Красива и спретната зеленчукова градина

Повечето от хората, които имат къща с двор и разбиране за здравословен начин на живот, неминуемо ще се поддадат на желанието да отглеждат свои собствени зеленчуци, плодове, билки и подправки в градината си. Независимо дали ще отделите малка или голяма част от двора си за тази цел, то вашата зеленчукова градина освен плодородна също така трябва да изглежда спретната и красива. Един от най-лесните и ефектни начини да постигнете това е като си направите ясно обособени лехи и пътеки.

За да изглежда градината ви спретната, оформете лехи, които да оградите по някакъв начин –  с дървени греди, малки оградки, камъни и др., и между тях направете прави и добре обособени пътеки, като насадите тревна смеска, или използвате тревни чимове, мълч или дребен чакъл.

По отношение на лехите един от най-ефективните начини е да си направите т.нар. високи лехи, в които да контролирате състава на почвата като я обогатяват с компост, естествени торове и органични материи. В градината добавете дървени решетки, подпори и пирамиди за високи и увивни растения, както и интересни акценти като къщички за птички и красиви контейнери с растения. Насадете цветя и билки сред зеленчуците, които не само ще красят градината, но ще привличат и много полезни насекоми, а също и ще помагат за растежа и развитието на зеленчуците.

Оформянето на градината по спретнат начин не само й придава приятен за окото вид и помага за вписването й в цялостната визия на двора ви, но и ще направи градинарската ви работа и особено борбата с плевелите много по-ефективни. А плодът от целия този труд наистина си заслужава усилията!

Реклама

One response to this post.

  1. Posted by Stoyan Terziev on февруари 14, 2016 at 10:52

    Прекрасно

    Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: