кухните? Българските мъже не прекарват ли време в кухните си?

  Отговор

  • Здравейте, радваме се, че идеите в блога ви харесват! Иначе да, интересен въпрос…

   Наистина в този начин на изразяване има известна доза дискриминация особено спрямо несемейните мъже, които така или иначе сами се оправят в кухнята си.
   Обаче от друга страна, в болшинството от българските семейства жената е тази, която си има работа в кухнята на ежедневна основа, това е истината. Така е при огромна част от двойките, които съм познавала за последните 15-20 години. Също така, ако забелязвате в статиите, когато говоря за „домакинята“ обикновено го правя предимно във връзка с различни видове функционални решения, които биха могли да я облекчат и да й помогнат в работата й в кухнята в дългосрочен план. Защото под кухненски задължения разбирам не само готвенето, но и всичката рутина и хамалогия покрай него, чистене, миене, поднасяне, сервиране, отсервиране, подредбата и организирането на кухненските принадлежности и продукти, а също и грижата за храната на бебето/детето и т.н.
   Наистина има много български семейни мъже, които не само че с голяма радост се включват в готвенето, но и готвят прекрасно, но колко от тях го правят всеки ден и колко от тях вършат изброените по-горе задължения и отговорности ежедневно?
   А колко български жени?

   Отговор

   • Човека задава въпроса напълно основателно. Дали болшинството прави нещо или не използването на определението „домакинята“ за нещо, което касае и мъже и жени не е оправдано. Ако в една стая болшинството хора са жени, но има няколко мъже по никой нячин няма да бъде основателно някой като влезе да се обърне към тях с „здравейте дами“ – би било обсурдно и обидно.

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: