Еко къщите – митове и реалности.

В днешно време все повече хора започват да се интересуват от натуралните и екологични продукти. Хората осъзнават, че химическите вещества са вредни за здравето не само когато са в храните, но също така и когато се използват в строителните материали. Отровните химически вещества в строителните материали се отделят във въздуха, който дишаме в помещенията на своите жилища и вредят и на здравето ни, на психическото ни и емоционалното ни състояние.

Преди време написах две статии разисквайки тези проблеми в дълбочина, които можете да прочетете тук:

https://krasivdom.com/2013/03/25/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%bf%d0%b8/

и тук:

https://krasivdom.com/2013/04/07/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%bf%d0%b8-2/

В тази статия обаче искам да се фокусирам на псевдо обещанията от много фирми, че строят „еко“ домове и да ви помогна да различите истинския еко дом от лъжливия такъв.  Има много сайтове, който поблазнени от лесните пари за реклама с готовност публикуват лъжливи материали с които въздигат как някой едва ли не строял уникални, екологични, натурални и какви ли още не къщи, когато в действителност става въпрос за напълно конвенционално строителство на дървени къщи с индустриални материали пълни с химически токсини.

Затова искам да помогна на читателите на моя блог да се ориентират между истинските екологични къщи с естествени материали и лъжливите такива, които са обявени за „екологични“ по напълно измамливи причини.

С какъв мотив?

За да строи някой екологични къщи най-важното нещо е – каква е неговата мотивация? Има само един вид мотивация, която би накарала един строител да се придържа стриктно към натуралните и екологични строителни материали, въпреки всички пречки с които ще се сблъска. И тази мотивация е защото този строител наистина разбира, колко вредни са конвенционалните строителни материали и вярва, че правилния начин да се строи един дом е по естествен и натурален начин. Такава мотивация се издига много по-високо от печеленето на пари. Хората които смятат, че искат да правят бизнес  с  „еко“ строителство защото това е на мода и дава възможност да се печелят добри пари, никога няма да съумеят да опазят технологията си чиста и наистина еко. Просто пречките и трудностите в тази посока са достатъчно много и ще компрометират чисто финансовата мотивация. Същия принцип важи и при производството на био храни – не можете да очаквате истинско био от фермер, който се е насочил към биото само защото то се продава по-скъпо. Трябва човек да е приел био и еко каузата при сърце и да вярва в нея, а не в правенето на пари чрез нея.

Има много строителни фирми, които решават че техните къщи са „еко“ защото изискват по-малко енергия за отопление. Енергийната ефективност не трябва да се бърка с екологичността на строежа и материалите, защото тя може да се постигне и с изолации изработени от токсични химикали като ЕPS и XPS.

Как да разпознаем екологичните и натурални строителни материали?

Никога не се доверявайте на голите твърдения на някоя фирма, но проверявайте фактите. Проверявайте с какви материали строят и сами се уверете какво им е екологичното на тези материали. По долу искам да направя кратък списък – справочник за най-често използваните строителни материали в строителството на дървени къщи и доколко те може да се считат за натурални и екологични:

 1. Дървен материал. Разбира се на първо място е дървото, то обикновено е натурален и естествен продукт, но строителството с него не винаги го оставя в натуралния му вид. Причината за това е импрегнацията. Много фирми импрегнират дървения материал с химически импрегнанти, като го потапят или обмазват с импрегниращи разтвори. Това разбира се спомага за предпазване на дървесината от дървояди и появата на плесени, но напоява дървото с токсични вещества, които остават в къщата и замърсяват интериорния въздух. Също така много често в България се продава дървен материал от Украйна, където има незаконна сеч от района на Чернобил, както и от районите където се е съхранявало ядрено оръжие. Такъв дървен материал може да бъде радиоактивен и опасен за здравето.
 2. Изолация. Най-често използваните изолационни материали в дървените къщи са минералните вати, каменните вати и често за външна изолация EPS-a. Минералните вати обикновено се правят от кварцов пясък, а каменните вати от камък, които са естествени материали, но за да се получи изолацията във формата на плочи и рула се използва формалдехид като свързващ елемент, а той е токсичен и опасен за здравето. А EPS-a се прави на основата на изключително отровния химикал – стирен. Дори изолациите от коноп и вълна, които се продават като върха на еко изолацията пак се правят на рула и плочи с помощта на формалдехидно лепило. Има и такива вати, които твърдят че не използват формалдехид като свързващ елемент. Проблема е че не знаем химикала с който са заменили формалдехида дали не е поне толкова или дори още по-токсичен.
 3. OSB плочи. Това е изключително удобен и практичен материал за строителство, но той отново се получава от слепване на дървесни частици с формалдехид. А OSB3, което се изисква за  стените на дървените къщи освен всичко е и импрегнирано. Разбира се пак с химикали. Има такива производители като Egger, които предлагат OSB клас E1 със занижено съдържание на формалдехид, и дори клас E0 с нулево съдържание формалдехид, но отново нямаме никаква информация с какво са го заменили и дали замяната не е с нещо още по-лошо.
 4. Гипсокартон. Мнозина смятат гипсокартона за нещо неекологично и изкуствено. Но в същност гипсокартона се състои предимно от гипс (натурален минерал) и картон, който се прави от дървесна целулоза. Разбира се гипсокартона най-вероятно съдържа и някакви пластификатори, които са на химическа основа, както и влагоустойчивия гипсокартон е импрегниран с някакви химикали. А пожароустойчивия съдържа доста повече неща от обикновения.
 5. Бетон. Бетона масово се счита за неекологичен продукт. Поради тази причина аз дълги години считах, че цимента се прави с някакви химии, но бях много изненадан когато разбрах, че цимента съдържа само варовик и глина. Считат го за неекологичен защото се получава чрез петкратна термична обработка на много висока температура, но пак това е много по-добре отколкото да се правеше от някакви отровни химикали. Бетона както знаете се прави от цимент, пясък, чакъл и вода. В някои случаи се добавят и пластификатори и химически добавки, но това е по-скоро изключение и се заплаща допълнително.
 6. Хидроизолации. Тук почти винаги се използват химически вещества, като едни от най-често използваните хидроизолации на битумна основа са на базата на петролни продукти. Поради тази причина аз не препоръчвам използването на битумни керемиди, защото водата която минава през тях се натравя и после пада в двора и замърсява почвата и ако имате кладенец или градина вие ще тровите сами себе си.
 7. PVC дограми. ПВЦ означава поливинилхлорид и е химически продукт, който може да отделя токсични вещества във въздуха.
 8. Акрилни бои и лакове на водна основа. Много хора се заблуждават, че ако някоя боя или байц е на водна основа, това означава, че той е безвреден. Всъщност водата играе само ролята на разтворител, а истинската основа на акрилните бои, лакове и байцове са акрилните смоли, които са петрохимически дериват.
 9. Дървесни плоскости. Всички видове изкуствени дървесни плочи в това число  – ПДЧ, МДФ, ламиниран паркет, шперплат, фазер са слепени с помощта на формалдехидно лепило. Има и такива които не използват формалдехид, но както казах и по-рано няма никаква информация за безвредността на онова с което са го заменили. Обикновено ги заменят с друг вид химия за чиято вредност все още не се е разчуло. Нещо подобно като BPA free пластмасата, с какво са заменили бисфенола и колко безвредно или вредно е то никой не казва.
 10. Глина. Глината наистина е натурален строителен продукт, като най-добре ще се уверите в това ако си я изкопаете от собствения си двор.
 11. Слама. Все повече хора се ориентират към строителството на къщи със слама. Сламата е натурален продукт, който може да съдържа дотолкова химикали доколкото растенията от които е извлечена са били торени и пръскани с химикали. Съществуват съвременни изолационни материали от слама, които е възможно да са били компрометирани по време на индустриалната им преработка. Затова трябва сами да проверявате през какви процеси са минали индустриалните строителни продукти на базата на сламата и на други естествени материали. Възможно е да се получи нещо подобно като на био млякото с UHT обработка. Млякото може да е био, но след UHT обработката то е напълно негодно като храна и е по-лошо за консумация от обикновено не био мляко, което не е било обработено с UHT.
 12. Коноп. Все повече навлиза строителството с конопен бетон, за което предстои да напиша отделна статия. Конопа няма нужда от торене и пръскане и обикновено е естествен и натурален и замърсяванията в него са от замърсяването на самата почва на която е никнал. Но това е изключително благоприятен за строителство продукт.
 13. Вар. Варта е натурален продукт, който се ползва в строителството от хиляди години. На мен не ми е известно в съвремието варта да е компрометирана по някакъв начин. Но това че на мен не ми е известно не означава, че може да няма нещо нередно. Ако някой знае повече може да коментира по-долу.
 14. Пясък. Това е естествен продукт, който участва в множество строителни материали, като бетона, хоросана, различни видове мазилки и строителни смеси.

Това е накратко моя списък със строителни материали и коментар към тях. Ако съм пропуснал нещо, моля питайте в коментарите и ще го добавя. С помощта на този списък вие можете да проверите доколко екологично строи дадена фирма като видите с какви материали те строят.

И така, как да строим наистина екологично и натурално?

Използвайте изцяло натурални материали. Чиста необработена с химикали дървесина. Глина, вар, коноп, пясък, слама. Избягвайте индустриалните версии на тези материали, но си ги набавяйте в първичния им вид. Строителството с такъв вид материали обикновено е по-трудоемко, но е наистина екологично и за щастие е в пъти по евтино. Всеки продукт, който мине през индустриална преработка се оскъпява до безобразие. За пример ще ви дам немските натурални глинени мазилки. Цената е безумно висока  измазването с такава мазилка ви излиза 30-40 лв на квадрат. А вие можете да изкопаете малко глина от собствения си двор да я изсушите да слънце, да я счукате на прах, да я пресеете през фино сито и след това да я смесите с вар и пясък и да получите напълно натурална глинена мазилка, която ще ви струва стотинки на квадратен метър. Така „еко“ индустрията унищожава екологичното строителство правейки го непосилно за бедните хора, които са забравили мъдростта на своите баби и дядовци, как те са си правили всичко сами.

И до ден днешен най-екологичното и най-евтино и достъпно строителство си остава с кирпичени тухли, които можете да си направите сами. Прави се стандартна дървена конструкция и стените се изпълват с кирпичени тухли, а след това най-добре да се направи предстенна и следстенна обшивка пак с по-тънки кирпичени тухлички.  После всичко се измазва с натурална глинено варова мазилка, каквато ви казах как също може да си направите сами. Така ще получите уникална къща за дом, която ще бъде изключително натурална и евтина за правене.

Къща с конопен бетон (съдържа само коноп и вар) е друга екологична алтернатива, но е значително по-скъпа поради факта, че в България суровината от която се прави конопения бетон е забранена и производителите на индустриален коноп са задължени да я изгарят. А ние трябва да я купуваме от чужбина на много високи цени.

Къщите с дървена конструкция и пълнеж от слама, измазани с глина са също натурални, но при тях дебелината на стените е твърде голяма и това отнема от жилищната площ. Това само по себе си оскъпява реалната жилищна площ която се получава в края на краищата.

Съществуват къщи и с хартиен бетон. За него се използва обикновен цимент с нарязана на ивици хартия от вторични суровини. Получава се много добра изолация, но хартията обикновено е напечатана с мастило, което е химическо и едва ли е безвредно. Така, че това не е от най-екологичните варианти.

А от всички видове описани по-горе може да се разработят и хибридни вари анти, които използват комбинация от различните видове материали и технологии. За нас най-важното нещо е да разберем, че трябва да освободим умовете си от клишетата на строителната индустрия и техните псевдо „еко“ решения, както и „еко“ решения на десеторни цени. Строителството на собствен дом е нещо съкровено, което нашите деди са правили сами и няма никаква причина ние да не можем да се научим да го правим, така че да отглеждаме децата си в една натурална и истински екологична среда.

Save

Реклама

22 коментара

 1. Posted by niko on юли 9, 2017 at 10:06

  Чудесна статия отново! Благодаря!

  Въпросът ми е, каква е най-подходящата изолация за кирпичен зид и има ли въобще нужда от такава, според теб?
  Тази концепция за основен зид от кирпич, както и фасаден такъв ми се струва интересна… ще се радвам, ако споделиш повече подробности, като например: дебелините на основния и декоративния зид, пространството между тях (което има изолационна функция преполагам?).
  предварително благодаря

  Отговор

  • Ако се придържаме към принципите на екологичните материали може да се направи изолация от вълна, която човек може да си закупи от някой овчар, да му плати да я изпере, или да си я изпере сам и след това да си я разчепка. Така разчепкана вълната ще може да се поставя в стените. Начина на поставяне е като се направи лек кирпичен зид от вътрешната страна на стените на разстояние 5 или повече сантиметра от носещата стена и това разстояние да се запълни с разчепкана глина. Добре е заедно с глината да се поставя и сушена лавандула за да прогони молците. С тези 5 см вълна плюс кирпич в стените и след стената ще се получи една прекрасно изолирана къща без използването на токсични материали.

   Отговор

   • Posted by Христо Пенков on февруари 23, 2019 at 09:23

    В този ред на мисли само ако мога да добавя нещо за вълната: тя съдържа естествен импрегнант(ланолин, благодарение на който по овцете няма бълхи), който при изпиране със сапунини бива премахван. Затова на преработената и направена на топове вълна за изолация и добавят химически импрегнанти в последствие. За да е по-добре защитена от молците е най-добре да се изпере само с вода.

    Отговор

    • Против молците може да се поставят стръкове сушена лавандула в стената заедно с полагането на вълната. Така молците няма да нападнат вълната предварително, а след това като се затворят стените няма да има откъде да влязат.

     Иначе информацията за ланолина е интересна, трябва да я проверя.

     Отговор

 2. Posted by Пламен Павлов on юли 13, 2017 at 12:13

  Благодаря за преинтереснара информация и за това че сте си направили друдът за я систематизирате и поднесете на читателите в достъпен формат. Безпорно живеем в свят където химията има огромно присъствие. Предполагам дрехите които носим също не са пощадени от някакви токсични обработки, но съм съгласен че стремежът да минимализираме отпечатъка които остава в живота ни от химикалите и токсините е една добра кауза. Четейки за различните строителни материали и нивото на тяхната замърсенос, забелязах че гипсокартона до някаква степен попада в графа ниско токсичен материал. При това положение можем ли да мислим че използвайки гипсокартон за завършване на стени и тавани в една къща той може да има ролята на някаква бариера на токсините и по този начин до някаква степен да защити средата в жилищните помещения?

  Отговор

 3. Posted by Виктор Петров on юли 13, 2017 at 20:01

  А една в една кирпичена къща необходимо ли е да се поставят паропропускливи мембрани и не са ли и те токсични?

  Отговор

  • Posted by niko piko on юли 13, 2017 at 21:00

   ..и аз да доразвия въпроса, ако Виктор позволи: а, как стои въпроса с вентилацията на кирпичени стени, особенно на приземен етаж… повечето са вкопани в земята 50-100 см.?
   на нас ни предстои ремонт/реставрация на стара кирпичена къща и темата е много актуална… 🙂

   Отговор

   • Стените не се вентилират, вентилират се помещенията. Може също да се вентилира ако има окачена фасада, но кирпичените къщи нямат голяма нужда от такава, ако и да може да се приложи към тях.

    В приземния етаж обикновено стените са каменни и ако нещо е вкопано, това е камъка. Понякога южните фасади са от кирпич и дърво, но самия кирпич не е вкопан, вкопан е само камъка, който подпира носещата греда на която стъпва дървената конструкция и кирпича.

    Отговор

 4. Posted by Петър Петров on септември 2, 2017 at 09:48

  Браво!
  Отново браво, г-н Василев!
  Лошото е, че като се замисля няма как да направим 100% екокъща, но поне може да избягваме посочените материали.
  Аз например, няма как да се откажа от каменна вата, дифузното фолио и маслата за дървесина.
  Търсих много слама от ръж за изолация и за покривно покритие (един забравен занаят), но се оказа, че в България едва ли има 7-8 декъра такава култура, а ожъната с комбайн е безполезна за покриви.

  Отговор

  • Не сте прав! Аз построих сламена къща за семейството си и направих покрива със сламена изолация. Слама има, но трябва търсене. Сламата, която използвах, е ожъната с комбайн и балирана. Покривът се състои от дървени ферми, запълнени с бали.

   Сламата е ръжена.

   Отговор

  • Каменна вата вече има без формалдехид, или поне така твърдят от Кнауф. Маслата ако са истински и натурални са в еко категорията. Дифузионното фолио – да, то е изкуствена материя, но при този тип строителство е необходимо „зло“. Освен ако не се направи някаква натурална фасада с кирпич, плоскости с дървесни влакна и прочие.

   Отговор

 5. Според мен бъдещето е в ЕКО Къщи ,но истински ЕКО такива, а не в някакви, уж еко, но еко ,колкото и са БИО продуктите в големите магазини, дет само лъжат 🙂

  Отговор

 6. Posted by futurehealth1 on януари 23, 2018 at 15:56

  Много любопитно, аз също смятам, че там е бъдещето.

  Отговор

 7. Има ли на нашия пазар бои които дишат и са лесни за нанасяне с валяк, какво бихте препоръчали на база навашия опит?

  Отговор

 8. Posted by Владимир on септември 14, 2018 at 10:20

  Вальо, поздравления за материала! Завиждам ти благородно!

  Отговор

 9. Posted by Христо Пенков on февруари 23, 2019 at 09:11

  Поздравления за прекрасната статия.Занимавам се със строителство с естествени материали и вече съм участвал в сътворяването на десетина къщи. Бих допълнил списъка със строителните материали с тухли(конвенционални и кирпичени), камък, тръстиково панели, дървесна вата, steico(топлоизолационни панели на дървесна основа), рециклирана целулоза(топлоизолация).

  Отговор

  • Стейкото не е много натурално, особено водоустойчивите плочи промазани с битум (петролен и карцерогенен продукт). Целулозата също. Тя е напоена с химикали против горене (изискване на закона), които са изключително токсични.

   Отговор

 10. Posted by Тинка on юли 12, 2019 at 17:09

  Каква полезна информация !!? Благодаря !!

  Отговор

 11. Posted by Виктория Наумова on август 9, 2019 at 15:20

  Много полезна и добре систематизирана статия. Благодаря!

  Отговор

 12. Posted by Мартин Барбуков on април 24, 2021 at 16:26

  Здравейте, имам 10 годишни талпи от орех,дебели 4-5 см,но засъжаление са нападнати от дървояд. Ако ги обгоря дали ще успея да го убия и след това да ги рендосам и използвам?

  Отговор

  • Дупките на дървоядите са на дълбоко в целия обем на дървесината. След като ги рендосате отвътре ще се появят едни огромни и грозни канали, които няма как да скриете или маскирате. Подобна дървесина може да се ползва само на малки парчета в които няма проядено.

   Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: