Кокошарникът – селски живот със стил.

Мнозина презират живота на село, защото си го представят мръсен, кален неподреден и отблъскващ. Когато обаче човек има желание да прави всичко както трябва, той може да внесе стил, ред и красота дори по отношение на тривиални неща, като направата на… кокошарник!

Кокошарник

Ако някога решите да правите свой собствен кокошарник, разгледайте внимателно снимките в тази публикация, защото те ще ви дадат не само идеи за визуални, но също така и за практични решения.

Кокошарник

Освен изискания стил на цялостната визия, този кокошарник прави впечатление със своите barn style врати, или с други думи казано врати тип плевня. Разбира се има се предвид плевните такива каквито се правят на Запад.

Кокошарник

За разлика от типичните български кокошарници, в този дизайн е предвиден удобен достъп до яслите за снасяне, за да може снесените яйца да се вземат лесно, без да се влиза в курника. От двете страни на яслите има поставени дървени летви за да не изпадат яйцата и да се счупят.

Кокошарник

Под секцията с яслите за снасяне има удобен шкаф за съхраняване на храна, хранилки и други необходими неща свързани с отглеждането на кокошки.

Кокошарник

В горната част е предвиден вентилационен купол, който има също и декоративен ефект.

Кокошарник

Жилищната площ за кокошките е разделена на две части.  Горната е отделена от земята за да бъде винаги суха и да осигури място за спане. Предвидени са летви на които кокошките да кацат и да отпочиват. Осигурен е и достъп до яслите за снасяне. Тук особеното е достъпа до всяка ясла да се ограничи така, че да не може да влязат две кокошки едновременно. Причината за това е, че понякога кокошките искат да снасят на едно и също място и така яйцата може да се счупят от боричкането за това място.

Долната част дава достъп на кокошките до земята, където могат да човъркат за червеи и насекоми. В случая тази част е поставена върху тухлена основа, но курника може да се сложи и върху самата земя.

Достъпът до „жилищната част“ е осигурен с плъзгаща се вратичка.

Кокошарник

Изкачването до входната вратичка се извършва чрез рампа.

Кокошарник

За заключване на вратичките се ползва плъзгащо резе. Основата е от сухо наредени тухли, уплътнени със ситен кварцов пясък.

Кокошарник

Същия тип тухлена пътека се използва за достъп до кокошарника. Пътеките от сухо наредени тухли позволяват добър дренаж, поради което никога няма да се образуват локви върху тях.

Кокошарник

За отворената част на курника се използва телена мрежа, като е желателно тази част да е възможно по-голяма. Разбира се всеки ще се съобрази с наличното му място. Там където има опасност кокошките да бъдат нападнати от лисици, невестулки и други хищници е добре мрежата да се вкопае поне 30 см под земята за да се предотврати подкопаването на курника. Хищниците които нападат кокошките обикновено са достатъчно хитри и подкопават оградата за да достигнат до плячката си.

Кокошарник

Първите обитатели са готови за своя дом.

Ако желаете повече практически идеи и съвети за изграждането на свой собствен курник, както и за отглеждане на кокошки, бих препоръчал да посетите ето този сайт: http://www.backyardchickens.com/

И за финал бих искал да дам един много по-различен, но удивително естествен и красив БЪЛГАРСКИ дизайн на кокошарник.

Селски курник

В много отношения този дизайн е по-малко практичен, но лесно биха могли да се добавят екстри от показаното по-горе. Това което обаче придава уникалната визия на този кокошарник е това, че са използвани стари / състарени дъски и каменни плочи за покрива. При всички случаи дали желаете класическа селска визия или по-стилен дизайн, подходящ дори за градска къща, надявам се че съм успял да предизвикам вниманието ви с интересни идеи и концепции.

21 коментара

  1. кокошарник, който можеш да си построиш не само за да гледаш кокошки. толкова е ситмпатичен и дори романтичен. интересно е каква е точно технологията на тази пътечка от сухи тухли с пясък, тя също е много приятна.

    Отговор

  2. Технологията за тухлената пътечка е проста. Изкопава се пътеката (според предвидената дебелина на насипите и тухлите), насипва се 10-15 см чакъл и се трамбова, после още 5-7 см пясък и се трамбова, след което тухлите се редят на сухо, и след като са наредени се фугира със ситен пясък, тип кварцов. И това е, получава се пътека която има перфектен дренаж и никога не прави локви.

    Отговор

  3. аз искам да благодаря за хубавите снимки и идеи
    със сигурност до месец два ще започна градежа на нещо подобно
    благодаря отново
    много е полезно

    Отговор

    • Ами ако направите нещо, пратете снимки да ги пуснем в блога. Мисля, че за всички ще е интересно да видят как се реализират идеите, които пускаме в блога.

      Отговор

  4. Не зная защо,но на мен ми харесва повече вторият кокошкарник. Мисля,че кокошките имат нужда от повече пространство,с вторият бг.модел е по-сполучливо.Първият,белият кокошкарник не става ли за отглеждане на зайци?.Като дизайн е красив,но дали е рационален белият кокошкарник? Дали ще го одобрят зоолозите :))

    Отговор

    • Първият е по-малък защото е направен за по-малък брой кокошки при наличието на по-малък двор. Втория е по щедър откъм място. Всеки се простира според това, което има. Идеята е кокошарника да отговаря на стила на къщата, за да има архитектурна хармония.

      Отговор

  5. Posted by Sash on март 13, 2012 at 18:14

    Мъжът ми току-що ми обеща като се пенсионираме и отидем да живеем на вилата да ми направи същия. Запаметих снимките, даже смятам да ги копирам и на хартия, за по-сигурно, защото до тогава има доста време, да не стане нещо с компютъра, че няма да си простя за този кокошарник… Така че ако и от мен ще чакате снимки ще почакате малко. Няколко десетки години 🙂 Обаче си го добавям в мечтите.

    Отговор

  6. Posted by krasimira on август 31, 2012 at 05:27

    prekrasna ideia !!! schitam da ia priloja na jivo.blagodaria vi !!!

    Отговор

  7. Защо не ми се показват коментарите?

    Отговор

    • Ами аз като гледам се показват. Линкове също могат да се пускат. Системата не ми показва да има блокирани твои коментари. Понякога автоматично вкарва разни коментари в спама по свое усмотрение, но в случая няма нищо блокирано в спам папката.

      Отговор

  8. … и не мога да пусна линк…

    Отговор

  9. Posted by Dimitar on януари 30, 2013 at 01:42

    Очаквам още идеи за курник*

    _______
    *съобщението е транслитерирано от латиница

    Отговор

  10. Posted by ani on март 3, 2013 at 22:59

    Прекрасно,много ми харесва!

    Отговор

  11. Posted by Кина Симеонова on октомври 8, 2014 at 10:28

    Здравейте, това което най-много ми хареса в това бижу са хранилката и поилката за пилетата и искам да си купя точно такива. Благодаря предварително за информацията!

    Отговор

  12. Posted by Христо on март 5, 2015 at 15:40

    Здравейте, колко кокошки могат да се гледат в този белия кокошарник и трябва ли непременно да има и петел, за да снасят яйца? Петлите са доста шумни рано сутрин…

    Отговор

    • Ако кокошките ще стоят в кокошарника е необходимо поне 0.4 кв.м за всяка кокошка. Това означава, че ако имате 4 кв.м кокошарник можете да държите до 10 кокошки. Разбира се колкото повече място има за всяка кокошка толкова по-добре. 0.4 кв.м за кокошка е минималното пространство.

      Кокошките ще снасят и без да има петел. Ако искате да си излюпвате пиленца обаче от яйцата тогава ще е необходим петел. Петела кукурига, но не е чак толкова шумен. Едно куче например с лаенето си може да вдига десетки пъти повече шум от един петел.

      Отговор

  13. Posted by Таня on март 30, 2018 at 09:52

    От къде да намеря план за кокошарник – трактор и списък с размери на материалите за направата му?

    Отговор

Оставете коментар:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.