Къщата за селски туризъм – такава, каквато би могла да бъде.

В днешно време много се заговори за България като дестинация за селски и еко туризъм. Правят се конференции за пренасочване на туристически потоци към България. Действително ние имаме прекрасна природа и чудесни планински райони. Но дали това е достатъчно за това България да бъде желана дестинация за селски и еко туризъм?

В тази статия бих искал да представя няколко идеи за една по-пълноценна визия на къщата за селски туризъм.

Селски туризъм - къща

Преди всичко къщата за еко туризъм трябва да има визуална връзка с природната обстановка. Това означава използването на естествени материали като дърво, камък и глина.

След това къщата за гости трябва да бъде по-скоро малка и уютна, а не огромен и масивен комплекс с много стаи. Нека не забравяме, че хората желаещи селски туризъм, обикновено живеят в градовете в многоетажни блокове и искат да избягат точно от тази маса бетон, която ги заобгражда. Ето защо идеалната къща за гости е малка, самостоятелна или в най-лошия случай част от малък комплекс от малки къщички. И ако ще бъде комплекс, то е силно препоръчително къщичките да бъдат на прилично разстояние една от друга и да имат разнообразна архитектура, а не да приличат на строени войници в еднакви униформи.

Това разбира се би оскъпило проекта, но компромисен вариант би бил, малки къщички с еднаква конструкция, но финиширани и обзаведени  по различен начин както цветово, така и откъм интериорен и екстериорен детайл. В природата няма две неща напълно еднакви и дори сред трилионите снежинки, които падат от небето няма две напълно идентични. И точно това прави природата толкова красива и уникална, а именно единството на различните неща.

Селски туризъм - къща

Второто много важно условие за къщата за селски туризъм е дворът и градината. Едно от основните неща, което различава къщата от апартамента е, че тя има двор, и може да се насее и организира градина. Това изисква допълнителен труд, инвестиции и поддръжка, но дори и грозновата къща би изглеждала привлекателно, ако бъде обгърната от пищна зеленина.

Селски туризъм - къща

Семплите, но разнообразни градински структури и мебели са също много важен елемент за къщата за гости. Когато човек отива на селски туризъм, той не отива, за да се затвори с някоя стаичка, но да прекара време на открито.

Въпреки това интериорният дизайн не е за подценяване и аз бих искал да поговорим малко за него.

Селска къща - интериор

Интериорът на селската къща трябва да отразява живота на село. Но това, което се случва в България е, че повечето селски къщи се държат от градски хора, които нямат никакво разбиране за реалностите на селския живот. Ето защо най-добрата селска къща може да бъде създадена от хора, които обичат и живеят селския живот.

Селска къща - кухня

Уникалният селски детайл не трябва да бъде изсмукан от пръсти с цел обстановката да изглежда „по-така“ – но да отразява реалните нужди на човека, живеещ на село. Само така обстановката ще изглежда автентично, а не като съдрана и закърпена дреха.  Аз съм виждал много такива български интериори на селски къщи, където всичко мирише на меркантилност, и къщата за гости е създадена да „прави пари“, а не с цел да позволи на гостите да се докоснат до автентичната селска атмосфера и начин на живот.

Селска къща - интериор

Кухнята трябва да комбинира мебели от естествена груба дървесина и контрастни цветове, наподобяващи тези в една зеленчукова градина.

Селска къща - кухня

Не знам за вас, но аз определено бих завел семейството си на почивка в селска къща като тази. Снимките, които споделям с вас, са на реална къща за гости, която се предлага, но за съжаление не в България. Но ако случайно минавате през Петалуна, Калифорния, тази къща ви очаква срещу $100 на вечер.

Селска къща - двор

А ако някой от вас е попаднал на селска къща за гости с автентична селска визия било в България или чужбина, ще се радвам, ако споделите линкове в коментарите под тази статия.

Реклама

9 коментара

 1. Posted by инж.Иво Хаджииванов on февруари 16, 2012 at 08:54

  предлаганата къща е страхотна,аз лично търся по опростен вариант,които ще са повече и на принципа на пионерския лагер,с отделна баня ,тоалетна и басейн по средата,интересуваме фирмата,фирмите които могат да ми помогнат за реализирането на това начинание

  Отговор

 2. Posted by Rural Tourism Bg on март 24, 2012 at 14:49

  Страхотна статия. В Бълагрия обаче рядко може да се види къща за селски туризъм с такова озеленяване. А мисля, че точно в това е чара на селския туризъм и това привлича гостите.

  Отговор

 3. Здравейте,

  Отговарям на молбата ви и ви пращам връзка към страницата на една къща за селски туризъм в Полша, село Баница (Banica), името не е шега. Бях там преди два месеца и много ми хареса. Мога да ви пратя и снимки, които правих сам.

  Ето и връзката: http://www.beskidbanica.pl/1.htm

  Страницата засега само на полски, но човек лесно може да се оправи. Изберете Galeira и после Dom, за да видите снимки на смата къща. Всъщност, дървената част, която се вижда отлява на бялата двуетажна част е била отделна колиба от дървени трупи (от края на 19-ти век), която е пренесена от друго село на 40 км и добавена в последствие към главната постройка.

  Поздрави,
  Петър

  Отговор

 4. Posted by Ива on юни 20, 2012 at 14:08

  Тази къща на снимката май не е от България, защото не е типична българска къща. Много е грозна. Не виждам защо трябва да изглежда като запусната и занемарена, а вътре – с греди по тавана, които изглеждат много потискащо. Толкова ли не намерихте хубава българска къща!

  Отговор

 5. Да, къщата не е от България. Целта ни не е да показваме български къщи, защото оригинални решения в България се намират по-скоро трудно. Показаната къща не е запусната ни най-малко. Това, което представлява екстериора е определен визуален стил. Всяка къща има греди на тавана, въпрос на стил е дали те ще са видими или не. Няма нищо потискащо в стиловете, които използват видими греди.

  Отговор

 6. Posted by Petrov on юни 25, 2012 at 19:16

  На мен много ми харесва да се виждат гредите, но пък неизбежно изолацията на тавана се влошава.

  Отговор

 7. Posted by Яна on януари 2, 2014 at 17:35

  Тази къща за гости е на мой познат и напълно отговаря на изискванията за комфорт в типично селски стил. Не е нужно да ходим чак в чужбина, за да намерим селски къщи за почивка. Така мисля аз.

  http://vila.bg/house-necho-819.html

  Отговор

 8. Posted by Любомир Мицев on юли 16, 2017 at 14:29

  Може да Ви е интересно и това:
  http://house-hotel-for-rent.com

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: