Дървените къщи, които скоро няма да ги има

Интереса към дървени къщи в България е огромен и с времето става все по-голям. Не случайно двете статии в блога Дървените къщи в Българската реалност I и II,  станаха най-четените и коментирани в блога.

Много години наред в този блог предупреждавам, че методите на строителство, които използват над 90% от фирмите за дървени къщи в България ще доведе до катастрофални последици. Къщите ще изгният и ще започнат да се разпадат. Публикувах много материали, които доказват, че тези методи отдавна са доказано провалени в САЩ и страшно много къщи изгниха и фирмите, които ги правиха отидоха на съд.  Пусках видеа с това как дървени къщи облепени с EPS и измазани с мазилка изгниват, и фирмите гледат видеата и продължават да си строят както си знаят. И аз предупреждавах, че ще нещата ще започнат да изгърмяват след 5-10 години и това вече започна да се случва.

Днес ми изпратиха следния линк, който разказва за именно такава история. Прочетете го и се уверете сами за какво става въпрос:

http://tinyurl.com/pse4a6a

Ако на вас са ви строили къщата по този начин – със сандвич панели, с EPS външна изолация измазана с мазилка, необходимо е да вземете мерки преди да е твърде късно и къщата да се разпадне върху главите ви.

Първото нещо, което може и трябва да направите е в някой незабележим ъгъл да изрежете квадратче от EPS-a и да стигнете до OSB-то за да видите дали е почерняло и поело влага. Ако е така. Трябва незабавно да се свали цялата външна изолация, OSB-то да се подмени и да се сложи паропропусклива външна изолация и паропропусклива фасадна система.

Ако ли пък не искате да изрязвате парче и да нарушавате външния вид на стената има друг метод с който да проверите дали къщата ви има сериозни проблеми. За целта натиснете с пръсти изолацията на различни места за да видите дали тя се движи напред назад. Особено под прозорците, в ъглите, в най-долната част на фасадата, които са най-критичните места. Ако изолацията се движи, това означава, че се е отлепила от OSB-то, което пък предполага, че OSB-то е започнало да гние и крепежите вече не държат в него и затова изолацията се е отлепила. Ако такова отлепяне е на лице, тогава изрежете въпросното квадратче, и ако OSB-то е черно то изпълнете препоръката по-горе. Ако не го направите гниенето ще се прехвърли към конструкцията и къщата ще започне да се разпада.

Ето едно видео за това какво се случва в такива ситуации:

 

Можете да прескочите на втората минута, където се разглеждат споменатите по-горе проблеми. Както виждате методите на строителство, които аз критикувам от много време водят до превръщане на дървените къщи в купчина тор. И защо почти никой не взема поука за това, мен лично ме оставя в недоумение.

Реклама

57 коментара

 1. Posted by Емил on юли 28, 2015 at 15:12

  Да си призная, преди около 4 години бях почти узрял за идеята „сглобяема дървена къща“ на село. Даже събирах оферти. В крайна сметка се отказах и една от причините да го сторя бяха Вашите статии „Дървените къщи в българската реалност“. Другата причина беше манталитетът на по-голямата част от предлагащите такива къщи фирми, за които клиентът е полуидиот, който съществува само за да бъде „изстискан“ до последната стотинка, но без адекватна насрещна престация от тяхна страна.
  Закупих една обикновена къща, построена по стандартния за България начин – бетон, тухли, пясък, вар, керемиди… И се чувствам чудесно в нея. Не е да не възниква по някой проблем, но всички са решими и без фатални последици.
  А на Вас едно позакъсняло, но голямо БЛАГОДАРЯ!

  Отговор

 2. Posted by Денис on юли 29, 2015 at 00:15

  Чета ви статиите и от тях лъха само негативизъм към дървените къщи, а в същото време проблемите които разнищвате са не само проблеми при дървените къщи но и при конвенционалното строителство. Влагата е проблем винаги, примера с напукването между дограма и мазилка също. МНОГО е важна поддръжката на една къща. Да има направени подходящи фасадни мазилки, цокли, селиконирането на фуги се прави на 4-5 години т.н . Но българите нямаме култура да поддържаме а искаме вечни неща. На тези въпроси наблегнете, така ще сте повече от полза.

  Отговор

  • Не знам доколко сте чели, но в този блог аз препоръчвам дървените къщи, като по-добра и по-естествена среда за живот от масивните. Повода за тази статия в блога беше историята на една дървена къща построена от българска фирма в България, която история я има в дадения линк. За съжаление тази история е негативна, но такива са фактите. Аз не изповядвам нито безконечен негативизъм, нито безпочвен позитивизъм – предпочитам реализма, като най-достоверен подход към фактите.

   В случая проблемите с тази къща не се дължат на неща, които са можели да бъдат избегнати с поддръжка. Става въпрос за сбъркана технология. Когато една къща е построена по технология, която гарантира изгниването на й, никаква поддръжка няма да я спаси. Затова обръщам внимание на това как хората могат да проверят за наличие на такива проблеми в техните къщи и какво биха могли да направят за да предотвратят фатални последици.

   Тука на балкана има дървени къщи на стотици години, оставени в забвение – никой не само не ги поддържа, но не ги и поглежда, и въпреки това те стоят, защото са построени правилно. Какво пречи да строим правилно и днес?

   Отговор

 3. Posted by Денис on юли 29, 2015 at 13:24

  Вие живяли ли сте в такава къща? Приказки по принцип. Защото аз живея от 10 години и такива проблеми не съм имам. Строена е от българска фирма. Може една на 100 да има някакъв проблем, но не е характерно за всички. Пък и кой знае каква е конкретната ситуация, казал рекъл през 10 човека. Аз живея в такъв дом и го препоръчвам .

  Отговор

  • Имам такава къща и съм живял в нея. Но не допуснах при нея да бъде приложена тази деструктивна технология за която говорим в случая. В момента живея в дървена къща с кирпич. На вашата къща каква е фасадната система? Дайте малко повече детайли.

   Между другото къщата на видеото от статията е на 10 години и видимо няма никакви проблеми, нито собственика е имал някакви оплаквания, а вътре всичко е изгнило.

   Отговор

  • Posted by Димитър Димитров on април 24, 2018 at 00:27

   Здравейте, коя е фирмата, която е построила къщта Ви?

   Отговор

   • Аз живея в стара балканска къща строена традиционно преди 85 години. Изградена е от дървена конструкция, стените са пълни с кирпич, основата е от камък, а на покрива има каменни плочи (тикли). Сам ремонтирах къщата с естествени материали и се получи страхотна среда за живеене.

    Отговор

 4. Posted by Ангел on август 13, 2015 at 14:02

  Въпрос във връзка с технологията. При затваряне на дървената конструкция (отвън) с ОСБ и поставяне на винилов сайдинг с каменна вата между ребрата на конструкцията му (2 слоя по 4 см) как би било ефективно да се постави паропропускливата мембрана – само върху ОСБ-то, само върху каменната вата (под сайдинга), или и на двете места? Също така, как се изолира тази конструкция за външна изолация от вредители?

  Много благодаря за всички полезни съвети, които до сега съм получил!

  Отговор

 5. Posted by silviq on август 24, 2015 at 15:34

  Здравейте аз също се интересувам от зададеният от Ангел по горе въпрос , тъй като имаме едно старо дървено бунгало и искаме малко да го реновираме искаме да сложим винилов сайдинг конструкцията до момента на къщата от вътре на вън е дървени летви , OSBто ,стар стериопор и пак OSB to и пак дървени летви не е имало проблем с влага до сега и въпроса е как да се монтира сайдинга :каменната вата върху дървото , след това паропропускливата мембрана и след това сайдинга ли или мембраната , ватата и сайдинга и вообще добра ли е идеята дали няма да се появи влага и да изгние всичко до години и другото е имаме много мравки във къщата как може ли да се предпазим от вредители и те няма ли да се внедрят между сайдинга и къщата и на проядат дървото, много ще съм благодарно относно някакъв коментар по въпросът ми .

  Отговор

  • За да монтирате сайдинга ви трябват вертикални летви за които той да се хване. Ако между летвите, които носят сайдинга ще слагате вата то трябва да сложите мембраната върху летвите и ватата и след това сайдинга. В този случай е нужно да защитите ватата от проникване на мишки и други гризачи. Това става с метална мрежа, която се хваща с такер на всички места от които може да влезе гризач. Мравките не са проблем, ако не са термити. Само термитите изяждат дървото, другите мравки не са проблем за конструкцията.

   Отговор

 6. Много ви благодаря зя бързия и точен отговор , само не разбрах първо е мембраната и след това ватата ли или първо ватата и след това мембраната извинявам се отново за въпроса 🙂 ще следя с интерес всички ваши публикации

  Отговор

  • Най-добрия вариант е да има две мембрани – една под ватата върху дървената конструкция (или OSB-то ако има такова) и после една мембрана върху ватата. Ватата трябва да бъде защитена от намокряне. Също трябва да бъде защитена и от проникване на гризачи в нея. Това обикновено се постига чрез заковаване на мрежа на всички места от които може да проникне гризач.

   Отговор

 7. Posted by Станев Ив on октомври 19, 2015 at 18:34

  Здравеите. Предстои ми изграждане на дървена къщичка около 82 м2

  Монолитна гредово редова конструкция (греди, колони ) Фирмата твърди че материала е внос Шведски със съответните сертификати

  А. Фундамент и под
  1. Ивични основи както ги изпълнявате
  2. Хидроизолация
  3. Ст/бетонна плоча 10 -12 см + Хидроизолация-PVC фолио
  4. Топлоизолация -XPS или EPS ( с висока плъност за под –Марисан) 50 мм
  5. Гипсофазер WiDi Floor 12 mm или OSB-3 ( Eurostrand E1 CE -EGGER влагоустойчиво 15мм
  6. Финишна настилка

  Б. Конструкция на външни стени: (отвън навътре)
  1. Мазилка – деркорт. драскана / влачена мазилка или релефен фасаген
  2.Шпакловка в-у каменната фасадна вата
  3. Каменна фасадна вата,
  4.Паропропусклива мембрана, TYVEK
  5. OSB-3 ( Eurostrand E1 CE -EGGER влагоустойчиво 15мм )
  4. Дървена конструкция греди+колони
  5. минерална вата 100мм, м/у колони те
  6. Пароизолация
  7. Гипсокартон 9 мм (За мокрите помещения – влагоустойчив)

  В. Вътрешни стени:
  1.Дървена конструкция греди колони
  2. OSB-3 ( Eurostrand E1 CE -EGGER влагоустойчиво 15мм ако конструктора сметне за необходимо, ако не е
  3.Гипсокартон 9 мм
  4.Минерална вата 100мм,
  5. Гипсокартон 9 мм(За мокрите помещения – влагоустойчив)

  Г. Покрив: напълно завършен (Студен, вентилиран отдолу,
  ( част от подпокрива вероятно ще бъде използваем т.с ще има нужда от изолация)
  1. Конструкция
  2. Обшивка: вероятно OSB-3 ( Eurostrand E1 CE -EGGER влагоустойчиво )
  3. Скара надлъжни летви (от билото към стрехата )
  4. Хидроизолация (паропропускаща отвътре-навън вероятно Паропропусклива мембрана TYVEK, ако е приложима или друга подобна каквато използвате),
  5. Скара напречни летви за керемиди ( успоредни на стрехата )
  6. Пясъчно полимерни керемиди –
  6. Изолация м/у ребрата и обшивка ( на използваемото помещение)

  Моля за
  1.коментар на матриалите
  2.Даите пример за паропропусклива (дишаща) мазилка .На марисан такива ли са

  Желая Ви спорна седмица
  Ив.Станев

  Отговор

  • Здравейте,

   ще направя някои коментари по вашите точки, като коментара ми няма да е изчерпателен, защото това би означавало да повтарям отново и отново нещата, които многократно са писани в блога и в коментарите.

   – По точка А:
   Доколкото разбирам върху бетонната плоча искате да наредите плочи от EPS/XPS и върху тях подов гипсфазер? По принцип XPS се слага под плочата преди заливането й, а не върху нея.

   – По точка Б:
   Както не еднократно съм коментирал в блога, мазилката е възможно най-слабата фасадна защита за една дървена къща, съдържа възможно най-голям брой потенциални проблеми и моя съвет към всички е по всякакъв начин да се стараят да избягват използването на мазилка като фасадна система при дървени къщи. Принципно е възможно да се направи качествена мазилка върху фасада на дървена къща, но това е много трудоемко и оскъпяването ще е голямо. Отделно аз не знам дали в България има някой който да практикува всички коректни детайли при поставяне на мазилка върху дървена къща. Всички подхождат към мазилката все едно къщата е масивна, а това е недопустимо и ще доведе до големи проблеми при експлоатацията на къщата.

   Виждам че също в списъка ви е сложена пароблокираща мембрана от вътрешната страна. Това също е недопустимо и има потенциала за фатални последствия. Вместо това трябва да се ползва парозабавяща мембрана, не пароблокираща.

   Гипсокартона трябва да е 12.5 мм а не 9 мм. Принципно е препоръчително за здравината на стените да има дори два слоя по 12.5 мм, а при един слой 9 мм стените ще са много крехки, вибриращи и няма да могат да носят неща закачени на стената с дюбели за гипсокартон.

   Никъде в написаната от вас схема не е предвиден въздушен плик.

   Излишен разход е да се ползва OSB 15 mm отвън, при правилна калкулация на конструкцията и използване на правилните крепежи поставени през правилното разстояние OSB 12 мм е достатъчно.

   – По точка В:

   Важат същите неща за картона и OSB-то

   – По точка Г:

   Ако част от покрива е изолиран а част не е, е много по трудно коректното изпълнение отколкото или целия да е вентилиран или целия да се усвои. В двата случая се прилагат напълно различна система и подход и смесването на двете ще доведе до много недомислици.

   Пример са истинска паропропусклива мазилка това е натуралната варова мазилка (хоросан). При драсканите мазилки изключително се манипулира клиента в описанието на продукта и има злоупотреби с термина „паропропусклив“ и „дишащ“. Истината е че почти всички материали са паропропускливи с някаква степен, включително и найлона (полиетилена), който се води пароизолация. Това, което има значение обаче е да има достатъчно висока степен на паропропускливост, която да позволи евакуация на влагата в стенната система, преди тази влага да причини щети по конструкцията и дървените части.

   Отговор

 8. Posted by Пламен Павлов on декември 17, 2015 at 18:13

  Ако минералната мазилка се положи като покривен слой на система от вентилирана фасада с основа Aqua панел, това не решава ли проблемите с нейното използване?

  Отговор

  • Да, това решава проблема и е единствения препоръчителен вариант ако някой иска да ползва съвременен вид мазилка при дървена къща. От друга страна обаче този вариант обезсмисля като цяло използването на мазилка, защото в 90% от случаите хората искат да ползват мазилка защото е евтин вариант. А аквапанелите са твърде скъпи и следователно отпада мотивацията за ползване на мазилка за спестяване на пари. Остава естетическата мотивация и ако някой иска непременно да има модерен вид мазилка на дървена къща, това е най-безопасния вариант.

   Другия вариант е традиционната хоросанова мазилка, която може да се приложи на дървена къща според старата българска строителна традиция: Дървена конструкция > Кирпич > Натурална хоросанова мазилка > Варова боя

   Отговор

 9. Posted by Savage on януари 30, 2016 at 23:45

  незнам какво се натискате за дървени „бунгала“ , освен с ниска цена и бързо строителство с нищо друго не блестят
  Незнам дали сте забелязали но в цивилизования свят хората които могат да си го позволят не живеят в бунгало от миризливи формалдехидно слепени частици.
  Барака за натруди от дървениии да , павилион да но не е и къща за живеене.

  Отговор

  • Бунгалото е съвсем различен тип постройка и не трябва да се бърка с дървена къща. Аз не знам точно кое наричаш „цивилизован свят“, защото ако визираш Запада, той далеч не е цивилизован, но това е друга тема. Но ако вземем за пример Запада, там почти всички богаташи живеят в дървени къщи, а не в бетонни мавзолеи. Да имат си и бетонни бункери, но те са под земята, защото ги е страх от последствията от войните, които непрестанно разпалват и злото, което причиняват на останалите хора.

   За формалдехида си напълно прав, но той се съдържа не само в OSB плочите, а също така и ламинирания паркет, мебелите от ПДЧ и МДФ, изолацията от вата, мокетите, нетъканите килими и всякакви други продукти на съвременния „прогрес“.

   От друга страна бетонно-тухлените мавзолеи редовно ги обличат с изолация тип XPS, EPS които са на основата на безкрайно отровния стирен, продукт на най-печално известната компания произвеждаща изключително отровни и опасни за здравето продукти и известна с трагедиите причинени по цял свят.

   Отговор

 10. Posted by Baufen on август 11, 2016 at 13:53

  Искам да живея в такава..

  Отговор

 11. Posted by Кирил Сергиев on април 29, 2017 at 07:35

  дървените къщи не са лоши зависи много от фирмата строител
  аз попаднах може би на най некоректната, фирмата е Сал Трейд ЕООД и в частност нейния управител Димитър Войнов качеството е под всякаква критика сроковете не се спазват за да не съм хейтър оставям телефон 0888777871
  пиша тези редове за да предпазя други хора от тази фирма

  Отговор

 12. Posted by Георги Стайков on юни 7, 2017 at 11:57

  Здравейте,
  Имам дървена сглобяема къща от сандвич панели, едноетажна, строена осемдесетте години, от Брацигово. Стените от вътре на вън представляват :шперплат, вата, шперплат и на дървени вертикални летви стърчащи на около 4 см. заковани етернитови плоскости. Мисля да правя ремонт на стените от вътре да сложа гипсокартон а от вън изолация и после мазилка или фасадни панели, да има по модерен и естетичен вид . Въпроса ми е може ли да ми кажете реда и материалите редени от вътре на вън(примерно) за да не се получи след време случката с влагата и гниенето от клипа.

  Отговор

 13. Posted by Андрей Божилов on ноември 1, 2017 at 19:22

  Според автора 90% от хората, правещи дървени сглобяеми къщи са идиоти !Предполагам, че включва и себе си в това число !

  Отговор

  • Статията борави с конкретни факти и аргументи, и не се занимава с това да дава качествени квалификации на хората от бранша. А вие ако искате да допринесете към дискусията по темата, привеждайте конкретни аргументи за това, което искате да кажете.

   Отговор

 14. Posted by М.Барбуков on ноември 16, 2017 at 17:20

  Здравейте, бихте ли ми казали дали е удачно,промяна ( разширение) на покрива на класическа тухлена къща от 6 ската на 4 ската, като конструкцията да е изцяло от дървена, приложил съм линк към снимката.
  http://454545.snimka.bg/details/pokriv-rusensko.951750.38338918

  Отговор

  • Извинявам се за забавения отговор, но едва сега виждам коментара. Мисля, че е много удачно да се направи този покрив четирискатно, защото така ще изглежда много по изчистено и ще е по евтино да се направи.

   Отговор

 15. Posted by М.Барбуков on ноември 23, 2017 at 05:25

  Здравейте, дали е удачно подпорните греди на разширението да са от дърво, тъй като са 4.8 метра ,
  Благодаря предварително

  Отговор

  • Моя съвет би бил по този въпрос да се обърнете към конструктор, който да ви изчисли конструкцията на покрива на базата на ЗУТ и според тежестта на поктивното покритие. Защото е най-добре тези неща да не се правят на изуст а да бъдат изчислени и за земетръсна устойчивост и за ураганен вятър и за снежен напор.

   Отговор

 16. Posted by Антонина on януари 4, 2018 at 20:12

  Здравейте пиша Ви от Бургас преди 3 дена попаднах на вашия блог и за 2 дена изчетох всичко от 2010год изключително интересно не можех да се отделя от лап топа. След 2 год се пенсионирам и искам да си направя вила с дървена кострукция , с годините събирах м-ли разполагам с 80 дърв.греди 10/10 част от тях ще направя 5/10 , имам магнезиеви плоскости достатъчно за отвън имам и80 м2 ЕрS 10см закладни части и битомна хидро изолация за покрива платил съм и ГК-влагоустойчив . Моля Ви знам ,че не харесвате ЕРС но с това разполагам помогнете ми как да съчетая плоскостите и ЕРС по начин максимално да запазя дърв конструкция. И още един въпрос удачно ли е да пусна свободно свентилационни решетки въздуха от стаята и от подпокривното пространство с аломиниеви тръби тип хармоника до покрива и да ги изкарам с отдушници за вентилиране. От вън в/у магн. плоскости смятам да сложа още 5см ЕРС и суха Мин. мазилка която да мина с2 ръце фасаген .Моля Ви помогнете ми да съчетая тези м-ли ,каква паропропускаща или пароблокираща система да използвам . Ще се радвам да ми отговорите ,с уважение .

  Отговор

  • Здравейте,

   Въпросите ви обхващат много подробности и детайли, които ще ми бъде трудно да опиша детайлно. Най-добре ми звъннете на 0887 815140 и ще ви обясня подробно нещата, които ви интересуват. Консултациите по телефона са напълно безплатни и телефона ми не е импулсен.

   Отговор

 17. Posted by Димитър Димитров on април 22, 2018 at 21:20

  Здравейте, какво бихте казали за технологията на тази фирма: http://www.ibt.bg/pages/video_system_bg.php ?
  Благодаря Ви предварително, желая Ви приятен ден!
  С уважение,
  Димитър Димитров

  Отговор

  • Здравейте,

   Това е технология на строителство чрез стиропорени кофражни форми в които се поставя арматура и налива бетон. На практика това е масивна къща и няма отношение към дървените къщи. Аз лично не бих живял в къща, която е облечена отвън и отвътре със стиропор (EPS) изработен чрез експандиране на изключително токсичното вещество стирен на Монсанто. Освен всичко стиропора (EPS-a) е лесно запалим материал, който чрез лобиране е обявен за трудно запалим, и де факто е забранен за строителни цели (изолация на стени), но де юре е разрешен именно чрез еквилибристики в дефинициите и узаконяването им чрез лобистки схеми. Лобирането между другото е PR терминология зад, която се крие най-обикновения подкуп. Или с други думи, лобирането е узаконена корупция.

   А вие преценете дали бихте желали да поверите живота си, здравето си и това на семейството си на технология съществуваща единствено на базата на корупционни схеми и лобиране за узаконяване на токсични и пожаро опасни материали. Между другото сградата в Лондон в която изгоряха 500 човека пожарникарите не можаха да я угасят именно заради EPS изолацията (медиите удобно спестиха тези факти, само споменаха че някаква изолация била виновна, без да уточнят коя).

   За Бога, постройте си къща с натурални материали, като дърво, глина, слама, камък и ще живеете в уютен и здравословен дом, който няма да ви трови и убива с всеки изминал ден.

   Отговор

  • Posted by Димитър Димитров on април 23, 2018 at 00:15

   П.П.: а така също и на тази: http://renco.bg/page/tehnologija ?

   Отговор

   • Ами това е къща от пластмаса. Където четете полимер, разбирайте, че това е вид пластмаса, обикновено рециклирана пластмаса от пластмасови отпадъци (защото иначе няма как да им излезе цената). С други думи това е композит от пластмаса, някакъв агрегат (обикновено пясък или мраморно брашно) и стъклени фибри. Пясъка и стъклените фибри не са проблемен материал, защото са с естествен произход, но пластмасите са изкуствен материал на петролна основа, които са полустабилно химическо съединение и са в състояние на непрестанен разпад. Това означава, че тези пластмаси непрестанно ще отделят токсични летливи вещества във въздуха и вие ще ги дишате, ако живеете в подобно жилище.

    Ако се замени обаче пластмасата с глина и се оставят пясъка и стъклените фибри, ще се получи изключително здрава тухла и много приятна и естествена среда за обитаване. Която ще поддържа идеална влажност на въздуха и в жилището ще има прекрасен и здравословен микроклимат.

    Отговор

 18. Posted by Мишо on май 5, 2018 at 18:14

  Здравейте, попаднах на тази фирма, търсейки строител на къщи с дървена конструкция. Използват алумиениево фолио и EPS върху OSB, за съжаление. Все пак бихте ли коментирали и останалите елементи от технологията им и изпълнението от снимките? Ако вдъхват надежда откъм качество, ще водя преговори с тях за отстраняване на допуснатите грешки.
  http://wood.parkland.bg/

  Отговор

  • Здравейте,
   Алуминивото фолио ще блокира парите в стените през лятото, на негово място трябва да има парозабавяща мембрана подлепена и направена въздухоплътна по целия периметър под-стени-таван. Това изисква особено подготовка ако сградата е на 2 етажа.

   Също така ако искате дървена къща с OSB и вата най-добре е да се откажете от мазилката като фасадна система и да инсталирате вентилирана фасада. Мазилките без значение от кой вид са не са в състояние да защитят дървената конструкция от проникване на влага и загниването на конструкцията. Принципно има технология по която мазилка върху дървена къща да се направи както трябва, но аз в България не съм видял някой да я разбира тази технология. Освен това тя толкова оскъпява че обезсмисля избора на мазилка за фасадна система, която обикновено се избира заради ниската цена.

   Ето защо дървена къща плюс мазилка = на големи проблеми в последствие и трябва да се избягва на всяка цена.

   Принципно дървена къща може да се защити и с мазилка, но само ако се използва съвсем друга стенна система, от рода на кирпич, конопен бетон, лека глина и слама и прочие. И в този случай се слага глинено варова мазилка, а не циментова шпакловка и изкуствена мазилка от съвременен тип.

   Ако господата от въпросната фирма не са осъзнали грешките си до този момент, това не вдъхна особена надежда, че ще можете да се разберете с тях за правилен начин на строителство.

   Отговор

   • Posted by Мишо on май 6, 2018 at 10:31

    Здравейте, много благодаря за бързия и изчерпателен отговор. На мен надеждата ми беше, че изглеждат като новаци – само 3 къщи се виждат построени, та си мислех, че може и да има мегдан да си променят някои неща. На снимките изглежда така сякаш се стараят, но разбира се реалността може би е друга.

    Отговор

 19. Posted by Ceco on юни 6, 2018 at 13:42

  Здравейте, имам намерение да се здобия с еднофамилна къща,след дълго лутане и проучване се спрях на дървена конструкция тип финкандска(Honka). предпочитам слепени греди. Бихте ли ми казали мнение и евентуални насоки, и дали въобще е удачен вариант.Става въпрос за Драгалевци, където е малко по хладно от центура на София. има ли нещо за което трябва да се внимава.принципно Фирмата твурди ,че дурвеният материял е директно от завода в Финландия и е напулно сух, някакви тункости при монтажа има ли, уплътнения и прочие, Избор на дебелина на гредите.благодаря предварително.

  Отговор

 20. Posted by Ник on октомври 9, 2018 at 09:37

  Здравейте,
  А как ви се струва тяхната технология – отново OSB, но с изолация от каменна вата и иновативна фасадна облицовка – http://nextdom.eu/bg/technology и тук – http://nextdom.eu/bg/news/81-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82
  ?

  Отговор

  • Ако погледнете на тази снимка:

   Ще видите защо не трябва да се проектира дървена конструкция с диагонални елементи в стените. Ватата е пълна с деформации и фуги, които представляват студени точки, намалят енергийната ефективност и създават опасност от конденз. Също така кабелите са вкарани в конструкцията и от там в основния изолационенн плик, водещо не само до още студени точки, но и до още по-опасното изтичане на топъл въздух и водни пари в стенната кухина. Фасадната система е по-добра от ползването на ЕPS и мазилка, но наличието на метални елементи между ватата драстично намалява ефективността на външната изолация.

   Отделно те строят с метална конструкция вместо с дървена. Това може да е добре за промишлено помещение или склад, но за жилищно строителство метала ще направи енергийната ефективност и средата за живеене с много ниско качество.

   Отговор

 21. Posted by Ивайло on декември 15, 2018 at 23:41

  Здравейте,конкретн въпрос:Къщата е дървена конструкция изцяло, и предстои изолазия.Ще свърши ли добра работа,ако ватата в стената се опакова предварително в найлон и се постави така.Говопя за тази в стената ,а не за външната изолация.Благодаря

  Отговор

  • Тъй като климата в България е променлив и имаме горещо лято и студена зима не е правилно да се използват материали които блокират движението на парите. Затова в никакъв случай не трябва да слагате найлон в стените. Това се прави само за такъв климат като в Норвегия и Канада.

   Отговор

 22. Posted by Ивайло on декември 16, 2018 at 11:39

  Благодаря,а трябва ли изобщо нещо да се слага преди или след изолацията

  Отговор

  • Дървената къща трябва да бъде изпълнена по стриктна стенна система, а не просто да се направи дървена конструкция и стените да се напълнят с вата. В една съвременна къща има около 1000 детайла, които трябва да се изпълнят прилежно и без компромиси. Аз мога да ви отговоря конкретно на въпроса, но така ще ви заблудя да си мислите, че знаете какво правите и ще завършите къщата с много грешки за които нямате съзнание че ги правите. Съдейки по въпросите ви, вероятно вече сте допуснали не малко грешки, а грешките при дървените къщи могат да завършат с плесенясване на конструкцията и изгниване на къщата.

   Преди да се започне да се строи подобен проект, човек трябва да проучи внимателно видовете стенни и строителни системи и след като избере определена система да се придържа много внимателно и стриктно към нея. А вие ми се струва, че не сте подходили по този начин.

   Отговор

 23. Posted by Ивайло on декември 16, 2018 at 21:31

  Това което сте написали е доста общо и всеизвестно.На този етап е построена и покрита ,импрегнирана,с вносен сух дървен материал.Както казах към момента е общита с магнезий и до там.Предстои изолазия отвън и отвътре и събирам мнения за прословутата „водонепроницаема паропропусклива „мембрана.Различни са мненията дали трябва и какво да се слага за това събирам мнения за да няма грешки.Та на този етап единствения проблем е ,че се строи зимата и времето е влажно което позволява на материала да „пие“влага.Иначе грешки няма и се строи по проект на 150 квадрата ,и не е тип бунгало или сглобяема.Конструкцията е вдигната на място и опакована пак на място.Нищо общо няма със сглобяемите конструкции.

  Отговор

  • Магнезиевите плоскости са неподходящи за дървени къщи, да не говоря че едва ли са подходящи за каквото и да било, защото изпиват страшно много влага от въздуха и с времето се саморазпадат. По големия проблем обаче е когато се използват монтирани до дърво, че ще прехвърлят влагата която изпиват на дървото и то ще заболее от така нареченото сухо гниене (dry rot) и къщата ще се разпадне. Не знам защо сте решили да ползвате магнезиеви плоскости, но трябва да ги махнете преди да е твърде късно и да ги замените с нещо друго (OSB3 например).

   Отвън в никакъв случай не слагайте каквито и да е паронепропускливи изолации (EPS, XPS във всичките им видове и подвидове). Мембраната отвън е задължителна, но отвътре трябва да има и въздушен плик с парозабавяне.

   Отговор

 24. Posted by Татяна on март 20, 2019 at 16:39

  Здравейте,пълна невежа съм по темите,но искам да си направя малка сглобяема къща,около 40кв,м площ
  препоръчайте ми фирма ,моля ,не държа да е дървена,може и панелна,всъщност кое е най добро.
  Благодаря предварително!

  Отговор

  • Здравейте,

   Както съм писал не веднъж в блога, аз не препоръчвам фирми, а технологии на строителство. Фирмите са като реката, никога не можеш да влезеш два пъти в една и съща река, защото реката тече, както и във фирмите текучеството е огромно.

   Ако искате да ви дам някакъв общо ориентир свързан с вашия проект можете да ми позвъните на 0887 815140 и ще се опитам да ви дам насоки, които ще са ви полезни.

   Отговор

 25. Posted by Павлин on юни 6, 2019 at 22:11

  Здравейте, нуждая се от литература за технологиите за строеж на дървени къщи, кои източници ще ми препоръчате. Предварително благодаря.

  Отговор

  • Книги за строителство на дървени конструкции има много и навсякъде. Но най-важното са принципите, които определят как се изгражда стенната система. Книги изясняващи тези принципи според вида климат можете да намерите тук:

   https://www.buildingscience.com/bookstore

   Отговор

   • Posted by Павлин on юни 8, 2019 at 19:54

    А издания на български относно принципите, които определят как да се изгради стенната система има ли?

    Отговор

    • Нямам информация подобни книги да съществуват на български език. По принцип такива книги се пишат от институти, които се занимават със строителна наука, конкретно на дървените къщи. В България не съм чувал да има такива институти.

     Отговор

 26. Попаднах на една доста подробна статия на английски, касаеща проблемите с влагата в дървените и старите къщи на Острова в следствие използването на съвременни паронепропускащи материали:

  https://www.heritage-house.org/damp-and-condensation/managing-damp-in-old-buildings.html

  Някои от твърденията са доста стряскащи.

  Прави ми впечатление следното:

  „Most problems of damp in pre-1920’s buildings have been caused since the war, when cement and gypsum plaster became widely available – these two materials are responsible for over 90% of the damage that we see. They are impervious, they trap moisture and cause rot – they are death to an old house. Add silicone sealants to a timber frame, and you have instant rot of oak which is probably 400 years old. I have seen new timber frames start to rot in 2 or 3 years when incompetent framers seal the panels using mastic instead of oakum, which can breathe.“

  В превод:

  „Повечето проблеми с влажността в сградите строени преди 1920 г. са причинени след войната, когато циментовите и гипсови мазилки стават широко достъпни – тези два материала са отговорни за над 90% от щетите, които виждаме. Те са непропускливи, улавят влага и причиняват гниене – те причиняват смъртта на една стара къща. Добавете силиконови уплътнители към дървена тимбър-фрейм конструкция и имате мигновено гниене на дъб, който вероятно е на 400 години. Виждал съм, че новите тимбър-фрейм конструкция да започват да гният след 2 или 3 години, когато некомпетентните строители запечатват панелите, използвайки мастика вместо кълчища, която може да диша.“

  Според мен „oakum“ би трябвало да са кълчища:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Oakum

  Но мастиката битум ли е?

  Интересно ми е как Craftsman би коментирал изложеното в статията. Освен циментовите шпакловки, твърдят, че и гипсовите такива могат да създадат проблеми със задържане на влага?

  Отговор

 27. Здравейте Craftsman!
  Включвам се в темата и аз като един от изкушените да строят дървена сглобяема къща (едноетажна около 150-180 м2). Не съм фен на мазилките, а се спрях на конкретен сайдинг, за който чета отскоро. Признавам че ми харесва повече от виниловия, който си е пластмаса не само дефакто, но и визуално.
  Става дума за Фиброцимент TepePAN. Визията на „дъските“ му е далеч по-красива, но дали качеството му е надеждно като защита от влага и скрито гниене, а също и като трайност? Наричат го и фасадна облицовка „Ялъпан – Сайдинг“ с имитация на дърво.
  Какво бихте ни посъветвали? Кои са минусите и плюсовете на материала?
  http://www.rivagips.com/%D1%84%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82/%D1%84%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-tepepan/

  … Забелязвам че го използват все по-смело и да – често се получва определено красиво: http://www.fibercement.bg/photogallery.php

  Сигурно ще се съгласите, че белият вариант е истинско изкушение (на третата снимка ясно се вижда защо), но дали да рискуваме?

  http://www.fibercement.bg/realizacii_show_details.php?id_realizacia=26&name=%D5%C0%D0%CC%C0%CD%CB%C8%20-%20%C1%DA%CB%C3%C0%D0%C8%DF

  Отговор

  • Здравейте,

   Фиброцимент се използва успешно за сайдинг от много години. Не съм запознат с качеството на турския фиброцимент за който питате. Аз от много години знам за него, но не съм го ползвал никога защото цената не ми харесва. В България се предлага още един вид фиброцимент, който по-скоро е вид цемент-фазер и той е на доста по-добра цена. Като цяло се държи добре през годините доколкото имам наблюдения върху него. Цената му беше 18-21 лв за кв. метър. Не знам в момента каква е цената на TepePAN, но помня че беше доста по-висока още преди години.

   Много е важно как се монтира фиброцимента и с какво се обработва предварително за да работи добре и да бъде траен. Иначе фиброцимента не гние, но ако не се инсталира правилно може да прехвърля влага към дървената конструкция.

   Отговор

   • Ценя особено Вашето мнение и много благодаря за коректния отговор, но ще си позволя още един или два въпроса: Коя е правилната инсталация (или правилния монтаж) на фиброцимента за да предпазим дървената конструкция от проникването на влага? С какво трябва да бъде обработен преди монтажа и нуждае ли се от ежегодна поддръжка?

    Отговор

    • Под фиброцимента трябва да има дренажен и вентилационен слой. Препоръчително е самия фиброцимент да не се допира до дърво, а да има под него дренажна мрежа. Препоръчително е също фиброцимента да се боядиса от всички страни преди монтаж, за да се уеднакви поемането на влага от всички страни.

     Това са накратко основните принципи, които трябва да се спазват.

     Фиброцимента не се нуждае от ежегодна поддръжка. Ако се спазват горните принципи ще трае дълго и той и конструкцията под него.

     Отговор

 28. Posted by Hristo Chorbadzhiyski on януари 20, 2023 at 12:38

  Семейство чака над 2 години за “бързострояща” се сглобяема къща (РЕПОРТАЖ)
  19 Април 2021

  Скъпи приятели, към нас се обърна семейство, решило да си построи сглобяема къща в с.Подгумер, община Нови Искър. Те са сключили договор като юридическо лице със Sweet Home – компания, занимаваща се с производство на бързи и енергийноефективни сглобяеми къщи през 2019 година.

  След месеци чакане за изготвянето на проекта, през пролетта на 2020 година на място семейството установява, че работите по полагането на основите на къщата са започнали. Оказва се обаче, че те са подкопани, а в проекта липсват различни елементи. След като опитват да издействат промяна на проекта от изпълнителя и не получават удовлетворяващ ги отговор, те решават да потърсят независими експерти, които да оценят проекта.

  Така се стига до становища на външни оценители, според които проектът е непълен и се нуждае от допълнения. Въпреки нотариално завереното съгласие на изпълнителя да нанесе съответните корекции и да допълни проекта, месеци наред възложителите не стигат до така желания резултат и им се налага да потърсят адвокат.

  Подават жалби до различни институции – РДНСК, община Нови Искър и други, които за момента остават без резултат. Ето защо завеждат и дело.

  Репортерът ни Виктория Симеонова се срещна и с изпълнителя на проекта. Управителят на „Галда“ – фирмата, работеща под бранда Sweet Home Галин Ненов обяви пред камерата ни, че няма нарушения в проекта, а спирането е заради искане от страна на обърналите се към нас.

  По думите на Галин Ненов няма риск от срутване на конструкцията. Той обеща при съдебно решение на казуса моментално фирмата му да завърши строителството на къщата и ни показа част от елементите от нея
  https://gospodari.com/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE%D1%81%D1%82/

  Отговор

Оставете коментар:

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: