Къщата на Craftsman – част 1

В тази поредица от статии искам да ви запозная с ремонта на моята къща на Балкана, която закупих преди няколко години. В статиите ще споделя моя опит, идеи, резултати и най-вече житейската философия, която движи този ремонт.

На първо място, защо на село и защо на Балкана?

Аз цял живот съм бил градски човек. Ненавиждах работата на нивата и обичах компютрите и технологиите. Моята баба и дядо обаче бяха хора от балканджийски родове, родени и израстнали на Балкана. После се преместили в града за да търсят по-добър поминък. Техния живот винаги беше свързан със земята. Макар и в града баба ми имаше огромна градина в двора на къщата, от която вадеше не само достатъчно за всички нас, но и продаваше на пазара и си донасяше прилични допълнителни доходи с които дори си беше изплатила заемите за строежа на къщата. Да, заеми не към банки, а към близки и роднини.

На вилата и на нивата ме водеха насила. Понякога със заплахи за бой. Един ден моя дядо беше поръчал на баба ми да ме вземе на лозето. Аз отказах категорично. Тогава да съм бил 10-12 годишен. Помня, че тогава имаше огромен сблъсък между характерите ни. Тя се видя в чудо какво да направи. Опита се да ме изплаши, хвана един нож и ме вкара в мазето на тъмно и ми каза. Тръгвай с мене на лозето или ще те заколя и допря ножа до гърлото ми. Аз обаче не бях глупав – видях че държи ножа с тъпото към мен и й отговорих – заколи ме, ей тука ше умра но няма да дойда. Такова беше нежеланието ми да обработвам земята и да участвам в селския живот.

Но както казва поговорката – кръвта вода не става. С годините аз все повече заобиквах Балкана и планината. И започнах да мечтая един ден да се върна да живея на Балкана. Да имам скромна къщурка, да сея моркови и да гледам кози на чист въздух. Вече бях на 20 години, когато такива желания се зародиха в мене.

Но градския живот ме увлече, после семейство и целите и желанията ми станаха различни. Един ден обаче получих отрезвяващ шамар. Случи се ужасен инцидент със една cnc фреза на която работех и тя ми разпори пръста по цялата дължина. И понеже това е фреза а не нож, ми отне една част от плътта в пръстта до степен че оголи костта и половината ми пръст висеше само на кожата. Това беше огромен шок, не можех да повярвам, че такова нещо ми се случва.  Шока от случилото се ме накара да прекарам следващите няколко седмици в размишления и преосмисляне на живота ми. И тогава осъзнах, че завръщането на Балкана не е някакво далечно нещо, което да предприема след 20 години, а че това време е сега и аз трябва да предприема незабавни стъпки в тази посока.

Междувременно вече беше ми дотегнал градския живот с неговата непрестанна лудница, особено тази в столицата. Копнеех за живот на село със собствено стопанство, работилница и спокойна творческа среда.

Така се оказах на Балкана, закупувайки стара селска къща на повече от 80 години, която беше сравнително в добро състояние, но имаше и критични проблеми като скъсана основна носеща греда и течове от каменния покрив. Къщата е малка, с дървена конструкция от ръчно дялани букови греди и пълнеж от кирпичени тухли.

Как се оправя стара селска къща?

На първо място човек трябва да има респект към старите технологии, да знае как функционират стените и да не предприема ремонтни похвати, които да пренебрегнат този начин на функциониране, защото това ще доведе до трагични последици.

Аз се ужасявам като гледам какво се прави масово при ремонтите на старите къщи. Започват да се лепят фибрани и стиропори, да се правят бетонни замазки върху дървения гредоред, да се пускат бетонни колони, като се осъществява допир между бетона и дървената конструкция. Това са безумни практики, които ще се върнат солено на тези, които имат неблагоразумието да ги прилагат или които позволяват да им ги приложат различните самозвани „майстори“.

Тук има два основни принципа които трябва да се съблюдават. Първия е че дървото не трябва да бъде в директен контакт с бетона, защото ще заболее и ще започне да гние, често от суха плесен, която е изключително опасна. И втория е че старите къщи и стенни системи функционират на принципа на пълната паропропускливост. Особено кирпича, той има нужда от тази пълна паропропускливост и всякакво нарушение на паропропускливостта на стените ще доведе то развитие на плесени и гниене в кирпича, който съдържа не малко органична материя под формата на слама. Това ще превърне къщата в един влажен и болестотворен ад, пълен с токсични спори на черна и друга плесен.

Затова имайте респект към старите къщи, към тяхната технологична философия и следвайте същите строителни принципи, когато ремонтирате.

Покрив от тикли?

Повечето българи си харесваме хубавите стари покриви от тикли. Но трябва да знаете че в България почти не останаха хора, които да разбират от ремонта на такива покриви.  И ако попаднете на малцината, които разбират, цената никак няма да е ниска и ще трябва да чакате дълго време докато успеят да ви обърнат внимание и да се захванат с вашата къща.

Първо искам да кажа, че аз съм научил един урок, че всичко трябва да си направя сам за да се получи както го искам. В моята къща направих абсолютно всичко сам, без покрива от тикли. Причината е че това беше отвъд моите познания и опит и нямаше как да се справя с такова нещо. Още повече че моята къща е с особена констукция на покрива при която цялата къща се държи и заклещтва конструктивно от тежестта на каменните плочи. И ако нещо се обърка може цялата къща да рухне и убие хората които работят на нея.

Затова наех хора, които твърдяха че знаят какво правят. След като свършиха казаха нещо, което ме озадачи – гледали я дали тече след дъжда и много се очудили че не тече. Това е подобно на това да закарате колата си на ремонт, и монтьора да ви каже че много се очудил че колата върви. Човек, който знае с какво се занимава няма да се очудва ако си е свършил работата както трябва. Оказа се обаче че покрива тече. Преди ремонта течеше от 5 места, след ремонта от 10. Да те помислиха че не тече защото дъжда беше достатъчно слаб. Но при проливен дъжд покрива течеше от два пъти повече места. Наложи се да закърпвам положението с подпъхване на ламарина между плочите, за да мога да отбия течовете. А билото трябваше да го разпокрия и да сложа мушама и да го покрия наново защото теч от билото не може да се отбие, капката минава по неведоми пътища и е изключително сложно да я проследиш. Плочите не бяха наредени като рибени люспи както са ги редили старите майстори, а хаотично, все едно деца са хвърляли камъни като на игра. Но положението беше закърпено и сега къщата не тече. Или ако се появи някой теч знам как да го отбия ефективно.

С това искам да кажа, че ако изберете да си купите стара къща с тикли може да се наложи да платите 5-10 000 за ремонт само на покрива и после да не успеете да го поддържате да не тече, защото тиклите се приплъзват с времето и течове може да се появят там където ги е нямало. Разбира се има начин да се оправи такъв покрив веднъж за винаги, но това удоволствие може да ви струва повече от самата къща.

В моя случай аз платих около 2000 лв и получих това, което ви описах по-горе. За щастие всичко останало съумях да го направя сам и по този начин спестих не само пари, но и нерви. И удовлетворението от крайния резултат е неимоверно по-голямо.

Затова в следващата статия от тази поредица ще ви разкажа, как подходих и какво направих по отношение на основния ремонт, а след това и на довършителните работи и обзавеждането.

Ваш Craftsman

Advertisements

3 Коментари

 1. Posted by Люба on ноември 22, 2017 at 14:11

  Следя с интерес!

  Отговор

 2. Posted by niko piko on ноември 22, 2017 at 19:06

  Изключително интересна поредица! Ние също закупихме стара кирпичена къща и предстои ремонт със собствени сили (и аз винаги избирам да си свърша работата сам)… Чакам с огромно нетърпение следващата публикация!

  Отговор

 3. Posted by Красимира Тонева on ноември 22, 2017 at 19:54

  ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИНИЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО.

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: